Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Η οδός της επιβολής νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, επί της οποίας ταχύτατα κινείται η Ελλάδα, οδηγεί και σε εκείνην της ανάληψης εκ μέρους της πολιτείας του κόστους που αυτά τα μέτρα συνεπάγονται για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας.
Όσο αναγκαία κι αν είναι η λήψη νέων μέτρων εκ μέρους της πολιτείας, όπως ο περαιτέρω περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στην εστίαση ή την αναψυχή, ή η απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα του ισχύοντος κατά τις νυκτερινές ώρες στις περιοχές οι οποίες αντιμετωπίζουν έξαρση της πανδημίας -και άρα η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας σε αυτές τις περιοχές-, άλλο τόσο είναι η αποζημίωση όσων πληγούν από την επιβολή αυτών των μέτρων.
Για την ακρίβεια, στην εύλογη προσπάθειά της να αποφύγει μέτρα καθολικού χαρακτήρα όπως το lockdown, το κόστος των οποίων είναι ιδιαίτερα δυσβάστακτο, η πολιτεία οφείλει να συνοδεύσει την τακτική της σταδιακής επιβολής των περιοριστικών μέτρων, με αντίστοιχες κινήσεις ελάφρυνσης του κόστους που αυτά συνεπάγονται για την επιχειρηματική κοινότητα αλλά και τους εργαζόμενους της χώρας.
Στην προσπάθειά της αυτήν, δε, θα ήταν απολύτως χρήσιμο να αποφύγει ατοπήματα στα οποία υπέπεσε σε αντίστοιχες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, με χαρακτηριστικότερο αυτό που αφορούσε την εναπόθεση σημαντικού τμήματος του κόστους μείωσης των ενοικίων πληττόμενων επιχειρήσεων, στους ώμους των ιδιοκτητών των εμπλεκόμενων ακινήτων.
Όσο ταχύτερα, δε, τόσο καλύτερα. Η εκτόξευση του ημερήσιου αριθμού των κρουσμάτων της πανδημίας σε επίπεδα υψηλότερα των 1.500 ημερησίως αναμφίβολα επιταχύνει τις διαδικασίες επιβολής αυτών των περαιτέρω περιοριστικών μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησης. Ούτως ή άλλως, κατά τα φαινόμενα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να μην εξαντλήσει το διάστημα έως τις 10 Νοεμβρίου, το οποίο είχε προαναγγελθεί ως περίοδος «αξιολόγησης» της κατάστασης.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Πολιτεία οφείλει να επιταχύνει και τις όποιες προσπάθειες καταβάλλει για την αντιστάθμιση του επιπρόσθετου κόστους που αυτά τα μέτρα -τόσο τα ισχύοντα όσο και τα επικείμενα - επιφέρουν στη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Ούτως ή άλλως, όπως επεσήμανε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, «μετά την επιτυχημένη επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου και την παράλληλη αύξηση του αποθέματος των εντόκων γραμματίων (σε 13 δισ. ευρώ έναντι 10 δισ. ευρώ τον Μάρτιο) και τις εισροές κεφαλαίων της ΕΕ (0,7 δισ. ευρώ από SMP/ANFA) εκτιμάται ότι καλύπτεται πλήρως το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων ανακούφισης Covid-19 που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση».
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, πέραν της απευθείας ανάληψης του σχετικού δημοσιονομικού κόστους από την πολιτεία, δίοδο ως προς τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων θα μπορούσαν να προσφέρουν και πρωτοβουλίες όπως η πρόσφατη εκ μέρους του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρου Καφούνη για την παροχή χρηματοδοτικής ανάσας στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, μέσω στοχευμένων δανείων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησής του με την πρόεδρο της τράπεζας Αθηνά Χατζηπέτρου, «το αίτημα για λίγα χρήματα σε πολλούς φαίνεται ότι μπορεί τώρα να γίνει πράξη, δικαιώνοντας τον αγώνα του Ε.Σ.Α και αποδεικνύοντας ότι με συντονισμένες ενέργειες και σοβαρές προτάσεις μπορούν να δοθούν πραγματικές λύσεις σε θέματα που αφορούν στην πολύπαθη επιχειρηματική κοινότητα».
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.