Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες την αναστολή λειτουργίας του συνόλου των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, δημοσίων και ιδιωτικών και για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, επί 14 ημέρες από σήμερα, ως ένα επιπρόσθετο μέτρο στη μάχη για την αναχαίτιση του κορωνοϊού.
Αντίστοιχες αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί για τις αθλητικές διοργανώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών, όπως και για τα ΚΑΠΗ αλλά και για τις συνεδριακές εκδηλώσεις κάθε είδους, οι οποίες ανεστάλησαν για 4 εβδομάδες, ενώ υπολειτουργούν, ως αποτέλεσμα των ανησυχιών περί κορωνοϊού, θέατρα, κινηματογράφοι καθώς και κέντρα αναψυχής, σίτισης κ.α.
Ακριβέστερα, οι ίδιες ανησυχίες οδηγούν σε υπολειτουργία ή και παράλυση κάθε δραστηριότητα η οποία καλεί για μεγάλες συναθροίσεις προσώπων.
Χαρακτηριστική τούτου είναι η έκκληση που απηύθυναν τρεις δικαστές, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ζητώντας τη διακοπή λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας.
Ως προς αυτό επικαλούνται τόσο τις ανησυχίες που επικρατούν μεταξύ των δικαστικών λειτουργών και των λοιπών εργαζομένων στους χώρους των δικαστηρίων, όσο και τους υψηλούς βαθμούς προσέλευσης πολιτών που απαιτεί η λειτουργία του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.
Σε κοινή επιστολή-ανακοίνωσή τους εκφράζουν αυτή την ανησυχία και σημειώνουν ότι μόνο μέσα στον Μάρτιο θα επισκεφθούν το Πρωτοδικείο Αθηνών τουλάχιστον 160.000 πολίτες και σε χρονικό διάστημα δύο μηνών 360.000 πολίτες, ενώ μέσα στον Μάρτιο, το Εφετείο Αθηνών θα επισκεφθούν 100.000 πολίτες και μέσα σε δύο μήνες, 200.000 πολίτες.
Αντίστοιχοι προβληματισμοί, δίχως άλλο, υφίστανται και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, υπουργεία και κάθε τόπο μεγάλων συναθροίσεων, ο οποίος παραμένει σε λειτουργία.
Με άλλα λόγια, σε μία χώρα στην οποία οι αρμόδιες αρχές διαβεβαίωναν μόλις πριν από λίγες ημέρες ότι «είμαστε θωρακισμένοι», η σφοδρότητα με την οποία επεκτείνεται ο κορωνοϊός αναγκάζει στη σταδιακή λήψη όλο και περισσότερων περιοριστικών μέτρων, με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσής του. Γεννά όμως αυτή η πρακτική ένα απλό ερώτημα: γιατί να μη ληφθούν όλα αυτά τα μέτρα ταυτόχρονα;
Γιατί να μην πει η κυβέρνηση: «αφήστε όλοι τα μολύβια κάτω», μήπως και διέλθει την παρούσα συγκυρία ευχερέστερα η χώρα; Αρκεί να υπάρξει καλός συντονισμός ενεργειών καθώς και στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα πληγούν από αυτή την κατάσταση.
Ούτως ή άλλως, ούτε θωρακισμένοι «αποδειχθήκαμε», όπως έσπευδαν να μας διαβεβαιώσουν ορισμένοι, ούτε θα αποφύγουμε τελικά -είναι οφθαλμοφανές- σημαντική οικονομική ζημία από την τρέχουσα κατάσταση.
Στη γειτονική Ιταλία άργησαν να λάβουν αντίστοιχα μέτρα και όλοι είδαμε πώς εξελίχθηκε εκεί η κατάσταση.
Η παρούσα αρνητική συγκυρία, εξάλλου, αποτελεί μία ιδιότυπη ευκαιρία αποκόμισης κάποιου οφέλους, με την -αναγκαστική πλέον- επέκταση της χρήσης ψηφιακών μέσων για τις συναλλαγές μας με τις δημόσιες υπηρεσίες και βεβαίως με τον ιδιωτικό τομέα, κατά τα σχέδια του φίλτατου κ. Κ. Πιερρακάκη, υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ακριβώς όπως οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, που βίωσε η χώρα επί σειρά ετών, οδήγησαν στη μεγαλύτερη αξιοποίηση των ηλεκτρονικών διατραπεζικών συναλλαγών και στη χρήση του πλαστικού χρήματος, έτσι και η παρούσα δυσμενής συγκυρία μπορεί να επισπεύσει την αξιοποίηση του διαδικτύου για τις κάθε είδους επαφές μας με τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.
Ας κάνουμε, λοιπόν, τη δουλειά σωστά... και όχι με «δόσεις», μήπως και περάσει μία ώρα αρχύτερα αυτή η «μπόρα».
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.