Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Η «επιτυχία» της Ελλάδας κατά τον πρώτο γύρο της πανδημίας -ή εντέλει οι συγκριτικά καλύτερες επιδόσεις της έναντι «ομοειδών» κρατών- έγκειτο στην έγκαιρη λήψη μέτρων, η οποία δεν επέτρεψε την ανεξέλεγκτη επέκταση της νόσου.
Στον δεύτερο γύρο, ωστόσο, η μάχη χάθηκε νωρίς, όπως ήδη καταδεικνύουν οι αριθμοί κρουσμάτων-ρεκόρ που ανακοινώνονται καθ’ όλο το τελευταίο διάστημα και ιδίως, το προηγούμενο διήμερο, κατά το οποίο ο ημερήσιος απολογισμός εκτοξεύτηκε από τα 667 κρούσματα την Τρίτη 20 τρέχοντος, στα 865 κρούσματα χθες, έναντι 438 τη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου. Με άλλα λόγια, εντός μόλις 48 ωρών, ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάστηκε, στο πλαίσιο μιας ακολουθίας που δεν έχει βιώσει ξανά η χώρα μας.
Υπό αυτό το φως, τα επιπρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες εκ μέρους του αρμόδιου υφυπουργού κ. Ν. Χαρδαλιά στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας αλλά και αυτά που αναμένεται να ακολουθήσουν, σημειώνονται «κατόπιν εορτής» και αφού το «κακό» έχει ήδη γίνει, τουλάχιστον σε σχέση με τις έως τώρα «επιδόσεις» της χώρας μας.
Εξετάζεται από την κυβέρνηση, δε, -κατά πληροφορίες- η επιβολή μέτρων όπως η καθολική υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ή ακόμη και η επιβολή, κατά τόπους, απαγόρευσης κυκλοφορίας τις νυκτερινές ώρες, στο πρότυπο είτε των αντίστοιχων μέτρων που έλαβαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είτε του lockdown που ήδη επιβλήθηκε κατά περιοχές.
Εάν ευσταθούν αυτές οι πληροφορίες, και τούτο αναμένεται να καταστεί σαφές τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα, είναι απορίας άξιον γιατί η κυβέρνηση περίμενε έως τώρα ώστε να επιβάλει το μέτρο της καθολικής υποχρέωσης χρήσης προστατευτικής μάσκας, όταν ήταν από πολλού χρόνου σαφές πως τούτο είναι επιβεβλημένο εκ των περιστάσεων.
Τι ήταν -ή ακριβέστερα είναι- αυτό που την εμποδίζει, ώστε να προχωρήσει στην επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου; Το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος, ίσως; Έναντι του ενδεχόμενου ανεξέλεγκτου καλπασμού της πανδημίας και εκθετικής εξάπλωσής της, με σημαντικά υψηλότερους αριθμούς θανάτων, πώς σταθμίζεται άραγε το όποιο πολιτικό κόστος;
Αντίστοιχα, τώρα θα επιβληθεί απαγόρευση νυκτερινής κυκλοφορίας των πολιτών, έστω κατά περιοχές, που οι θερμοκρασίες μειώνονται και οι πολίτες, εκ των πραγμάτων, αποφεύγουν την έκθεσή τους στο ψύχος; Μάλλον δώρον άδωρον και εν πάση περιπτώσει, πλέον η δυνητική αξία αυτού του μέτρου είναι μικρότερη από ό,τι εάν αυτό είχε επιβληθεί έναν ή και δύο μήνες νωρίτερα, όταν η Πολιτεία «εξωθούσε» τους πολίτες στις πλατείες, επιβάλλοντας περιορισμούς στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ούτως ή άλλως, όσοι είναι ταγμένοι ξενύχτηδες και λάτρεις της νυκτερινής διασκέδασης θα βρουν τους τρόπους να επιδοθούν στις όποιες επιλογές τους, είτε σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις είτε με άλλους τρόπους. Το ζήτημα είναι με όλους τους... υπόλοιπους.
Για τους εργαζόμενους που επαφίενται καθημερινά στις αστικές συγκοινωνίες ώστε να μεταβούν στον τόπο απασχόλησής τους ή για να επιστρέψουν στις οικίες τους, ποιες μέριμνες έχουν ληφθεί; Τι απέγινε η αύξηση του συγκοινωνιακού στόλου που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση; Η πύκνωση των δρομολογίων πότε θα υλοποιηθεί και εντέλει, πότε θα υπάρξει η προσήκουσα εποπτεία στην υποχρέωση χρήσης προστατευτικής μάσκας και τήρησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης εντός των λεωφορείων ή των συρμών;
Φίλτατοι, ουδεμία αμφιβολία υπάρχει ότι ο καθένας από εμάς φέρει το μερίδιο προσωπικής ευθύνης που του αναλογεί σε ό,τι αφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.
Υπό το φως, όμως, των τελευταίων επιδημιολογικών στοιχείων, είναι σαφείς και οι ευθύνες που βαρύνουν την κυβέρνηση. Εάν είναι να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, τότε πρέπει να ανακοινωθούν άμεσα και να συμπεριλαμβάνουν την υποχρέωση καθολικής χρήσης μάσκας, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς δημόσιους χώρους.
Οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση δεν προχωρά στην υιοθέτηση αυτού του μέτρου δεν είναι κατανοητοί.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.