Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Πλήρες και σαφές.
Το αφήγημα που παρέθεσε στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου διημέρου, ο πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης, προσέφερε ένα ολοκληρωμένο στίγμα όσων προτίθεται να πράξει, όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Με κύριο στόχο την ανάκτηση της αξιοπιστίας της και την εμπιστοσύνη θεσμών και αγορών, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει τη μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου και την ανάκτηση πρόσβασης στις αγορές.
«Κλειδί» σε αυτή την προσπάθεια θα είναι η συνεπής προώθηση ενός τολμηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, διαμέσου των οποίων θα απελευθερωθούν οι υγιείς δυνάμεις της αγοράς και θα νοικοκυρευτούν οι κρατικές δαπάνες, ώστε να υπάρξει έδαφος για μειώσεις φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών.
Σύμφωνα με τον κ .Μητσοτάκη, «το πρώτο που θα τελειώσει είναι η πρακτική των υπερπλεονασμάτων».
Θα υπάρξει μείωση της έμμεσης και της άμεσης φορολογίας καθώς και της φορολογίας επί της περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) όπως και των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς θα καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου και θα υιοθετηθεί ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, θα υπάρξουν κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις και σειρά άλλων μέτρων, βάσει των οποίων «η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί στα επόμενα δέκα χρόνια με μέσο ρυθμό 4%(…)».
Η «εμπιστοσύνη είναι λέξη-κλειδί», όπως υποστήριξε.
«Διότι μόνο με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των εταίρων μας μπορούμε να διεκδικήσουμε, σε δεύτερο χρόνο, τον μεγάλο εθνικό στόχο. Που δεν είναι άλλος από τη μείωση των εξοντωτικών πλεονασμάτων, ύψους 3,5% που δέχτηκε αμαχητί ο κ. Τσίπρας», πρόσθεσε.
Ακριβώς εδώ, όμως, προκύπτει το μεγάλο παράδοξο όσων παρέθεσε το τελευταίο διήμερο από τη Θεσσαλονίκη ο φίλτατος κ. Μητσοτάκης.
Διότι αν και είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% στη συνέχεια συνιστούν βρόχο για την οικονομική ανάπτυξη, είναι στόχοι που συνήψε η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας και επ’ αυτών θα αξιολογηθεί η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των δανειστών της.
Την ίδια ώρα, δηλαδή, που η παρούσα κυβέρνηση θέτει εν αμφιβόλω την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που η ιδία θεσμοθέτησε μέσω του νόμου Κατρούγκαλου, λέγοντας ότι επιδιώκει τη μη εφαρμογή του μέτρου της «προσωπικής διαφοράς» και τη μη μείωση των συντάξεων από 01.01.19, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης -το κόμμα του οποίου προηγείται στις δημοσκοπήσεις - υπόσχεται ακόμη μεγαλύτερο «ξήλωμα του πουλόβερ», με πλήρη κατάργηση του σχετικού νόμου και ριζική μείωση φορολογίας και εισφορών.
Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι αυτές οι μειώσεις που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη αφορούν αποκλειστικά το υπερπλεόνασμα, καθώς αντισταθμίζονται από περικοπή δαπανών στον δημόσιο τομέα και δεν θίγουν τους δημοσιονομικούς στόχους στους οποίους έχει δεσμευτεί η χώρα, δεν συνιστούν υπαναχώρηση επί των «συμπεφωνημένων»;
Έτσι ανακτάται η αξιοπιστία;
Δίχως αμφιβολία, το όραμα αλλά και το σχέδιο που παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελούν μία ολοκληρωμένη πρόταση, την οποία -κατά πάσα βεβαιότητα- έχει ανάγκη η χώρα ούτως ώστε να ξεφύγει από το σημερινό τέλμα της.
Κατά πόσον η υλοποίησή του θα ενισχύσει ή θα αποδυναμώσει τον βαθμό εμπιστοσύνης που τρέφουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και βεβαίως οι αγορές, ωστόσο, είναι ασαφές.
Διότι, δεν είναι μόνον ότι «τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν», όπως έλεγε μία ψυχή από τις ΗΠΑ, αλλά και ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», όπως μονολογούν στην Ευρώπη…
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.