Δίχως περίοδο χάριτος

Ό,τι είδος καπνού κι αν βγει από την κάλπη της 7ης Ιουλίου, ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί. Δεδομένης της πορείας της οικονομίας αλλά και των αγορών, η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει.

Δίχως περίοδο χάριτος

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν αναδειχθεί από την κάλπη της 7ης Ιουλίου και -βεβαίως- εάν αυτή είναι μία αυτοδύναμη της Νέας Δημοκρατίας, θα γίνει δεκτή δίχως την περίοδο χάριτος που κατά κανόνα συνοδεύει τους νεοεκλεγέντες.

Τόσο η παρούσα οικονομική συγκυρία, της αναιμικής ανάπτυξης, όσο -κυριότερα- η αντίδραση των αγορών κατά το τελευταίο διάστημα, οι οποίες ώθησαν την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σε ιστορικά χαμηλά, καθιστούν σαφείς τις προσδοκίες σε αμφότερα αυτά τα μέτωπα.

Ουδείς, δε, μπορεί να επικαλεστεί άγνοια για τα δεδομένα ή την ανάγκη χρόνου «προετοιμασίας».

Παρά τις «εναγώνιες» -κατά τα φαινόμενα- προσπάθειες της παρούσας κυβέρνησης να βγάλει από το τέλμα στο οποίο βρίσκονταν, επί μήνες ή και χρόνια, έργα όπως του Ελληνικού ή άλλων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων,  η επόμενη κυβέρνηση είναι εκείνη η οποία θα κληθεί να διεκπεραιώσει αυτό το έργο.

Αντίστοιχα, θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα όσα διαδραματίζονται σήμερα στη ΔΕΗ και σε άλλες πάλαι ποτέ ΔΕΚΟ, δεδομένου του ρόλου και της σημασίας τους για την ελληνική οικονομία.

Κυριότερα, όμως, θα κληθεί να δώσει ώθηση σε αυτή την -ακόμη ασθμαίνουσα- οικονομία.

Κατά τα φαινόμενα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίζεται να έχει πλήρη συναίσθηση αυτής της ανάγκης και δηλώνει έτοιμος σε περίπτωση που κληθεί να αναλάβει την εξουσία.

Όπως είπε χθες στο Γαλλικό πρακτορείο, «η Ελλάδα οφείλει να επιστρέψει σε μια φιλόδοξη ανάπτυξη, χάρη στις ιδιωτικές επενδύσεις, τις εξαγωγές και την καινοτομία». Για τον σκοπό αυτό προτείνει «να μειωθούν οι φόροι των επιχειρήσεων, να ξεμπλοκαριστούν εμβληματικές επενδύσεις που σταμάτησαν εξαιτίας της γραφειοκρατίας, να αποκατασταθεί η ρευστότητα με τη μείωση των επιτοκίων και να προσελκυστούν ξένες επενδύσεις».

Μόνο στον βαθμό που υπάρξει σαφής επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στη χώρα μας είναι ορατή η πιθανότητα προσέγγισης των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών μας, με ένα αίτημα επανεξέτασης του επιπέδου των πρωτογενών πλεονασμάτων, για το οποίο έχει δεσμευτεί ο φίλτατος Μητσοτάκης και το οποίο είναι τόσο κομβικό για την επαναχάραξη της οικονομικής πολιτικής.

Η επιστροφή, ωστόσο, σε έναν -λεγόμενο- «ενάρετο κύκλο» για την ελληνική οικονομία, όπως σημειώνει σε σχετικό σημείωμά του o Hugo Dixon του πρακτορείου Reuters, απαιτεί τολμηρές αποφάσεις προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού.

Ο κ. Μητσοτάκης «θα χρειαστεί να ξεκαθαρίσει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, να θέσει τη δικαστική εξουσία υπεράνω πολιτικής, να δημιουργήσει "επαγγελματικές" δημόσιες υπηρεσίες, να σταματήσει τις "ειδικές συμφωνίες" με ολιγάρχες που έχουν διασυνδέσεις και να πείσει τους πολίτες να πληρώνουν τους φόρους τους», σύμφωνα με τον Dixon.

Όπως επισημαίνει, πρόκειται για ένα έργο που θα απαιτούσε τουλάχιστον δυο κυβερνητικές θητείες και τούτο υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει… λοξοδρόμισμα.

Ωστόσο, η αρχή πρέπει να γίνει μόλις την επόμενη εβδομάδα, στον βαθμό βεβαίως που η ΝΔ κατορθώσει να αναδείξει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Διότι εάν επαληθευτεί το σενάριο της απουσίας αυτοδυναμίας και οδεύσουμε εκ νέου προς εκλογές, τότε είναι πολύ πιθανόν η όποια ανοχή επιφυλάσσουν οι πολίτες για την επόμενη κυβέρνηση να εξαντληθεί... πριν αυτή καν αναλάβει.

Ας μη μιλήσουμε, δε, για τις αγορές και τις δυνατότητες της Ελλάδας να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της στα παρόντα -ιστορικά χαμηλά- επιτόκια…

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v