Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Με μόνο σαφές δεδομένο την απροθυμία της κυβέρνησης να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε μία νέα περίοδο lockdown, η χώρα εισέρχεται από αύριο στις 6 το πρωί σε μία νέα και μάλλον ιδιότυπη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας.
«Όπλα» τα οποία ήσαν στη διάθεσή της από την πρώτη στιγμή, όπως η χρήση προστατευτικών μασκών, αξιοποιούνται -επιτέλους- κατά τρόπο καθολικό, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Παράλληλα, δικαίως ή αδίκως, η νεολαία εντοπίζεται ως η κύρια «γέφυρα» μετάδοσης της νόσου στον ευρύτερο πληθυσμό και δη τις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες και επιχειρείται περιορισμός αυτού του «ρόλου» της μέσω της επιβολής απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 12:30 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
Με άλλα λόγια, τι μας είπε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης; Πρώτον -το εύλογο-, ότι ούτε η οικονομία ούτε τα δημόσια οικονομικά αντέχουν μία δεύτερη περίοδο γενικού lockdown -η οποία όμως θα περιόριζε άμεσα τον αριθμό των κρουσμάτων και συνεπακόλουθα των θανάτων από την πανδημία. Δεύτερον, ότι μέτρα όπως η γενικευμένη χρήση μάσκας, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, που έως τώρα δίσταζε να επιβάλει, καθίστανται υπό τις περιστάσεις υποχρεωτικά.
Όσο για την απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, μόνον ως μέτρο «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι» μπορεί να εκληφθεί, δεδομένου ότι η ίδια η κυβέρνηση είχε -εμμέσως πλην σαφώς- στρέψει τους πολίτες προς τις πλατείες και τις ιδιωτικές συναθροίσεις, περιορίζοντας τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τις 12 το βράδυ. Ούτως ή άλλως, πλέον, με την επικράτηση χαμηλότερων θερμοκρασιών, οι δημόσιες μαζικές συναθροίσεις είναι σπανιότερες.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού συνιστούν, αφενός, ένα μηδέποτε λεχθέν “mea culpa” σε ό,τι αφορά στην καθολική υποχρέωση χρήσης μασκών και δεύτερον, σε μία -εύλογη και αναμενόμενη- δημόσια ομολογία των κινδύνων προ των οποίων βρίσκεται τόσο η οικονομία όσο και εντέλει τα δημόσια οικονομικά και η χώρα, σε περίπτωση που αναγκαστεί να οδηγηθεί σε ένα νέο lockdown. Συνιστούν, δε, συνολικά, μία έκκληση προς τους πολίτες για την επίδειξη προσωπικής ευθύνης.
Ουδέποτε, δε, ήσαν τα πράγματα περισσότερο... αβέβαια. Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, το -ενδεχομένως σημαντικότερο ελληνικό- ίδρυμα οικονομικής ανάλυσης ΙΟΒΕ είχε περιγράψει την έκταση της αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας, δίνοντας ένα εύρος πρόβλεψης το οποίο κυμαινόταν από ύφεση -4% και έφθανε έως αύξηση ΑΕΠ 4,5%, εξαρτώμενης της πορείας αντιμετώπισης της νόσου.
Υπό το φως αυτού του εύρους οικονομικής πρόβλεψης, δεν είναι απορίας άξιον ότι ο φίλτατος κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να αναπτερώσει το ηθικό των πολιτών, αναφερόμενος στις ελπίδες ταχείας εξασφάλισης εμβολίου κατά του κορωνοϊού αλλά και να τους ωθήσει να τηρούν τα μέτρα.
Αυτό το οποίο, δε, επιβαρύνει περαιτέρω την όλη εικόνα, είναι η διαφαινόμενη δυστοκία στην εξασφάλιση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, για τη στήριξη της οικονομίας, εξαιτίας των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία συνεπάγεται καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις προς τα κράτη-μέλη και βεβαίως απομακρύνει ακόμη περισσότερο τη δυνατότητά τους να επιβάλουν εκ νέου ένα γενικό lockdown.
Με άλλα λόγια, μειώνει το δυνητικό οπλοστάσιο που θα μπορούσε να έχει στη διάθεσή της κάθε ευρωπαϊκή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Έτσι, καταφεύγουμε στην… ατομική ευθύνη, με τη χρήση μάσκας και την απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ. Να δούμε τι μπορούμε να καταφέρουμε με αυτά!
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.