Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Με την παγκόσμια κοινότητα να κινείται στους ρυθμούς που της υπαγορεύουν οι φαρμακευτικές εταιρείες και δη εκείνες που διαθέτουν εμβόλια κατά του κορωνοϊού στο οπλοστάσιό τους, η χθεσινή πρόταση της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση της παραγωγής εμβολίων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν άργησε ούτε μία ημέρα.
Για την ακρίβεια, είναι μία πρόταση η οποία, με τη μία ή την άλλη μορφή, έχει ξαναβρεθεί στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου, κατ’ αρχάς πέρυσι τον Απρίλιο, με άρθρο που συνυπέγραφαν οι Κυρ. Μητσοτάκης - Η. Μόσιαλος στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, δίχως όμως να την προωθήσουν ενεργά έκτοτε, και ξανά διά στόματος Α. Τσίπρα, με δήλωσή του μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατ. Σακελλαροπούλου, για να τύχει της… σφοδρής αντίδρασης της κυβέρνησης.
Με άλλα λόγια, φίλτατοι, πού βρισκόμαστε σήμερα;
Την ίδια ώρα που ειδικοί, όπως ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, διαβεβαιώνουν ότι η παρούσα πανδημία ήρθε για να μείνει, λαμβάνοντας τη μορφή μίας «κακιάς γρίπης» για την αντιμετώπιση της οποίας θα απαιτούνται επικαιροποιήσεις εμβολίων και η ΕΕ, διά στόματος της φιλτάτης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δηλώνει ότι προτίθεται να χρηματοδοτήσει την παραγωγή εμβολίων από τα κράτη-μέλη της, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα εμφανίζονται να ερίζουν επί πρότασης που αμφότερες έχουν εισηγηθεί.
Όπως μας θύμισε πρόσφατα ο φίλτατος Χρ. Ταραντίλης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει δημόσια γνωστή τη θέση του, από τις 6 Απριλίου 2020, με άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung από κοινού με τον Ηλία Μόσιαλο, για την ευρωπαϊκή αγορά της πατέντας του εμβολίου, ώστε να αποτελέσει δημόσιο αγαθό και να καταστεί δυνατή η οργάνωση της παραγωγής σε πολλές τοποθεσίες».
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος της συνάντησής του με την ΠτΔ Κατ. Σακελλαροπούλου, μόλις στις αρχές του προηγούμενου μήνα, είχε δηλώσει: «Να αναλάβει η χώρα πρωτοβουλία ώστε να εξασφαλίσει η ΕΕ τις πατέντες των εμβολίων, για να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε κράτος να τις διαχειριστεί σε εγχώριο επίπεδο».
Ακριβώς στο ίδιο μήκος πνεύματος, δε, η πρόεδρος της Κομισιόν Ντερ Λάιεν δήλωσε χθες ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναβάθμιση ή τη μετατροπή υφιστάμενων εγκαταστάσεων ή την κατασκευή νέων, ώστε να μπορούν να παραχθούν περισσότερα εμβόλια. Επιπλέον, πρέπει να ενθαρρυνθεί η συνεργασία των εταιρειών».
Όλοι το ίδιο πράγμα δεν ζητούν και μάλιστα κατά τρόπο επιτακτικό; Η εγχώρια αντιπαράθεση ως προς τι ακριβώς έγκειται; Εάν δεν αφορά αυτό το ζήτημα αλλά κάτι τρίτο, τότε προς τι ο κόπος;
Φίλτατοι, εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα, με το σύστημα υγείας της χώρας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης να απέχει μόλις μία ανάσα από την κατάρρευσή του, η χθεσινή πρόταση Ντερ Λάιεν οφείλει να αποτελέσει το έναυσμα μίας σταθερής πορείας εξασφάλισης αυτάρκειας από κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Ούτε κομματικού χαρακτήρα αντιπαραθέσεις χωρούν σε αυτή την υπόθεση ούτε άλλες προτεραιότητες οποιουδήποτε χαρακτήρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δείξει τον δρόμο, ο οποίος αναμφίβολα έχει τις «ευλογίες» Βερολίνου και Παρισιού και τα κράτη-μέλη της ΕΕ οφείλουν να τον ακολουθήσουν ταχύτατα, για το κοινό καλό. Χρήματα θα βγάλουν ούτως ή άλλως οι φαρμακευτικές…
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.