Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου διημέρου, στη Θεσσαλονίκη, δεν «ανακαλύφθηκε ο τροχός». Έγιναν σαφείς προς όλους, όμως, οι στόχοι και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη καθώς και ο τρόπος με τον οποίο ελπίζεται να επιτευχθούν.
Δια στόματος του ιδίου του πρωθυπουργού αλλά και διαμέσου των πολιτικών που προωθεί -άλλες εφαρμόζονται ήδη και άλλες εξαγγέλθηκαν- κατέστη σαφές ότι το κύριο εργαλείο για την εξασφάλιση της ανάκαμψης του τόπου είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας και η υλοποίηση επενδύσεων.
Ποτέ κατά το παρελθόν, υπό όποιο χρώμα κι αν κυβερνήθηκε ο τόπος, δεν ήταν τόσο σαφής -και αποκρυσταλλωμένος- ο προσανατολισμός της κυβερνητικής πολιτικής. Όπως ποτέ κατά το παρελθόν δεν ήταν τόσο ξεκάθαρος ο τρόπος διακρίβωσης της αποτελεσματικότητας αυτής της πολιτικής.
Προς την κατεύθυνση της τόνωσης της επιχειρηματικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων στρέφονται τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, στο σύντομο διάστημα που μεσολάβησε από την 7η Ιουλίου και προς ακριβώς την ίδια κατεύθυνση στρέφονται και εκείνα που εξαγγέλθηκαν και μέλλει να υλοποιηθούν.
Μπορεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά κατά 22%, που απευθύνεται προς τους πολίτες, να κόστισε περί τα 200 εκατ. ευρώ, όμως, οι φορολογικές ελαφρύνσεις προς την επιχειρηματική κοινότητα θα κοστίσουν υπερδιπλάσια για τον προϋπολογισμό, καθώς μόνο σε ό,τι αφορά τη μείωση του φόρου προς τις επιχειρήσεις κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες ανέρχονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ όπως είπε χθες ο φίλτατος Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή -για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ- στο 9% από 22% που είναι σήμερα, για αγροτικά σχήματα στο 10%, για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% και στη συνέχεια στο 20%, και η μείωση του συντελεστή φορολογίας μερισμάτων από το 10% στο 5%, καθιστούν σαφή πέραν πάσης αμφισβήτησης την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει το φορολογικό βάρος του επιχειρείν στην Ελλάδα.
Το στοίχημα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης νέων επενδύσεων για τη μείωση της ανεργίας και την τόνωση της ανάπτυξης, προφανώς, δεν είναι μονοσήμαντο και δεν αφορά μόνον στη φορολογική πολιτική, καθώς το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης δεν εντοπίζεται μόνον εκεί αλλά επεκτείνεται σε σειρά τομέων και παρεμβάσεων, όπως είδαμε και από τις περιπτώσεις του Ελληνικού, της Ελληνικός Χρυσός και της Cosco. Είναι όμως καίριας σημασίας.
Άπτεται, δε, η επιτυχής έκβαση αυτού του στοιχήματος και σε ζητήματα πάταξης της φοροδιαφυγής. Διότι είναι ίσως πολύ συμπαθές να μειώνονται -μαζί με τους φορολογικούς συντελεστές- και τα κίνητρα για την απόκρυψη εισοδημάτων, όμως δεν διασφαλίζεται η ειλικρίνεια των φορολογικών δηλώσεων.
Πρόκειται για κάτι που «ομολόγησε» και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης χθες στη Θεσσαλονίκη, καλώντας τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν τα πλήρη εισοδήματά τους, υπό το φως και της μείωσης του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9%.
Αρκεί η παρότρυνση αυτή για τη μείωση της φοροδιαφυγής; Προφανώς όχι και σαφώς θα απαιτηθούν ισχυρά μέτρα εντοπισμού κρουσμάτων παραβατικότητας της φορολογικής νομοθεσίας.
Στο φορολογικό νομοσχέδιο, την κατάθεση του οποίου εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης, θα παρέχονται κίνητρα για την προσέλκυση πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα, κατά το πρότυπο άλλων κρατών, όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Πορτογαλία.
Θα ήταν απολύτως χρήσιμο, όμως, να αντιμετωπίζονται και ζητήματα που αφορούν στη φοροδιαφυγή, ενόσω οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις μέσω των οποίων ελπίζεται να παταχθεί το φαινόμενο ακόμη εκκρεμούν.
Κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά…
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.