Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Η συζήτηση για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους οφείλει -όντως- να ανοίξει το ταχύτερο δυνατόν.
Δίχως τη διευθέτηση αυτή, η εκ νέου πρόσβαση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κατά τη λήξη του παρόντος προγράμματος προσαρμογής, το 2018, δεν είναι εφικτή, όπως επεσήμανε χθες βράδυ ο φίλτατος Ι. Στουρνάρας ενώπιον όσων συμμετείχαν στο συνέδριο του ΣΕΤΕ.
Όμως, ακόμη ταχύτερα οφείλει η χώρα μας -τόσο έναντι των κατοίκων της, όσο και των εταίρων της- να ξεπεράσει τον σκόπελο της δεύτερης αξιολόγησης -που μόλις άρχισε- και να βάλει την οικονομία της σε τροχιά ανάκαμψης.
Αν και οι δύο συζητήσεις σχετίζονται άμεσα, επί της ουσίας είναι διαφορετικές και η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να μη θέσει τη μία υπό την ομηρεία της άλλης, χάριν των όποιων πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Μπορεί οι ανησυχίες για τυχόν διάθεση των εταίρων μας να «επεκτείνουν» την ατζέντα της β' αξιολόγησης, ώστε να παρατείνουν τη διάρκειά της, όντως να ευσταθούν, όμως το ενδεχόμενο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των δεδομένων υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα βάσει του τρέχοντος μνημονίου.
Το σύνολο των θετικών -ή και ιδιαίτερα αισιόδοξων- προβλέψεων που έχουν διατυπωθεί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του προσχεδίου του προϋπολογισμού, συγκλίνουν σε μία παραδοχή: ότι προωθείται ομαλά το μεταρρυθμιστικό έργο όπως και οι ιδιωτικοποιήσεις, υλοποιείται το μνημόνιο και άρα συνεχίζεται, αντιστοίχως ομαλά, η χρηματοδότηση της χώρας από τους εταίρους της.
Εάν η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους εμπλακεί με την πορεία ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης, ουδείς στόχος θα επιτευχθεί και είναι ιδιαίτερα πιθανό η χώρα να οδηγηθεί σε νέες περιπέτειες, παρά την όποια πρόοδο έχει εξασφαλίσει έως τώρα.
Στη διάρκεια του τελευταίου έτους, παρά τις όποιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της α' αξιολόγησης, υπάρχει μια ιδιαίτερα σταδιακή, πλην σαφής, επιστροφή σε όρους κανονικότητας.
Το διαβόητο «waiver» επανήλθε από την ΕΚΤ, επιτρέποντας τη φθηνότερη χρηματοδότηση του πιστωτικού συστήματος, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα σταθεροποιούνται και η εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA μειώνεται, ενώ καίριοι μακροοικονομικοί δείκτες βαίνουν βελτιούμενοι, παρά τους συνεχιζόμενους κεφαλαιακούς περιορισμούς.
Αυτή η πορεία οφείλει να ολοκληρωθεί κατά τρόπο επιτυχή, καταδεικνύοντας όχι μόνον την αξιοπιστία της χώρας μας σε ό,τι αφορά στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών της αλλά και τη δυνατότητά της να εισέλθει σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.
Οι υποχρεώσεις των εταίρων μας είναι δεδομένες, όπως αυτές ορίζονται τόσο από την απόφαση του Eurogroup, του Δεκεμβρίου 2012, όσο και του Μαΐου εφέτος, και οφείλουν να υλοποιηθούν, όπως αντίστοιχα δεδομένη είναι και η ανάγκη αναδιάταξης των όρων εξυπηρέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Ακόμη και ο φίλτατος Β. Σόιμπλε εμφανίζεται να «ενστερνίζεται» αυτές τις δύο παραδοχές, αν και οι προτεραιότητές του κρίνονται ως διαφορετικές, δεδομένων τόσο των εθνικών του πολιτικών προτεραιοτήτων, όσο και της επιφυλακτικότητας με την οποία προσεγγίζει τη διάθεση της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις.
Αυτή η επιφυλακτικότητα και η επίκλησή της ως αιτίου για την αναβολή της αναγκαίας συζήτησης για το χρέος οφείλουν να αρθούν και ο μόνος δρόμος για την επίτευξη του σκοπού αυτού είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας έναντι των εταίρων της.
Εάν η β' αξιολόγηση ολοκληρωθεί σύντομα, όπως δηλώνει ότι επιθυμεί και ο πρωθυπουργός, ποιος άλλος φραγμός απομένει για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος;
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.