Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Τα προβλήματα με την Άγκυρα είναι παλαιά και γνωστά. Κατά περιόδους και με διάφορες αφορμές οξύνονται, όμως, σε γενικές γραμμές, τα έως τώρα όρια της τουρκικής προκλητικότητας, όπως επίσης και εκείνα της δικής μας «ανοχής», είναι γνωστά.
Υπό αυτό το πρίσμα, ούτε οι πρόσφατες δηλώσεις Ακάρ περί ελληνικής προβοκάτσιας στο Αιγαίο εκπλήσσουν, ούτε βεβαίως οι απειλές Τσαβούσογλου περί αναζωπύρωσης του προσφυγικού/μεταναστευτικού, ή ακόμη και όσα διαδραματίζονται εσχάτως στον Έβρο, ένθεν και ένθεν της κοίτης του ποταμού.
Εάν υπάρξει κλιμάκωση, προφανώς, η συζήτηση αλλάζει, όμως μία «γεύση» από όλα αυτά έχουμε δοκιμάσει και κατά το παρελθόν και μάλιστα σε πολύ υψηλότερες δόσεις, δίχως περαιτέρω όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κρατών, ακόμη κι αν χρειάστηκε να αναφωνήσουμε από του βήματος της Βουλής «ευχαριστώ» προς τις ΗΠΑ.
Η νέα παράμετρος της υπόθεσης «ελληνο-τουρκικά», ωστόσο, αναφύεται στα νότια της Κρήτης. Εκεί όπου, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ζητεί η τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία ΤΡΑΟ να διεξάγει έρευνες, ένα εξάμηνο μετά τη σύναψη των διαβόητων τουρκο-λιβυκών μνημονίων περί ΑΟΖ και άλλων τινών.
Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», λοιπόν, πέραν της συνέχισης των τουρκικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου, την οποία προανήγγειλε πρόσφατα μέσω της εφημερίδας «Μιλιέτ» ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, σε παρέμβασή του -μέσω τηλεδιάσκεψης- σε ενεργειακό συνέδριο που έγινε προ ημερών (Turkey Energy Summit), ανακοίνωσε επίσης ότι η ΤΡΑΟ έχει υποβάλει αίτηση προς την κυβέρνηση της Τρίπολης για την έναρξη σεισμικών ερευνών στη βάση του γνωστού λεγόμενου Μνημονίου Τουρκίας και Λιβύης.
Ως πιθανότερος χρόνος για αυτό, δε, πιθανολογείται ο Ιούλιος.
Εάν όντως ευσταθούν όλα αυτά και ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος μεταβεί νοτίως της Κρήτης, συνοδευόμενο, δίχως άλλο, από τουρκικά πολεμικά πλοία, η χώρα μας τι προτίθεται να πράξει;
Θα συνεχίζει και τότε να ανάγει τα εθνικά θέματα σε αντικείμενο πολιτικής έριδας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ή θα προασπίσει την εθνική κυριαρχία κατά τρόπο ενεργητικό, σε κλίμα εθνικής ομόνοιας και ομοψυχίας;
Διότι, περί αυτού θα πρόκειται φίλτατοι. Η «διαφορά» δεν θα αφορά ούτε «16 στρέμματα στον Έβρο», ούτε την απώθηση ενός σκάφους του λιμενικού της μίας χώρας από την άλλη, ούτε την αύξηση ή μη της εισροής προσφύγων και μεταναστών σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Θα αφορά ευθέως την κυριαρχία της Ελλάδος επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της, όπως αυτή περιγράφεται από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και την έμπρακτη καταπάτηση των δικαιωμάτων της ως προς την αποκλειστική εκμετάλλευσή της.
Βάσει της μέχρι τούδε εμπειρίας, η Τουρκία δρα μακροπρόθεσμα και δη βάσει ενός ιδιαίτερα συγκροτημένου σχεδίου. Οσάκις, δε, προαναγγέλλει κάτι, το υλοποιεί.
Έτσι, λοιπόν, ίσως θα ήταν χρήσιμο ενόψει του ενδεχομένου να επισυμβεί όντως αυτή η έμπρακτη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, οι Έλληνες να λάβουν τις αποφάσεις τους. Τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική και λοιπή αντιπολίτευση. Αυτές τις αποφάσεις, δε, οφείλουν να τις γνωστοποιήσουν με τον πλέον σαφή τρόπο, ώστε ουδείς να τρέφει αμφιβολίες ως προς αυτές… Είτε φίλος είτε εχθρός.
Κυριότερα, δε, να καταστεί κοινωνός αυτών των αποφάσεων και ο ελληνικός λαός, ούτως ώστε να γνωρίζει και αυτός πού στέκει και πού πορεύεται, εάν…
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.