Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Η πρακτική της κατάθεσης και ψήφισης τροπολογιών σε «άσχετα» νομοσχέδια και μάλιστα την «ύστατη ώρα», ούτε νέα είναι, ούτε αποτελεί προνόμιο ενός μόνον κόμματος.
Είναι γνώρισμα κάθε κυβερνώντος κόμματος και συνιστά επιβεβαίωση της γενικότερης -και ιδιαίτερα αρνητικής- πεποίθησης αναφορικά με την ποιότητα του νομοθετείν σε αυτόν τον τόπο, αλλά και των «υπερβάσεων» στις οποίες είναι διατεθειμένα να προχωρήσουν τα κόμματα «εξουσίας» για τη διασφάλιση των εκάστοτε επιδιώξεών τους.
Πρόκειται, δε, για μία πρακτική την οποία, κατά κανόνα, καυτηριάζει η εκάστοτε αντιπολίτευση.
Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, υπερψηφίστηκαν χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με αντικείμενο τoν χωρικό σχεδιασμό, συνολικά 38 τροπολογίες, εκ των οποίων οι 18 υπουργικές και οι 20 βουλευτικές, ενώ άλλες 7 βουλευτικές τροπολογίες που είχαν επίσης κατατεθεί, δεν έγιναν δεκτές.
Μεταξύ των βουλευτικών τροπολογιών που υπερψηφίστηκαν χθες συμπεριλαμβάνονταν θέματα που αφορούσαν, ενδεικτικά, από τη δόμηση ιερών ναών έως την αναστολή διοικητικών πρωτοκόλλων από τα Δασαρχεία και τη μεταβίβαση γαιών σε δήμους και κοινότητες, ενεργειακά κτίρια, την παράταση του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, τη συνέχιση της μισθοδοσίας στα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων αλλά και τη διαγραφή προστίμων σε υποψηφίους για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας, καθώς και σειρά άλλων.
Με άλλα λόγια, επρόκειτο για δύο δεκάδες τροπολογίες επί παντός επιστητού, οι οποίες υπερψηφίστηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία, σε πολλές περιπτώσεις δίχως επαρκή πληροφόρηση των βουλευτών σχετικά με το αντικείμενο που ρύθμιζαν, δίχως την προσήκουσα συζήτησή τους και εντέλει στο «παρά πέντε», πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής έως το νέο έτος.
Όπως ήταν φυσικό, η πρακτική αυτή προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης, με χαρακτηριστικότερη εκείνην του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος έκανε λόγο για πρακτικές που υποβαθμίζουν πλήρως την κοινοβουλευτική διαδικασία, πετώντας μάλιστα στον αέρα περίπου 120 σελίδες τροπολογιών.
Ο εισηγητής του κόμματος Γιάννης Μανιάτης μίλησε για «μαύρη μέρα στη Βουλή», ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης, ως εισηγητής εκ μέρους της ΝΔ, αλλά και ο βουλευτής του κόμματος Μ. Βορίδης χαρακτήρισαν ως επιεικώς απαράδεκτη την εικόνα του Κοινοβουλίου, ενώ των αντιδράσεων από πολλές πτέρυγες της Βουλής είχε προηγηθεί η αποχώρηση των βουλευτών του Ποταμιού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρακτική κατάθεσης τροπολογιών την ύστατη ώρα.
Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης, πολλές εκ των υπουργικών τροπολογιών αφορούσαν ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας αξιολόγησης του «προγράμματος» από τους θεσμούς και όφειλαν να ψηφιστούν άμεσα ενώ υποστήριξε ότι επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχαν κατατεθεί συνολικά 102 τροπολογίες, σε νομοσχέδιο, λίγο πριν τις εκλογές.
Με άλλα λόγια, παρά τις οργίλες αντιδράσεις που είχε εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόσω ήταν στην αντιπολίτευση, ως «κορμός» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιβεβαίωσε και εδραίωσε έτι περαιτέρω την ευρύτερη πεποίθηση της κοινωνίας αναφορικά με την ποιότητα του νομοθετείν στην Ελλάδα, όσο και την εκτίμηση ότι «όλοι τα ίδια κάνουν», όταν βρεθούν στην «εξουσία».
Κυριότερα, δε, επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά την εκτίμηση ότι οι νόμοι σε αυτή τη χώρα όχι μόνο γίνονται «στο πόδι», όπως λέει ο λαός μας, αλλά ενίοτε αφορούν «φωτογραφικές» και χαριστικές διατάξεις, στο πλαίσιο πελατειακών σχέσεων, όπως στην περίπτωση της διαγραφής προστίμων για αιρετούς.
Είμαστε, άραγε, ικανοποιημένοι με όλα αυτά;
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.