Η πανδημία, οι υπουργοί και τα «μαγαζάκια»

Υπάρχει το δέντρο, υπάρχει και το δάσος και μία κυβέρνηση οφείλει να τα βλέπει αμφότερα. Διαφορετικά, δημιουργεί σύγχυση και ανασφάλεια στους πολίτες. Σε καιρό πανδημίας, δε, αυτό μπορεί να καταστεί έως και επικίνδυνο.

Η πανδημία, οι υπουργοί και τα «μαγαζάκια»

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Δίχως την προσωπική παρέμβαση Μητσοτάκη, χθες, για την επίσημη ανακοίνωση του νέου lockdown, η κυβέρνηση κινδύνευε να προσομοιάσει σε χορωδία ανεξάρτητων φωνών, η καθεμία στον μονόλογό της και όλες μαζί σε ρεσιτάλ κακοφωνίας.

Δίχως ενιαία στόχευση αλλά με γνώμονα την προάσπιση του στενού χώρου ενδιαφέροντός τους, αυτές οι φωνές έκαναν ό,τι μπορούσαν, ώστε να δικαιώσουν τους μύδρους της αντιπολίτευσης, αξιωματικής και ελάσσονος, περί χορού κυβερνητικών αντιφάσεων και παλινωδιών.

Έτσι, όμως, το μόνο που επί της ουσίας κατόρθωναν, ήταν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, τόσο προς την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την τρέχουσα πανδημία όσο -κατ’ επέκταση- και τις τύχες της χώρας.

Διότι πώς αλλιώς να εκτιμηθούν οι αντιθέσεις μεταξύ της τοποθέτησης του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια, ο οποίος από νωρίς χθες καθιστούσε σαφές ότι θα εισηγηθεί καθολικό lockdown, εάν τα στοιχεία περί κρουσμάτων ήταν και πάλι αυξημένα, και εκείνης του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδη, λίγο αργότερα, ότι «αν ο υπουργός της Υγείας, που είναι ο υπεύθυνος, κάνει μια τέτοια εισήγηση, προφανώς θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη για την κυβέρνηση».

Συντρέχουν περιστάσεις υπό τις οποίες δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση η άποψη του υπουργού Υγείας ή του κάθε υπουργού επί ζητήματος του αντικειμένου του, άραγε;

Αντίστοιχα, όταν ο κ. Κικίλιας άφηνε χθες να εννοηθεί ότι η αύξηση κρουσμάτων κατά 11% στις ηλικίες 0-9 οδηγεί αυτονόητα σε κλείσιμο και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δεν ερχόταν σε αντίθεση με όσα είχε δηλώσει πρόσφατα η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, ότι η εκπαίδευση δεν ευθύνεται για την ευρύτερη αύξηση των κρουσμάτων στην κοινωνία;

Δεν πρόκειται, δε, για την πρώτη φορά που υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη υποπίπτουν σε μεταξύ τους αντιφάσεις, καθώς είναι νωπή ακόμη η μνήμη της 4ης Νοεμβρίου 2020, οπότε το πρωί ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας απέρριπτε το ενδεχόμενο επιβολής lockdown στην Αττική ενώ αργότερα, εντός της ίδιας ημέρας, ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας το ανακοίνωνε επισήμως.

Δίχως την προσωπική παρέμβαση Μητσοτάκη, χθες, το μόνο που θα είχαν αποκομίσει οι πολίτες αυτής της χώρας θα ήταν σύγχυση ως προς την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής και ανασφάλεια ως προς τον έλεγχο της πανδημίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, η επιλογή των λέξεων εκ μέρους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ήταν τυχαία: «Θέλησα προσωπικά να σας ανακοινώσω τα νέα μέτρα»… σημείωνε χθες κατά την έναρξη της παρέμβασής του, ενώ λίγο αργότερα επεσήμαινε ότι «υπάρχουν λάθη, σύγχυση και αβλεψίες, όμως δεν μπορούμε να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα» ως προς την διαχείριση της πανδημίας και τόνιζε ότι... «αναλαμβάνω την ευθύνη» των νέων μέτρων.

Όλα αυτά ίσως έχουν μικρή σημασία ενώπιον των συνεπειών που υφίσταται ο τόπος από την εξέλιξη της πανδημίας. Είναι καταλυτικής σημασίας, όμως, σε ό,τι αφορά στο κοινό αίσθημα και στον τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνεται από το ευρύ κοινό ο βαθμός αποτελεσματικότητας της παρούσης κυβερνήσεως.

Αδικεί, δε, όλη αυτή η εικόνα το συνολικό έως τώρα έργο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Υπάρχουν μάχες ουσίας, υπάρχουν και μάχες εντυπώσεων. Με τη χθεσινή της εικόνα, η κυβέρνηση κινδύνευσε σαφώς να χάσει τη δεύτερη και διεσώθη μόνον την ύστατη ώρα από τον επικεφαλής της. Όσο για την πρώτη… θα δείξει.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v