Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Το «σύννεφο» πάνω από την -αναγκαία κατά τα λοιπά- πρόταση Μητσοτάκη για τη θέσπιση ενός διαβατηρίου εμβολιασμού αφορούσε, ευθύς εξαρχής, τις δυνητικές διακρίσεις μεταξύ πολιτών και τον περιορισμό της ελευθερίας της μετακίνησής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μία Ένωση που εδράζεται στην ύπαρξη ελευθεριών ακριβώς όπως αυτή.
Μολονότι η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε από την πρώτη στιγμή να διασκεδάσει ανησυχίες αυτού του είδους, ο προβληματισμός που συνόδευσε τη συγκεκριμένη πρόταση ήταν σαφής και αφορούσε περισσότερες της μίας ευρωπαϊκές χώρες ενώ αντιστάθμιζε την όντως πραγματική ανάγκη θέσπισης κάποιου είδους πιστοποιητικού που θα διευκόλυνε την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας.
Σε μία γνήσια επίδειξη εποικοδομητικού πνεύματος για την εξεύρεση λύσης σε ένα υπαρκτό πρόβλημα (παλιά τέχνη των Βρυξελλών), η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε χθες για μία πρόταση «χρυσή τομή», η οποία εμφανίζεται να εξυπηρετεί αμφότερες τις ανάγκες, προστασίας της δημόσιας υγείας και διευκόλυνσης των μετακινήσεων, σε μεγάλο βαθμό.
Σύμφωνα με τη φιλτάτη Ούρσουλα, «στόχος είναι να παρέχουμε: Απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί, αποτελέσματα τεστ για όσους δεν μπορούσαν να κάνουν ακόμη εμβόλιο και πληροφορίες για την ανάκαμψη από Covid-19».
Με άλλα λόγια, το προτεινόμενο πιστοποιητικό υγείας δεν θα αφορά μόνον εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή όχι, αλλά και εάν είναι σήμερα φορέας της νόσου καθώς και εάν έχει ήδη νοσήσει, οπότε διαθέτει αντισώματα. Καλύπτονται έτσι, αυτομάτως, τρεις διακριτές κατηγορίες πολιτών, έναντι μόνον μίας της αρχικής πρότασης.
Υπερβαίνει αυτή η πρόταση το κώλυμα που θέτει η καταπάτηση μίας θεμελιώδους ευρωπαϊκής αρχής; Προφανώς όχι. Συνιστά, όμως, έναν «έντιμο συμβιβασμό» (κατά την ορολογία άλλων εποχών), υπό το φως δύο φαινομενικά διαμετρικά αντίθετων αναγκών: αυτής της προστασίας της δημόσιας υγείας και εκείνης της αναζωπύρωσης της οικονομικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της τουριστικής βιομηχανίας.
Σύμφωνα με την Φον ντερ Λάιεν, δε, αν και η συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών συνεχίζεται επί του θέματος, σχετική πρόταση για τη θέσπιση ενός «ψηφιακού πράσινου διαβατηρίου» θα κατατεθεί εντός του Μαρτίου.
Σύμφωνα με τον «δικό μας» Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Κομισιόν, στο πλαίσιο της απόφασης των Ευρωπαίων ηγετών για τη συνέχιση του διαλόγου αναφορικά με μία κοινή προσέγγιση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, «πρέπει επίσης να εξετάσουμε τρόπους χρήσης ενός τέτοιου εργαλείου για τη διευκόλυνση της χαλάρωσης των περιορισμών και την αποφυγή διακρίσεων μεταξύ των πολιτών».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «για να συγκεντρώσουμε όλα αυτά τα στοιχεία, ετοιμάζουμε ένα πακέτο για υιοθέτηση στις 17 Μαρτίου με επίκεντρο τα ταξίδια και την άρση των περιορισμών».
Ευλόγως πρόκειται για μία πρόταση η οποία είναι καταλυτικής σημασίας και για τη χώρα μας, όχι μόνον διότι άπτεται μίας προσπάθειας που ξεκίνησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά, κυριότερα, διότι αφορά την κυριότερη ελληνική βιομηχανία, τον τουρισμό. Στον βαθμό, δε, που θα υιοθετηθεί κατά το πρότυπο που προτείνει η φιλτάτη Ντερ Λάιεν, θα αφορά ένα κατά πολύ μεγαλύτερο πλήθος πολιτών έναντι της αρχικής ελληνικής προτάσεως.
Από εκεί και μετά, σε καιρούς πανδημίας παραμένει η Ευρώπη και ήδη έχει προχωρήσει σε κολοσσιαίους συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά στην ακεραιότητα των θεμελιωδών αρχών της, εξαιτίας των διαφόρων lockdowns που έχουν επιβληθεί στις χώρες-μέλη της. Έναν συμβιβασμό ακόμη, και δη ευφυή, θα πρέπει να τον υποστεί...
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.