Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Όταν η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση καθολικού lockdown και παρ' όλα αυτά μετρά καθημερινά δεκάδες θύματα από τον κορωνοϊό και χιλιάδες νέα κρούσματα, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες εξηγήσεις για τη ματαίωση των εφετινών εκδηλώσεων εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Πρόκειται για ένα ζήτημα, κυριολεκτικά, δημόσιας υγείας. Οτιδήποτε αντίθετο, εξάλλου, θα συνιστούσε προσβολή στον μόχθο που καταβάλλουν νυχθημερόν γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, για την περίθαλψη των χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται στη φροντίδα τους.
Με μαθηματική ακρίβεια, δε, οποιαδήποτε εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου στα πρότυπα προηγούμενων ετών θα είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενδεχομένως και πέραν των ορίων του.
Τούτων δοθέντων, μόλις πρόσφατα, οι περισσότερες πτέρυγες της Βουλής, με μόνες εξαιρέσεις εκείνες του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, συναίνεσαν να απόσχουν από εκκλήσεις προς τους πολίτες για τη μαζική συμμετοχή τους σε συγκεντρώσεις, αλλά επέλεξαν να τιμήσουν την επέτειο με ολιγομελείς αντιπροσωπείες για την κατάθεση στεφάνων στον χώρο του Πολυτεχνείου ή στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ), όπως ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Από το σημείο αυτό, ωστόσο, δηλαδή τη ματαίωση της πορείας και της συγκέντρωσης στο Πολυτεχνείο, έως την καθολική απαγόρευση υπαίθριων συγκεντρώσεων άνω των 4 ατόμων σε όλη την Επικράτεια, στην οποία προχώρησε η ΕΛΑΣ, με απόφαση του αρχηγού της, υπάρχει τερατώδης απόσταση.
Σύμφωνα με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), αυτή η γενική απαγόρευση είναι αντισυνταγματική, καθώς «….ισοδυναμεί με αναστολή της ισχύος 11 του Συντάγματος…».
Για την ακρίβεια, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΕΔΕ: Το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι «υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια…».
«Η γενική απαγόρευση δεν παύει και αυτή να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση, η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο. Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή (π.χ. σε Νομό ή πολύ περισσότερο σε όλη την Επικράτεια), διότι τούτο θα ισοδυναμούσε με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος, κάτι που μόνο στις έκτακτες συνθήκες του άρθρου 48 του Συντάγματος (κατάσταση πολιορκίας) μπορεί να συμβεί».
Με άλλα λόγια, τι μας είπαν οι φίλτατοι; Ορθώς ελήφθη η απόφαση για το Πολυτεχνείο, δεν μπορείτε όμως να την επεκτείνετε για ολόκληρη την Επικράτεια!
Βρισκόμαστε, ούτως ή άλλως, σε κατάσταση lockdown. Ποια η ανάγκη υιοθέτησης ενός τόσο κάθετου μέτρου εκ μέρους της Αστυνομίας, κατά παραγγελία, προφανώς, της πολιτικής της ηγεσίας; Ποια η ανάγκη να υιοθετήσει η κυβέρνηση ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να ερμηνευτεί -ή εντέλει να παρερμηνευτεί - ως αυταρχικό, δοθείσης της καταστάσεως;
Δεν είναι αντιληπτό ότι με την υιοθέτηση μέτρων ακριβώς αυτού του περιεχομένου, παρέχεται το δικαίωμα προς οποιονδήποτε να υποστηρίξει -κατά τα φαινόμενα, δικαίως- ότι καταλύεται το Σύνταγμα και να προχωρήσει, ενδεχομένως, σε πράξεις «αντίστασης»;
Είναι βέβαιον ότι οι μαζικές εκδηλώσεις για τον εφετινό εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου πρέπει και μπορούν να αποτραπούν. Όχι όμως παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Είναι απολύτως σαφές ότι η προστασία της δημόσιας υγείας μπορεί να εξασφαλιστεί με ευφυέστερες μεθόδους από την αποστολή «μηνυμάτων» προς τμήματα του εκλογικού σώματος...
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.