Μάρτης γδάρτης για οικονομία - πανδημία

Ενόσω αναμένουμε τη διαφαινόμενη παράταση του lockdown, η περαιτέρω εξέλιξη της πανδημίας, τις προσεχείς εβδομάδες, κρίνει την πορεία τόσο του προϋπολογισμού όσο και της οικονομίας συνολικά. Οι έως τώρα εξελίξεις, όμως, δεν βοηθούν.

Μάρτης γδάρτης για οικονομία - πανδημία

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στον απόηχο της πρόσφατης κακοκαιρίας και των προβλημάτων που τη συνόδευσαν και ενώ αναμένουμε τους ειδικούς να αποφανθούν περί της παράτασης που -από ό,τι φαίνεται- θα λάβει το τρέχον lockdown, ας έχουμε υπόψη μας πως τα χρονικά περιθώρια για ομαλή επιστροφή στην «κανονικότητα» εξαντλούνται.

Όσο καθυστερεί, δε, αυτή η επιστροφή σε κάποιου είδους κανονικότητα τόσο δυσχερέστερη καθίσταται συνολικά.

Με τη χρονική διάρκεια του lockdown και βεβαίως της πανδημίας να κρίνει την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, αντιστοίχως κρίνεται και η δυνατότητα της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βάσει των υπαρχουσών προβλέψεων του προϋπολογισμού. Αυτές, ωστόσο, έχουν ήδη ξεπεραστεί, όπως κατέστησε σαφές πρόσφατα ο υπουργός των Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι δρομολογείται αναθεώρηση του προϋπολογισμού.

Με τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για το τρέχον έτος, περίπου 7,5 δισ. ευρώ, να θεωρούνται επαρκή έως και τον Μάρτιο, η αναπροσαρμογή τους πρέπει να θεωρείται βεβαία. Όπως βεβαία θα πρέπει να θεωρείται και η συνέχιση της υστέρησης εσόδων του προϋπολογισμού, υπό το φως της νέας διακοπής της οικονομικής δραστηριότητας, με το τρέχον lockdown, το οποίο, όπως φαίνεται, θα παραταθεί. Όλο αυτό συνιστά, ωστόσο, μία μελανή προοπτική για την οικονομική πορεία της χώρας, παρά το παράθυρο αισιοδοξίας που άνοιξε ο εμβολιασμός των πολιτών.

Κατά πρώτον, τυχόν περαιτέρω παράταση του lockdown και της πανδημίας, πέραν του προφανούς ανθρώπινου κόστους, συνεπάγεται μεγαλύτερη καθήλωση της οικονομικής δραστηριότητας στα τρέχοντα επίπεδα και άρα την αύξηση του δυνητικού αριθμού πτωχεύσεων μετά τη λήξη της πανδημίας.

Δεύτερον, φέρνει εγγύτερα το ενδεχόμενο αύξησης των φόρων -πιθανότατα της έμμεσης φορολογίας- για την κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού και πάντως απομακρύνει την πιθανότητα ταχείας αποκλιμάκωσης των φορολογικών βαρών, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβερνώσα παράταξη.

Τρίτον, δύναται να θέσει εν αμφιβόλω τόσο τη δυνατότητα ανάκαμψης της χώρας όσο και τη δημοσιονομική της πορεία, δεδομένου ότι χαμηλώνει τη βάση επανεκκίνησης, μετά την πανδημία.

Υπό το πρίσμα όλων αυτών, καθίσταται ιδιαίτερα κατανοητή η πρωθυπουργική κινητικότητα, με στόχο την ταχεία επανέναρξη της τουριστικής βιομηχανίας, επί της οποίας στηρίζεται περί το ένα τέταρτο του εθνικού εισοδήματος. Όσο ταχύτερα αρχίσει να κινείται ο τουρισμός τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάσχεση της αιμορραγίας για τον προϋπολογισμό.

Υπ’ αυτήν την έννοια -πέραν των όποιων άλλων τυχόν προβληματισμών πολιτικού χαρακτήρα τη συνοδεύουν-, η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ελέω βεβαίως των κοινοτικών συμφωνιών, ενδέχεται να αποδειχθεί καταλυτικής σημασίας για την εξέλιξη της ελληνικής  οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών.

Πέραν, δε, των όποιων οικονομικών επιπτώσεων, απομακρύνει και το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων εφέτος,  -με μόνη την εξαίρεση των εθνικών θεμάτων-, μεταθέτοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών για το επόμενο έτος.

Με το εμβολιαστικό πρόγραμμα να καθυστερεί, τη συνέχιση των μέτρων στήριξης να είναι αμφίβολη μετά το πρώτο εξάμηνο και την οικονομία να βρίσκεται σε πρωτοφανή δυσπραγία, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών καθίσταται απαγορευτικό, πλέον, για εφέτος.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν είμαστε εκεί. Το μέτωπο παραμένει στη μάχη κατά της πανδημίας και οι κλιματικές συνθήκες των τελευταίων ημερών δεν βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση, ακόμη κι αν εγκλώβισαν χιλιάδες νοικοκυριά εντός οικίας.

Αντίθετα, μάλλον διεύρυναν τον αριθμό των δυσαρεστημένων… 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v