Το γαϊτανάκι του ανασχηματισμού

Σε τι ακριβώς αποσκοπεί η συνέχιση της συζήτησης περί τον ανασχηματισμό; Πόσο αποδοτικότερο καθίσταται έτσι το έργο της κυβέρνησης και πόσα προβλήματα λύνει η χώρα με τη «διαιώνιση» αυτής της συζήτησης;

Το γαϊτανάκι του ανασχηματισμού

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Πέραν της μετατόπισης της ατζέντας για ένα -εξ ορισμού σύντομο- χρονικό διάστημα, σε ένα θέμα, αν μη τι άλλο, ανώδυνο για την κυβέρνηση, εξυπηρετεί σε κάτι άλλο το συνεχιζόμενο γαϊτανάκι περί τον ανασχηματισμό;

Η συζήτηση φούντωσε προ τριημέρου από τον φίλτατο Γ. Γεραπετρίτη, υπουργό Επικρατείας. Με δηλώσεις του στον Σκάι, όχι μόνον προανήγγειλε έναν επικείμενο ανασχηματισμό αλλά τον προσδιόρισε χρονικά μετά την 1η Ιουλίου και προχώρησε περιγράφοντας το πλαίσιό του, κάνοντας λόγο περί «οργανωτικών αλλαγών στο κράτος».

Λίγο αργότερα την ίδια ημέρα, η διάψευση ήρθε με κάθε επισημότητα -όπως αρμόζει, άλλωστε, σε κάθε αντίστοιχη περίσταση- από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα, ο οποίος με μόλις πέντε λέξεις, κατέστησε σαφές ότι «δεν υφίσταται κανένα θέμα ανασχηματισμού».

Ωστόσο, διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οι εκπρόσωποι του Τύπου που τον συνόδευαν στην Ιερουσαλήμ πληροφορήθηκαν προ διημέρου ότι όντως, επίκειται ανασχηματισμός, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε ως «διορθωτικές κινήσεις» στην κυβέρνησή του και πάλι με ορόσημο την 1η Ιουλίου, γεγονός που πολλοί συσχέτισαν με την ολοκλήρωση έτους από τις τελευταίες εκλογές, στις 7 του επόμενου μηνός.

Ενώ, δε, περίπου άπαντες προετοιμάζονταν για την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη το τρέχον 48ωρο, υπό το φως των τοποθετήσεων στις οποίες είχε προχωρήσει πλέον και ο ίδιος, συνεργάτες του φέρονταν χθες να θέτουν τέλος στον «συναγερμό», λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, μιλώντας προς τους ίδιους, πως δεν προτίθεται να κάνει ανασχηματισμό μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Επ’ αυτών των πληροφοριών, δε, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν υπήρξε διάψευση εκ μέρους του κυβερνητικού εκπροσώπου. Όχι ότι θα είχε κάποια σημασία, υπό το φως της προηγούμενης αντίστοιχης διάψευσης στην οποία είχε προχωρήσει, αλλά κυριότερα… για τη σημειολογία του πράγματος.

Ενώ εξελισσόταν όλο αυτό το γαϊτανάκι, πόσο αποτελεσματικό ήταν άραγε το έργο της κυβέρνησης; Πόσοι εκ των υπουργών, οι οποίοι φέρονταν ως αποχωρούντες, υποβαθμιζόμενοι, αναβαθμιζόμενοι και πάντως μετακινούμενοι από τα σημερινά τους πόστα, έκαναν δουλειά;

Πόσοι εξ αυτών υπέγραψαν ό,τι έπρεπε να υπογράψουν και πόσοι είχαν στραμμένο το ενδιαφέρον τους αμιγώς στο θέμα του ανασχηματισμού, προσπαθώντας ενδεχομένως να επηρεάσουν τα πράγματα, κατά τις επιθυμίες τους;

Ακριβώς αυτό το σκηνικό εικάζεται, δε, ότι ώθησε τον κ. Μητσοτάκη να ανακρούσει πρύμναν σε ό,τι αφορά στην υπόθεση του ανασχηματισμού, τουλάχιστον, επί του παρόντος.

Είναι, όμως, κατά πάσα βεβαιότητα, μάταιο. Αποτελεί πάγια πολιτική αρχή, την οποία ο ίδιος, ευλόγως, γνωρίζει άριστα, ότι οι ανασχηματισμοί δεν προαγγέλλονται αλλά γίνονται, ει δυνατόν, δε, αυθημερόν, ούτως ώστε να αποφεύγονται ακριβώς αυτές οι καταστάσεις.

Για παράδειγμα, ο αντιστοίχως φίλτατος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδης δήλωσε χθες αναφερόμενος στον ανασχηματισμό και στη φιλολογία περί αυτόν: «Οι υπουργοί έχουμε υποχρέωση να κάνουμε τη δουλειά μας μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο κύριος πρωθυπουργός πάντα έχει το δικαίωμα να κάνει αλλαγές όταν εκείνος νομίζει».

Μία σαφής τοποθέτηση σε ό,τι αφορά στον ίδιο, που θέτει εν αμφιβόλω όμως κατά πόσο ισχύει τούτο και για τους λοιπούς συναδέλφους του στην κυβέρνηση. Έτσι, λοιπόν, «μια ψυχή που είναι να βγει… ας βγει», λέει ο λαός μας, μήπως και ασχοληθεί και η κυβέρνηση με τη δουλειά της.

Διαφορετικά, το γαϊτανάκι εξυπηρετεί άλλους σκοπούς… 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v