Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Κατά πόσον τα μέτρα που ανακοίνωσαν χθες ο πρωθυπουργός και τέσσερα μέλη της κυβέρνησής του θα αποδειχθούν επιτυχή στον ρόλο τους ως ομπρέλα στήριξης της οικονομίας και κατά προέκταση της ελληνικής κοινωνίας, δεν είναι ακόμη σαφές.
Αυτό που είναι απολύτως σαφές, όμως, είναι ότι αφορούν, πρώτον, μία εμπεριστατωμένη προσέγγιση ως προς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, υπό το φως της πανδημίας που την έπληξε και δεύτερον, μία προσπάθεια να καταδειχθεί ακριβώς αυτό το γεγονός. Ότι μπορεί, δηλαδή, να αντεπεξέρχεται στα προβλήματα, όσο σημαντικά κι αν είναι αυτά, υπό την προϋπόθεση της ικανής και επαρκούς ηγεσίας.
Στο σημείο αυτό, βέβαια, η συζήτηση αποκτά έντονο προεκλογικό χαρακτήρα και άρωμα εκλογών, ιδίως, ενόψει της αποτύπωσης στην ελληνική κοινωνία των πραγματικών επιπτώσεων της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, κατά τους επόμενους μήνες.
Διότι όσο ευρεία κι αν είναι η ομπρέλα στήριξης που ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να προσφέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη προς τον κόσμο της εργασίας, τόσο σαφές είναι ότι η προσφορά της δεν μπορεί να διαρκέσει επ’ άπειρον ή ότι υπάρχουν ικανά κονδύλια ως προς τυχόν νέα παράτασή της.
Έτσι, λοιπόν, με τα κυριότερα εξ αυτών των μέτρων να εκπνέουν έως το φθινόπωρο, το ενδεχόμενο αναζήτησης νέων πόρων για τη χρηματοδότηση είτε της παράτασής τους είτε της θέσπισης άλλων για τη στήριξη της οικονομίας, θα μπορούσε να αιτιολογήσει μία διαδικασία ανανέωσης της εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος.
Έως τότε, όμως, και μεσούσης της τουριστικής περιόδου, το στοίχημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η αποτελεσματική διεκπεραίωση όλου αυτού που ανακοινώθηκε χθες.
Χαρακτηριστική, δε, τόσο της συγκεκριμένης ανάγκης «εξεύρεσης» αποτελεσματικότητας, όσο και εξυπηρέτησης της όποιας εκλογικής σκοπιμότητας τυχόν υφίσταται, είναι και η χθεσινή παρότρυνση του φίλτατου υπουργού Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδη προς τις τράπεζες «να μην εξαντλήσουν το γράμμα του νόμου», κατά τη διαδικασία χορήγησης πιστώσεων προς την επιχειρηματική κοινότητα. Σε άλλες εποχές, ενδεχομένως, η συγκεκριμένη υπουργική παρότρυνση να εκλαμβανόταν και ως κάτι περισσότερο από ένα «σήκωμα του φρυδιού»…
Όπως κι αν έχει η συζήτηση πάντως, είναι σαφές ότι όσα μάς μετέφεραν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης, Εργασίας Γ. Βρούτσης και Τουρισμού Χ. Θεοχάρης, συνιστούν ένα εμπεριστατωμένο, επεξεργασμένο και κατά το δυνατόν πλήρες, υπό τις περιστάσεις, σχέδιο για τη μετάβαση στη λεγόμενη «επόμενη μέρα».
Η επιτυχής εκτέλεσή του συνιστά στοίχημα της κυβέρνησης, καθ’ ην ώρα η Ελλάδα θα δίνει το δικό της, το οποίο αφορά στην εκδήλωση ή μη δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19.
Πρόκειται για δυο «παράλληλους αγώνες», η έκβαση των οποίων θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό κατά πόσον η χώρα θα εισέλθει στο φθινόπωρο, ενδεχομένως, με νέα περιοριστικά μέτρα, νέες χρηματοδοτικές ανάγκες και, ίσως, εκλογές.
Έως τότε, ωστόσο, η Ελλάδα μπορεί όντως να επαίρεται για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε -έως τώρα- τόσο την υγειονομική όσο και την οικονομική κρίση και να ετοιμάζεται να δρέψει τους καρπούς των κόπων της εφέτος το καλοκαίρι, αποπνέοντας εμπιστοσύνη ως τουριστικός προορισμός.
Εάν τα καταφέρει, δε, θα έχει διανύσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα της απόστασης έως την περίφημη «αναγέννησή» της που προανήγγειλε χθες για το 2021, ο φίλτατος Κυρ. Μητσοτάκης.
Ούτως ή άλλως, είναι έτος επετείου…
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.