Ο μουτζούρης του Ντόναλντ   

Το ζήτημα με τους επικείμενους αμερικανικούς δασμούς κατά της ΕΕ δεν είναι μόνον ότι επιβάλλονται με βάση την αρχή της «συλλογικής ευθύνης». Κυριότερα, αφορά τις εξελίξεις που μπορούν να πυροδοτήσουν.

Ο μουτζούρης του Ντόναλντ

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Πέραν όλων των άλλων τρόπων με τους οποίους ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επιδρά επί της πορείας της ελληνικής οικονομίας, κυρίως περιστέλλοντας τη δυνητική της ανάπτυξη, από τις 18 τρέχοντος η χώρα μας θα υποστεί ένα ευθύ πλήγμα στις εξαγωγές της, ιδίως του πρωτογενούς τομέα, με απόφαση της Ουάσινγκτον.

Την ημερομηνία εκείνην τίθενται σε εφαρμογή δασμοί 25% εκ μέρους των ΗΠΑ σε έναν μακρύ κατάλογο βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων σειράς ευρωπαϊκών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, υπό το φως πορίσματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου περί αθέμιτων επιδοτήσεων στην αεροναυπηγική βιομηχανία Airbus.

Μολονότι, σύμφωνα με τον ΠΟΕ, υπεύθυνες για τη χορήγηση αυτών των επιδοτήσεων ήσαν οι Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ην. Βασίλειο, η επιβολή των δασμών αφορά προϊόντα και άλλων ευρωπαϊκών κρατών -συμπεριλαμβανομένων των Ιρλανδίας, Ιταλίας, Αυστρίας, Βελγίου, Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου, Τσεχίας, Δανίας, Εσθονίας, Φινλανδίας, Ελλάδας, Ουγγαρίας, Λετονίας, Λουξεμβούργου, Μάλτας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, Σουηδίας κ.α.-, με στόχο την άσκηση πίεσης προς τις χώρες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία της Airbus.  

Ως αποτέλεσμα της επικείμενης επιβολής αυτών των αμερικανικών δασμών, εκτιμώμενου ύψους  7,5 δισ. δολ., η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι θα υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση, με τη μορφή της επιβολής αντίστοιχων δασμών σε αμερικανικά προϊόντα, οδηγώντας έτσι σε έναν φαύλο κύκλο αντιποίνων. 

Πέραν της χρήσης του δόγματος της «συλλογικής ευθύνης», καθώς τιμωρείται σχεδόν το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ και όχι μόνον οι χώρες που συμμετέχουν στην Airbus, αλλά και της ύπαρξης κατηγοριών ότι και η αμερικανική Boeing τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης μέσω απευθείας αναθέσεων, αυτή η υπόθεση ενδέχεται να αποτελέσει προάγγελο νέων δεινών για την παγκόσμια οικονομία, ιδίως εάν εισέλθουμε σε έναν «χορό» αντιποίνων.

Αν και συγκριτικά με άλλες χώρες η Ελλάδα θα υποστεί ένα μικρότερο πλήγμα, δεδομένου ότι εξαιρέθηκε από τον κατάλογο των δασμολογούμενων προϊόντων το ελαιόλαδο και οι βρώσιμες ελιές -όχι όμως και οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων όπως τα ροδάκινα, τα γαλακτοκομικά, το χοιρινό κρέας κ.α.-, ο αντίκτυπος των αμερικανικών δασμών θα είναι βαρύς για τη γειτονική Ιταλία.

Μία οικονομία, δηλαδή, η οποία εμφανίζεται ήδη ασθμαίνουσα και υπό το φως του βιομηχανικού της μαρασμού στηρίζει το εμπορικό της ισοζύγιο στις εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα.

Εάν οι παρούσες οριακές ισορροπίες στην οικονομική της πορεία ανατραπούν, είναι ιδιαίτερα πιθανό να επιστρέψουν οι ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της και να ανοίξει έτσι ένας νέος κύκλος περιπετειών για την ευρωπαϊκή -και πιθανώς παγκόσμια- οικονομία.

Με άλλα λόγια, για μία υπόθεση για την οποία ο ΠΟΕ εντοπίζει το «φταίξιμο» σε 4 χώρες, εξαπολύονται μέτρα που αφορούν σχεδόν το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να «απαντήσουν» με τα δικά τους μέτρα, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την οικονομική πορεία τόσο της Ευρώπης όσο και της υφηλίου.

Εάν, δε, υπάρξουν και «ατυχήματα» στην πορεία, όπως για παράδειγμα με την υπερχρεωμένη Ιταλία, τότε οι εξελίξεις ενδέχεται να αποδειχθούν όντως απρόβλεπτες.

Όλα αυτά, δε, ενώ οι καταγγελίες κατά της ανταγωνίστριας αεροναυπηγικής βιομηχανίας Boeing, περί ύπαρξης προτιμησιακού καθεστώτος υπέρ της, ακόμη εκκρεμούν.

Επικών διαστάσεων ο «μουτζούρης» του φίλτατου κ. Τραμπ και του τρόπου με τον οποίο έχει επιλέξει να υλοποιήσει το περίφημο «America first» (πρώτα η Αμερική), οδηγώντας πιθανώς άπαντες σε μαρασμό -συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v