Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Τα σημάδια είναι πολλά και αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη ένταση.
Η ελληνική κοινωνία στεγνώνει. Η ρευστότητα είναι απούσα, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώνεται και οι επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Από τη χθεσινή ειδησεογραφία και μόνον: σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα οποία επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ο αριθμός των «μικρο-οφειλετών» με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο έως 500 ευρώ έχει εκτοξευτεί εφέτος, κατά περισσότερους από 300 χιλιάδες.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ICAP, το 78% των ελληνικών επιχειρήσεων καθυστερεί πληρωμές ενώ βάσει υπολογισμών της ΕΣΕΕ -στον βαθμό που μπορούν να αποτελέσουν μέτρο-, οι πωλήσεις στις εφετινές ενδιάμεσες εκπτώσεις σημείωσαν υποχώρηση έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
Με άλλα λόγια, φίλτατοι, εάν δεν ξύνουμε -απλώς- τον πάτο του βαρελιού, έχουμε ήδη «στεγνώσει».
Όταν από την αρχή του έτους οι οφειλέτες προς το δημόσιο με ληξιπρόθεσμα χρέη έως 500 ευρώ έχουν αυξηθεί κατά 312.812 και συνολικά όσοι χρωστούν στην εφορία στους 4.312.395, με τα ληξιπρόθεσμα χρέη να έχουν αβγατίσει την ίδια περίοδο κατά 7,837 δισ. ευρώ, στο ποσό των 103,9 δισ. ευρώ, το μήνυμα αποκτά εκκωφαντική ισχύ.
Ειδικά, δε, σε ό,τι αφορά στους λεγόμενους «μικρούς οφειλέτες», οι οποίοι πλέον ξεπερνούν συνολικά τα 2,5 εκατ., αποκτά συχνά και δραματική χροιά, αν αναλογιστεί κανείς ότι συμπεριλαμβάνονται και αυτοί οι άνθρωποι σε όσους είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.
Το «στέγνωμα» όμως είναι κάτι περισσότερο από σαφές και σε ό,τι αφορά στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν χθες στο 11ο Συνέδριο Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου της ICAP, ποσοστό 78% των επιχειρήσεων καθυστερεί τις πληρωμές εμπορικών υποχρεώσεων, φαινόμενο που γίνεται πιο έντονο στον τομέα των υπηρεσιών.
Όπως, αντίστοιχα ενδεικτικές του «στεγνώματος» της αγοράς και της οικονομίας είναι και οι πτωχές αγοραστικές επιδόσεις που καταγράφηκαν κατά τις εφετινές ενδιάμεσες εκπτώσεις, παρά την αύξηση των εμπορικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε αυτές, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Μελετών της ΕΣΕΕ.
Υπό το πρίσμα, όμως, όλων αυτών, η πολιτική ηγεσία του τόπου εμφανίζεται να δίνει τη λάθος μάχη κατά τις διαπραγματεύσεις της με τους εταίρους και δανειστές, σχετικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού.
Αντί να αναλώνει το όποιο κεφάλαιο πολιτικής αξιοπιστίας έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει έναντι των εταίρων μας, στη μάχη για τη μη μείωση των συντάξεων (αναστολή, μερική εφαρμογή ή και κατάργηση... οψόμεθα), οφείλει να επικεντρωθεί στη μάχη για μία νέα ρύθμιση 100 ή και 120 δόσεων, προς όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.
Πρόκειται για ένα μέτρο απολύτως αναγκαίο -εκ των δεδομένων- για την εξασφάλιση συνθηκών στοιχειώδους ομαλότητας στην ελληνική οικονομία και κατά προέκταση την κοινωνία μας.
Όπως μαρτυρούν, δε, τα στοιχεία μηνός Οκτωβρίου σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, που έδωσε επίσης χθες στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπάρχουν πειστικά επιχειρήματα ως προς αυτό, έναντι των εταίρων μας.
Όταν το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 6,460 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο, έναντι πρόβλεψης 3,584 δισ. ευρώ, είναι σαφές ότι... κάτι «υπεραποδίδει»...
Έτσι, λοιπόν, αν είναι να δοθεί μία μάχη, τουλάχιστον ας αφορά τους πολλούς και όχι τους λίγους..
Τα οφέλη, πελατειακά ή άλλα, προφανώς θα είναι ανάλογα!
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.