Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πανδημία και το λάθος μήνυμα από την κυβέρνηση

Από την άλλη πλευρά των συνόρων, η εξάπλωση της νόσου Covid-19 βρίσκεται σε έξαρση και εδώ ανακαλούμε το ένα μέτρο προστασίας μετά το άλλο. Γιατί άραγε;

Η πανδημία και το λάθος μήνυμα από την κυβέρνηση

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η άρση του ορίου των έξι ατόμων ανά τραπέζι στους χώρους εστίασης και η κατάργηση της υποχρέωσης να φέρουν προστατευτική μάσκα όσοι επισκέπτονται τα εμπορικά κέντρα, που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, στέλνουν το λάθος μήνυμα.

Πρόκειται για δύο αποφάσεις που οδηγούν σε χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και άρα αύξησης του κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού, σε μία εποχή κατά την οποία παρατηρείται έξαρση της νόσου Covid-19 στα βόρεια σύνορά μας αλλά και στον διεθνή περίγυρο.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για αποφάσεις οι οποίες καλλιεργούν το αίσθημα του εφησυχασμού, σε μία στιγμή κατά την οποία απαιτείται εγρήγορση και αύξηση των προσπαθειών αποφυγής μετάδοσης της νόσου.

Αυτοτελώς, η ανάκληση αυτών των δύο μέτρων ίσως δεν σημαίνει πολλά πράγματα αφού, ούτως ή άλλως, το τελευταίο διάστημα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής δεν τηρούνται ως είχαν εξαγγελθεί και η εποπτεία της εφαρμογής τους εμφανίζεται να έχει χαλαρώσει. Αποτελεί, όμως, αυτή η εξέλιξη ακόμη ένα βήμα προς αυτήν τη λάθος κατεύθυνση.

Σε μία εποχή κατά την οποία χώρες όπως το Ισραήλ ή η Σερβία, προς την οποία έχουμε ήδη κλείσει τα σύνορά μας, αναβιώνουν τα περιοριστικά μέτρα, εμείς, που ευτυχήσαμε να έχουμε από τις καλύτερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, εμφανιζόμαστε να αίρουμε ορισμένες από τις τελευταίες αντιστάσεις που διαθέταμε απέναντι στην εξάπλωσή του.

Ακόμη και σε αυτό, δε, εκπέμπουμε ένα διττό μήνυμα: ορισμένα μέτρα διατηρούνται και άλλα καταργούνται, δημιουργώντας πιθανή σύγχυση ως προς την εφαρμογή τους.

Για παράδειγμα, μετά τη δημοσίευση της παραπάνω απόφασης, η οποία σημειωτέον ισχύει από τις 7 έως και τις 12 Ιουλίου 2020, η μάσκα παραμένει υποχρεωτική στα εμπορικά κέντρα μόνο για το προσωπικό και όχι για τους πελάτες ενώ, αντίθετα, είναι υποχρεωτική η χρήση της στους χώρους προσέλευσης και αναμονής των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και εντός των οχημάτων και των συρμών, για το προσωπικό και για τους επιβάτες.

Γιατί να μη δηλώσει, «με συγχωρείτε, μπερδεύτηκα] ο τυχόν παραβάτης του μέτρου, σε μια προσπάθεια αποφυγής του σχετικού προστίμου;

Φίλτατοι, ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Προφανώς είναι ιδιαίτερα σημαντικές οι προσπάθειες που καταβάλλονται στα οδικά σύνορα της χώρας και στα αεροδρόμια ή στις λοιπές πύλες εισόδου, για τον εντοπισμό των τυχόν νοσούντων, όμως, δεν θα «στεγανοποιήσουν» την Ελλάδα από το σύνολο των φορέων. Ήδη οι σχετικοί αριθμοί εμφανίζονται αυξημένοι και υποβάλλονται σε καραντίνα όσοι ταξιδιώτες εντοπιστούν είτε να νοσούν είτε να φέρουν τη νόσο δίχως εμφανή συμπτώματα.

Υπ’ αυτό το φως, οφείλουμε να διατηρήσουμε την επαγρύπνησή μας σε υψηλά επίπεδα, ώστε να αποφύγουμε ένα δεύτερο κύμα εμφάνισης της νόσου και στην πατρίδα μας.

Σε δεύτερο χρόνο, όταν θα υφίσταται μία αποτελεσματική θεραπεία ή ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, η ανθρωπότητα προφανώς θα επανέλθει σε κάποιου είδους κανονικότητα. Έως τότε όμως, τίποτε δεν στέκει ανάμεσα σε μία νέα έξαρση της πανδημίας και εμάς παρά μόνον τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και η τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Οι επιχειρηματίες του χώρου της εστίασης, οι έμποροι και οι κάθε λογής επαγγελματίες, η εργασία των οποίων επηρεάζεται από την εφαρμογή αυτών των μέτρων, θα υποφέρουν χειρότερα, εάν η Πολιτεία αναγκαστεί να επιβάλει εκ νέου καθολικά περιοριστικά μέτρα.

Αυτό προσπαθούμε όλοι να αποφύγουμε…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v