Το δίλημμα της Φώφης

Δίνοντας μάχη «στήθος με στήθος» -κατά τις δημοσκοπήσεις- με την Χ.Α. για την τρίτη θέση στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος, η Δημοκρατική Συμπαράταξη διεκδικεί σήμερα ρόλο μετεκλογικού «ρυθμιστή». Τι ακριβώς προτείνει, όμως;

Το δίλημμα της Φώφης

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σε αναζήτηση βηματισμού εμφανίζονται να είναι -44 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ- οι «κληρονόμοι» της ιστορικής παράταξης.

Με κορυφαία στελέχη και το μεγαλύτερο τμήμα των ψηφοφόρων της να έχουν «μετοικίσει» στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με το -μάλλον ατυχές- «άνοιγμα» προς τη λεγόμενη κεντροαριστερά που αυτός επιχείρησε κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) εμφανίζεται να προσδοκά, στην καλύτερη περίπτωση, ρυθμιστικό ρόλο κατά τις διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης, μετά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δε, σε αυτές τις εκλογές θα δώσει μάχη «στήθος με στήθος» με τη Χρυσή Αυγή για την τρίτη θέση και μάλιστα από μειονεκτικότερο σημείο από εκείνο που επιφύλασσε για τον εαυτό της, εξαιτίας του ναυαγίου του ΚΙΝΑΛ, με την αποχώρηση του Ποταμιού από τους κόλπους του.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αλλά και του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξή της που δημοσίευσε χθες το «ΒΗΜΑ», υποστήριξε ότι για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος θέλει ισχυρή εντολή, ώστε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, τονίζοντας πως «το Κίνημα Αλλαγής είναι αυτό που μπορεί να εξασφαλίσει και να εγγυηθεί προοδευτική διακυβέρνηση».

Θέτει, δε, ένα δίλημμα αναφορικά με τον ενδεχόμενο δρόμο που μπορεί να ακολουθήσει η παράταξη της οποίας ηγείται, μετά τις εκλογές: ««Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να συμβάλει στην πολιτική σταθερότητα, στη βάση μίας προοδευτικής πρότασης; Μπορεί ο κ. Τσίπρας που εφαρμόζει τέσσερα χρόνια τώρα μνημονιακές πολιτικές να στηρίξει πραγματικά προοδευτικές λύσεις;».

Η όποια απάντηση -διττή ή όχι- προφανώς θα προέλθει από τους όρους που η ίδια θέτει: «Πολιτική σταθερότητα δεν σημαίνει απλά αυτοδύναμες κυβερνήσεις που στηρίζονται στο μπόνους, ούτε κυβερνήσεις με τσόντες και δεκανίκια. Σημαίνει εθνικό σχέδιο και εθνική συνεννόηση για την προώθησή του. Σημαίνει συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα, όπως τα εθνικά θέματα, το Σύνταγμα ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Ακόμη, όμως, κι αν υποθέσουμε ότι αυτό είναι το πρίσμα με το οποίο προσεγγίζει η κ. Γεννηματά ενδεχόμενη συνεργασία της παράταξης της οποίας ηγείται με τους δύο κυριότερους πόλους του πολιτικού συστήματος, τότε ποια είναι τα στοιχεία που καταθέτει στο τραπέζι αυτού του εθνικού διαλόγου;

Διαθέτουν σήμερα η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΙΝΑΛ μία ολοκληρωμένη πρόταση για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και τι ακριβώς προτείνουν προς το εκλογικό σώμα ως εναλλακτική πορεία, υπό το φως των μνημονιακών δεσμεύσεων που μέλλει ακόμη να εκπληρωθούν;

Η τυχόν προγραμματική συμφωνία που θα διεκδικούσε κατά τη μετεκλογική διαπραγμάτευση σχηματισμού κυβέρνησης τι ακριβώς θα συμπεριελάμβανε;

Πέραν της επίκλησης ενός ένδοξου παρελθόντος, κατά τους προασπιστές του, και της κατάθεσης εχέγγυων για την «προοδευτική διακυβέρνηση» της χώρας, τι είναι -ακριβώς- αυτό που κομίζει σήμερα η Δημοκρατική Συμπαράταξη στην πολιτική σκηνή του τόπου, με τη μορφή προτάσεων;

Σύντομα, από το βήμα της 83ης ΔΕΘ, τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης θα παραθέσουν προς το πανελλήνιο το δικό τους στίγμα πολιτικής και τις δικές τους προτάσεις αναφορικά με την πορεία της χώρας.

Στη διάρκεια των επομένων μηνών, δε, σε πλήρη προεκλογικό οίστρο, αναμένεται να τις επαναλάβουν ή και να τις διανθίσουν περαιτέρω.

Η πρόταση της κ. Φώφης Γεννηματά ποια θα είναι;

Ο ρόλος του «πολιτικού ρυθμιστή» ή υπάρχει κάτι περαιτέρω που ακόμη δεν γνωρίζουμε;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v