Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Ενίοτε συνάγονται περισσότερα από όσα δεν λέγονται, παρά από όσα όντως λέγονται.
Έτσι και χθες, αυτό που δεν μας είπαν, τόσο ο φίλτατος Ρέγκλινγκ του ESM, όσο και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόβσκις, είναι πως εάν δεν υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις και τις λοιπές μνημονιακές δεσμεύσεις μας, πλήρως και εγκαίρως, δεν υπάρχει… πιθανότητα να βγούμε στις αγορές το 2017.
Όχι μόνον αυτό, αλλά κυριότερα ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από την κρίση.
«Εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα μπορούσε να επιταχυνθεί και η κυβέρνηση ενδέχεται να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2017», μας είπε ο άνθρωπος που κρατά τα ηνία του ενός εκ των δύο ευρωπαϊκών φορέων με το μεγαλύτερο μερίδιο στο ελληνικό χρέος.
Ακριβώς ένα χρόνο μετά την εκπνοή της διορίας για την πρώτη αξιολόγηση και «ανήμερα» της εκταμίευσης του υπολοίπου της δόσης που τη συνόδευε (2,8 δισ. ευρώ), ο διευθύνων σύμβουλος του ESM έθεσε το θέμα «κομψά» και πάντως με τον προσήκοντα τρόπο για ανώτερο κοινοτικό αξιωματούχο: «Ελπίζω ότι θα συνεχιστεί η καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να ολοκληρωθεί έγκαιρα η δεύτερη αξιολόγηση»….
Αυτό που δεν μας είπε, βεβαίως, αλλά σαφώς υπονόησε είναι ότι σε αντίθετη περίπτωση και σε τυχόν επανεμφάνιση καθυστερήσεων στην υλοποίηση των δεσμεύσεων, θα υπάρξει αντίστοιχη καθυστέρηση και στην αποδέσμευση των κονδυλίων που συνοδεύουν τη β' αξιολόγηση.
Ακόμη σαφέστερος όμως ήταν ο φίλτατος Ρέγκλινγκ, απαντώντας σε ερωτήματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ και της Μ. Αρώνη: «Η Ελλάδα από το 2010 και μετά δεν έχει βγει πολύ στις αγορές. Επομένως θα ήταν καλό η κυβέρνηση να αρχίσει να συνδέεται σταδιακά με τους επενδυτές πριν το τέλος του προγράμματος του ESM το 2018, όταν τα δάνεια του ESM δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα»…
Όπως πρόσθεσε: «Αν η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει με αποφασιστικό τρόπο τη μεταρρυθμιστική ατζέντα που έχει συμφωνηθεί στο πρόγραμμα του ESΜ, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα θα ανακτηθεί»… ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα βρισκόταν σε αυτόν τον δρόμο προ κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι «αυτό συνέβη στα μέσα του 2014, όταν η τότε ελληνική κυβέρνηση μπόρεσε να εκδώσει με επιτυχία ένα τριετές και ένα πενταετές ομόλογο».
Τι ακριβώς δεν είναι αντιληπτό από όλα αυτά;
Φίλτατοι τα πράγματα είναι -όντως- απλά.
Ο μοναδικός τρόπος ώστε να ανακτήσει η χώρα μας την κυριαρχία που απώλεσε προστρέχοντας στην Ευρώπη και το ΔΝΤ ώστε να γλιτώσει την άτακτη χρεοκοπία, είναι να μπορέσει να κτυπήσει ξανά -με επιτυχία- την πόρτα των διεθνών αγορών. Και εν προκειμένω, επιτυχία σημαίνει με λογικά και πάντως βιώσιμα επιτόκια.
Για να μπορέσει να το πράξει αυτό, οφείλει πρώτα να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της έναντι του διεθνούς επενδυτικού κοινού, αποδεικνύοντας -έμπρακτα- ότι έχει απαλλαγεί από τα αίτια που οδήγησαν στην οικονομική της κατάρρευση: δηλαδή, το δημοσιονομικό έλλειμμα και την αδυναμία της να παράγει κατά τρόπο ανταγωνιστικό εξαγώγιμα και εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες.
Τον δρόμο προς την κατεύθυνση αυτή μας τον έδειξε εκ νέου χθες ο φίλτατος Ρέγκλινγκ, λέγοντας ότι είναι εφικτή η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, «…εφόσον η κυβέρνηση δείξει ισχυρή ιδιοκτησία στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος…».
Απλό δεν είναι;
Υ.Γ. (Βέβαια δεν μας είπε κουβέντα για το χρέος και τις προοπτικές «διευθέτησής» του, αλλά είπαμε: ενίοτε συνάγονται περισσότερα από όσα… δεν λέγονται.)
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.