Το στοίχημα ΣΥΡΙΖΑ με τη μεσαία τάξη

Προσπαθώντας να προσεγγίσει από τα αριστερά κοινωνικές ομάδες που σήκωσαν το βάρος της πολυετούς κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε χθες το όραμά του για την «επόμενη μέρα».

Το στοίχημα ΣΥΡΙΖΑ με τη μεσαία τάξη

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Τρία διακριτά κοινά -τη μεσαία τάξη, τους ανέργους και τους δημόσιους υπαλλήλους- επιχείρησε να προσεγγίσει χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος Αλέξη Τσίπρα και μελών της ηγετικής του ομάδας.

Μέσω μίας σαφούς αριστερής στροφής, ο ΣΥΡΙΖΑ προέταξε την ανάγκη ενός κοινωνικού κράτους, με έμφαση στην Υγεία και την Παιδεία, όπου εξήγγειλε προσλήψεις και αυξήσεις δαπανών αλλά και βιώσιμη οικονομική πολιτική, που θα εδράζεται στην «πράσινη ανάπτυξη».

Διεκδίκησε, δε, εκ νέου την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος, υποσχόμενος αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και υιοθέτηση μέτρων που -όπως τόνισε- αδυνατούσε να λάβει επί μνημονιακών ετών.

Με βασικό επιχείρημα ότι θέτει υπόψη του ελληνικού λαού ένα πρόγραμμα που δεν απαιτεί την έγκριση των εταίρων και δανειστών της Ελλάδας, για πρώτη φορά την τελευταία οκταετία, ο κ. Τσίπρας συνόψισε το κατά ΣΥΡΙΖΑ δίλημμα των εκλογών στη φράση «ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας ή θα τη δώσουμε πίσω σε αυτούς που μας χρεοκόπησαν».

Απευθύνθηκε, δε, στο τμήμα του πληθυσμού που «έβαλε πλάτη και πλήρωσε περισσότερα για να βγει η χώρα από την κρίση», δηλαδή στα μεσαία στρώματα, δεσμευόμενος για φοροελαφρύνσεις, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 και η σταδιακή μείωσή της για μεγαλύτερα ποσά,  η μείωση κατά 50% της προκαταβολής φόρου, η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 20%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά για το 2020 και 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες, και σειρά άλλων.

«Καλούμε τα μεσαία στρώματα να σκεφτούν τι παραλάβαμε και τι προσπαθούμε να κάνουμε. Πρέπει να αποφασίσουν για τη ζωή τους», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία.

Το «άνοιγμα» που επιχείρησε να κάνει το κυβερνών κόμμα, τονίζοντας τις διαφορές του έναντι των πολιτικών του αντιπάλων, αφορούσε σε μεγάλο βαθμό και το κοινό των δημόσιων υπαλλήλων, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην παράμετρο των προσλήψεων, όπου θα ισχύσει η αρχή της μίας πρόσληψης για κάθε αποχώρηση (αντί του 1 προς 5 το οποίο κατήγγειλε), όσο και στην ψηφιακή αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης.  

Κατά τον κ. Τσίπρα, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ «… ξεκινά από τον μεγάλο εθνικό στόχο, την ανάκτηση της κανονικότητας στην αγορά εργασίας στον τόπο μας. Και κανονικότητα στην εργασία σημαίνει ανεργία ξανά στον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης και τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας», όπως είπε δεσμευόμενος για τη δημιουργία «500.000 νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας» την επόμενη τετραετία αλλά και για διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού, τη διετία 2020-2021, κατά 7,5% ετησίως.

Για την εξυπηρέτηση αυτού του σχεδίου, δε, τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και ο κ. Τσίπρας παρουσίασαν σειρά μέτρων για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, τόσο φορολογικών, όπως η αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150%, όσο και δομικών, όπως η επιτάχυνση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης, η μείωση της γραφειοκρατίας, κ.ά.

Πέραν αυτών των τριών διακριτών κοινών, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε χθες να προσεγγίσει επιμέρους κοινωνικές ομάδες, δεσμευόμενος για τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και για την επανεξέταση των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας.

Κατά πόσον αυτές οι δεσμεύσεις θα σταθούν ικανές να ωθήσουν κοινά που απομακρύνθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια των ετών της διακυβέρνησής του να επιστρέψουν σε αυτόν, θα το μάθουμε ευλόγως τη βραδιά των εκλογών. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v