Κορωνοϊός: Το τρίτο κύμα και πώς να το αποφύγετε!

Εάν στην αποκλιμάκωση των μέτρων κάνουμε τα ίδια λάθη με εκείνα που κάναμε μετά την άρση του πρώτου lockdown, τότε είναι βέβαιον ότι θα υπάρξει και νέο. Τάδε έφη Π.Ο.Υ., ο οποίος πέραν της συγκεκριμένης προειδοποίησης έδωσε και οδηγίες αποφυγής ενός νέου δράματος.

Κορωνοϊός: Το τρίτο κύμα και πώς να το αποφύγετε!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Λέγεται ότι το να επαναλαμβάνεις ένα πείραμα υπό ακριβώς τις ίδιες συνθήκες και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα κάθε φορά δεν αποτελεί ένδειξη… ευφυίας. Στην περίπτωση της αποκλιμάκωσης του δεύτερου lockdown, όμως, θα μπορούσε να αποδειχθεί και καταστροφικό.

Η προειδοποίηση που απηύθυνε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) προς τη διεθνή κοινότητα αλλά ειδικότερα προς την Ευρώπη, κυβερνήσεις και πολίτες, να μην επαναλάβουν τα λάθη που τους οδήγησαν στο δεύτερο κύμα της πανδημίας καθώς είναι βέβαιον ότι έτσι θα οδηγηθούν και σε… τρίτο κύμα, οφείλει να μην αγνοηθεί.

Οι πιθανότητες, δε, επανάληψης των συνθηκών που ακολούθησαν την αποκλιμάκωση του αρχικού lockdown είναι ιδιαίτερα υψηλές, δεδομένης της προφανούς ανάγκης επανέναρξης της οικονομικής δραστηριότητας, ακριβώς όπως συνέβαινε και στα τέλη της άνοιξης.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας, κατά τον Π.Ο.Υ., αναμένεται στις αρχές του 2021 και μπορεί να αποτραπεί μόνον εάν κυβερνήσεις και πολίτες κάνουν ό,τι δεν έκαναν μετά τη λήξη του πρώτου. Με άλλα λόγια, εάν οι κυβερνήσεις δεν χάσουν για ακόμη μία φορά την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές για την αντιμετώπιση της πανδημίας και εάν οι πολίτες δεν αγνοήσουν εκ νέου τη σημασία τήρησης των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγειονομικής ορθότητας.

Ο Ντέιβιντ Νάμπαρο, ιθύνων του Π.Ο.Υ. ο οποίος προχώρησε σε αυτές τις επισημάνσεις, επικαλέστηκε, δε, συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως αυτό της Ελβετίας, αναφορικά με τον τρόπο «ανοίγματος» διαφόρων δραστηριοτήτων και των επιπτώσεων που είχε αυτή η πρακτική στις συνθήκες διάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, επισήμανε την κίνηση της Ελβετίας να επιτρέψει το σκι -με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα τελεφερίκ-, την ώρα που άλλα κράτη στις Άλπεις όπως η Αυστρία έκλεισαν τα χιονοδρομικά κέντρα και σημείωσε ότι η Ελβετία μπορεί να φτάσει σε «ένα πολύ υψηλό επίπεδο ασθενειών και θανάτων».

Αντίθετα, επιφύλαξε θετικές αναφορές για ασιατικά κράτη όπως η Νότιος Κορέα, όπου οι πολίτες «... έχουν δεσμευτεί πλήρως, υιοθετούν συμπεριφορές που δυσκολεύουν τον ιό. Κρατούν τις αποστάσεις τους, φορούν μάσκες, απομονώνονται όταν είναι άρρωστοι, πλένουν τα χέρια και τις επιφάνειες. Προστατεύουν τις πιο ευάλωτες ομάδες».

Τέλος, χαρακτήρισε την αντίδραση της Ευρώπης κατά την περίοδο που ακολούθησε το αρχικό lockdown ως ελλιπή, σε αντίθεση με εκείνην των ασιατικών χωρών, που δεν προχώρησαν στην πρόωρη αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων.

Κοντολογίς, ο φίλτατος Νάμπαρο είπε το προφανές: Πρώτον, όλοι, κυβερνήσεις και πολίτες οφείλουν να κάνουν ό,τι τους αναλογεί. Δεύτερον, η ανάγκη αναθέρμανσης της οικονομίας δεν είναι υπέρτερη της ανθρώπινης ζωής, περιγράφοντας έτσι το δύσκολο δίλημμα ενώπιον του οποίου βρίσκεται κάθε χώρα εδώ και μήνες.

Υπό το φως όσων συμβαίνουν, πρωτίστως στη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα αλλά βεβαίως και στην υπόλοιπη χώρα, είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια απώλειας άλλου χρόνου για την περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας; Είναι σαφές ότι με «ημίμετρα» αντί αυστηρών περιοριστικών μέτρων δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ταχεία αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων;

Αντίστοιχα, αποτελεί κτήμα του καθενός πολίτη σε αυτή τη χώρα η ανάγκη επίδειξης αυτής της -περιβόητης πλέον- «προσωπικής ευθύνης» σε ό,τι αφορά στην τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης και υγιεινής;

Εντέλει, γιατί πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη; Ο φόρος ζωής που πληρώσαμε έως τώρα δεν αρκεί;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v