Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Με μόνη ενδεχόμενη εξαίρεση την ύπαρξη σκοπιμότητας χάριν χρηματιστηριακών παιγνίων, την οποία υπαινίχθη χθες η κυβέρνηση, η υπόθεση των «fake news» περί επικείμενης συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού, που μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αντικατοπτρίζει την περιρρέουσα αβεβαιότητα η οποία περιβάλλει τη χώρα μας.
Τόσο διεθνώς, όσο και εγχωρίως.
Φήμες, οι οποίες, εντέλει, αφορούν ψεύτικες ειδήσεις που «…σε μία κανονική περίοδο δεν θα αφορούσαν κανέναν», μετατρέπονται «αυτομάτως, σε πρώτο θέμα σε μεγάλη μερίδα του Τύπου», μας είπε χθες η κυβέρνηση και είχε απόλυτο δίκιο σε αυτό το συμπέρασμά της.
Όντως, η παρούσα διαπραγμάτευση είναι κρίσιμη, όπως τονίζει η κυβέρνηση και σαφώς όσο η β' αξιολόγηση παραμένει εκκρεμής, ο τόπος μας θα παραμένει δίχως χρηματοδότηση, δίχως επενδύσεις, αλλά και δίχως όλα τα λοιπά πιθανά οφέλη που θα σήμαινε η επιτυχής ολοκλήρωσή της, όπως η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Κυριότερα, όμως, η ολοκλήρωση αυτής της αξιολόγησης θα σήμαινε την άρση της αβεβαιότητας στην οποία βρίσκεται η πατρίδα μας αναφορικά με τη συνολική πορεία της, υπό το φως της επικείμενης ωρίμανσης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεών της, το καλοκαίρι.
Μπορεί η παράταση της διαπραγμάτευσης έως το τελευταίο Eurogroup να οδήγησε στη συμφωνία περί «μέτρων και αντίμετρων», όπως είπε χθες στη Βουλή ο φίλτατος κ. Τσακαλώτος, όμως, πλέον, το κόστος από περαιτέρω καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή της θα είναι κατά πάσα βεβαιότητα υπέρτερο του ενδεχόμενου οφέλους.
Μετά τα στοιχεία ΑΕΠ που δείχνουν «πισωγύρισμα» της οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο πέρυσι, τα στοιχεία για την ανεργία, που είδαν μόλις χθες το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση, καθώς κατά την ίδια περίοδο ο δείκτης ανεργίας διαμορφώθηκε στο 23,6%, αυξημένος έναντι του γ’ τριμήνου 2016.
«Μέσα σε ενάμιση μήνα, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 2,7 δισ. Οι επενδύσεις έχουν περιοριστεί δραστικά, ενώ το επιτόκιο -που θα πλήρωνε η Ελλάδα αν δανειζόταν από τις αγορές- συνεχώς αυξάνεται. Όλα αυτά δείχνουν ανησυχία και αβεβαιότητα», δήλωσε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, σχολιάζοντας τον φόβο ενός Grexit, που πλανάται, όπως είπε, στην κοινωνία.
Τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες υπάρχει η κοινή παραδοχή ότι η επίτευξη συμφωνίας, τουλάχιστον στο τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), είναι εφικτή και μάλιστα άμεσα, με βασική εκκρεμότητα τα εργασιακά, όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, καθώς και ορισμένα ακόμη, όπως λέγουν ανώτεροι κοινοτικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το βασικό κώλυμα είναι πολιτικού χαρακτήρα.
Όποια κι αν είναι η ακριβής εικόνα, όμως, το καταληκτικό συμπέρασμά της είναι ότι η ελληνική πλευρά, έχοντας ήδη εξασφαλίσει ορισμένα οφέλη, όπως η συμφωνία περί «αντίμετρων», πλέον οδηγείται είτε σε έναν νέο επώδυνο συμβιβασμό, είτε σε πολύ χειρότερα ενδεχόμενα.
Το βασικό πολιτικό αφήγημά της, όταν οδηγήθηκε στον προηγούμενο συμβιβασμό αυτού του είδους, ήταν αφενός, ότι έτσι απετράπη η άβυσσος της χρεοκοπίας και αφετέρου, ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και σαφώς μετά την ολοκλήρωσή του, θα μπορέσει να αναπτύξει τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα οδηγήσουν στον στόχο της περί «βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης».
Μήπως είναι ώρα να θυμηθεί αυτό το αφήγημα;
Ένα μικρό βήμα για την ίδια, προς την ίδια κατεύθυνση, θα αποτελούσε ένα τεράστιο για τη χώρα.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.