Παλιές πληγές

Όταν το μέτρο είναι η επικράτηση όρων αξιοκρατίας ή μη, δεν χωρούν ούτε «βολέματα ημετέρων» ούτε και ατεκμηρίωτες κατηγορίες. Ιδίως όταν η υπόθεση αφορά στη δημόσια υγεία. 

Παλιές πληγές

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Την έχουμε, εδώ και χρόνια, «λερωμένη τη φωλιά μας» στην Ελλάδα με τα ρουσφέτια και τους διορισμούς από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Καμία κυβέρνηση, δε, όποιο χρώμα κι αν έχει η παντιέρα που κουβαλάει, δεν κατόρθωσε να ξεφύγει από κατηγορίες περί «βολέματος των δικών της παιδιών» και περί «τακτοποιήσεων ημετέρων».

Ούτε βεβαίως και η παρούσα, όπως καταδεικνύει ο σάλος και οι αντιδράσεις που προκάλεσε η υπόθεση ορισμένων εκ των διορισμών στις διοικήσεις των νοσοκομείων της χώρας, οδηγώντας μάλιστα στην παραίτηση του κ. Κ. Πατέρα από τη θέση του διοικητή του Νοσοκομείου Καρδίτσας.

Άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν διατείνονται ότι οι θέσεις προκηρύχθηκαν, τα βιογραφικά αξιολογήθηκαν από την αρμόδια επιτροπή και ότι σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ υποψηφίων, τη θέση έλαβε εκείνος ο υποψήφιος που επέλεξε ο υπουργός Υγείας, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.

Η στήλη δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει αυτά τα λεγόμενα.

Δεν παύει όμως να απορεί για το γεγονός ότι για αυτές τις νευραλγικές θέσεις των διοικητών νοσοκομείων, οι οποίες αφορούν στη δημόσια υγεία, επελέγησαν και άνθρωποι οι οποίοι είχαν διαβεί το 80ο έτος της ηλικίας τους ή ακόμη και πρόεδροι ΝΟΔΕ, δηλαδή, κομματικών οργανώσεων της ΝΔ, πολιτευτές που δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν, ή και απόστρατοι από τον στρατό και την Αστυνομία ή τέλος πρόσωπα με εξόφθαλμες σχέσεις με το κυβερνών κόμμα και τα στελέχη του.

Δεν παύει να απορεί, δηλαδή, με το γεγονός ότι για ακόμη μία φορά δεν στάθηκε δυνατόν να αποτιναχτεί η ρετσινιά του ρουσφετιού και του βολέματος, από μία κυβέρνηση η οποία εξελέγη στη βάση μίας ατζέντας επικράτησης όρων αξιοκρατίας στη χώρα.

Κατά πόσον όντως όλα ήσαν «καλώς καμωμένα» στην υπόθεση της παραπάνω διαγωνιστικής διαδικασίας για την πλήρωση των θέσεων διοίκησης στα νοσοκομεία της χώρας, δεν είμεθα σε θέση να κρίνουμε.

Ούτε, δε, κατά πόσον απόστρατοι στρατηγοί ή εκπαιδευτικοί ή διευθυντές πολιτικών γραφείων, μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των θέσεων που ανέλαβαν στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Αν μπορούν δηλαδή, να είναι σωστοί μάνατζερς.

Ο φίλτατος κ.Β. Κικίλιας, δηλώνει ότι θα τους αξιολογεί ανά τρίμηνο και θα πρέπει να αρκεστούμε σε αυτό.

Αποτελεί όμως έλλειμμα, για οποιαδήποτε συντεταγμένη πολιτεία, το γεγονός ότι τα αποτελέσματα διαγωνισμών καίριας σημασίας για τον κλάδο της υγείας –αλλά και για το κοινό αίσθημα- τίθενται τόσο ευχερώς υπό αμφισβήτηση.

Τα πρακτικά της επιτροπής αξιολόγησης αποτελούν δημόσια έγγραφα και όσοι εκ των ενδιαφερομένων το επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις όποιες ενστάσεις τους, όπως δίχως άλλο θα πράξουν το επόμενο διάστημα.

Όλοι οι υπόλοιποι όμως, οι οποίοι έχουμε εναποθέσει στο δημόσιο σύστημα υγείας την εμπιστοσύνη μας, σε ποιο συμπέρασμα καλούμαστε να οδηγηθούμε υπό το φως της αμφισβήτησης που διατυπώνει –κυρίως- η αξιωματική αντιπολίτευση έναντι των αποτελεσμάτων αυτού του διαγωνισμού;

Υπό το φως των περιστάσεων, εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι όλα ήσαν καλώς καμωμένα, θα πρέπει να βγει και να παρουσιάσει τους λόγους, με στοιχεία και έγγραφα. Αντίστοιχα, όσοι πιστεύουν το αντίθετο οφείλουν να προσφέρουν την περί αυτού τεκμηρίωση.

Επιχειρηματολογίες, δε, ότι και εσείς τα ίδια κάνατε, πλέον δεν χωρούν.

Από αυτά προσπαθεί να ξεφύγει ο τόπος και σε αυτά, όπως φαίνεται… ξανακυλά.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v