Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όχι μόνο «θέαμα» στη ΔΕΘ

Μη μας πείτε τι κάνατε. Πείτε μας τι θα κάνετε και για την ακρίβεια, πώς και πότε θα οδηγήσετε τη χώρα εκτός κρίσης. Αυτό είναι που προσδοκά να ακούσει η κοινωνία και βεβαίως η επιχειρηματική κοινότητα, στη ΔΕΘ.

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η πλήρης αποτίμηση των πεπραγμένων της κυβέρνησής του, στην οποία φέρεται προετοιμασμένος να προχωρήσει ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ αυτό το Σάββατο, αποτελεί μια άσκηση η οποία δεν ανταποκρίνεται στα ζητούμενα είτε της αγοράς, είτε της κοινωνίας.

Το τι έπραξε ή δεν έπραξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη διάρκεια του τελευταίου έτους είναι ούτως ή άλλως γνωστό και πιθανότατα αρκούντως καταγεγραμμένο.

Το δε αφήγημα περί της καταπολέμησης της διαπλοκής μέσω του πρόσφατου διαγωνισμού για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών μέλλει να καταγραφεί. Αν και όποτε…

Αντίθετα, αυτό που προσδοκά να ακούσει η κοινωνία και βεβαίως η επιχειρηματική κοινότητα είναι ο τρόπος μέσω του οποίου θα απαλλαγεί από τα σημερινά δεινά της.

Η ευκαιρία που έχει μπροστά του ο κ. Τσίπρας είναι λαμπρή και οφείλει να την εκμεταλλευτεί.  

Η χώρα, ένα έτος μετά την παρέλευση της διορίας για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος προσαρμογής που διανύει, στέκει ακόμη αντιμέτωπη με έναν μακρύ κατάλογο προαπαιτούμενων ενεργειών ώστε να εξασφαλίσει τμήμα ή το σύνολο της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, που απομένουν από την περίφημη πρώτη δόση.

Όσο καθυστερεί η εκταμίευση των χρημάτων αυτών, άλλο τόσο παρατείνεται η αγωνία της λεγόμενης πραγματικής οικονομίας σχετικά με την αποπληρωμή ενός μέρους των οφειλών του ελληνικού Δημοσίου προς αυτήν.

Έτσι, αντί ενός αφηγήματος περί των κωλυμάτων που συνάντησε η κυβέρνησή του στην υλοποίηση αυτών των προαπαιτούμενων ενεργειών, θα ήταν σαφώς προτιμότερο ένα αφήγημα σχετικά με τις ταχείες διαδικασίες που είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει, ώστε να τιμήσει την υπογραφή της στο τελευταίο μνημόνιο το ταχύτερο δυνατόν.

Αντίστοιχα, θα ήταν επίσης ιδιαίτερα χρήσιμη η περιγραφή της διαδικασίας που είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει για την ταχεία ολοκλήρωση και της δεύτερης αξιολόγησης, στο τέλος της οποίας ίσως ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Διότι, ας μην κρυβόμαστε, φίλτατοι.

Εάν δεν υπάρξει βελτίωση των όρων εξυπηρέτησης αυτού του χρέους και η χώρα παραμείνει δέσμια των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, ο δρόμος προς την οικονομική της ανάκαμψη θα είναι ιδιαίτερα μακρύς.

Υπό το πρίσμα αυτό, η ευκαιρία που παρέχεται μέσω της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τόσο προς τον ίδιο όσο και για τη χώρα, αφορά στον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία έναντι των εταίρων και δανειστών της και θα μπορέσει από τη θέση αυτή να διεκδικήσει την αλληλεγγύη τους σε ό,τι αφορά στη βελτίωση των όρων εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της.

Η επιφυλακτικότητα με την οποία παρέχεται η εκάστοτε χρηματοδότησή τους προς την Ελλάδα και το πλέγμα προαπαιτούμενων ενεργειών που τη συνοδεύουν, αποτυπώνουν ακριβώς αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας από το οποίο υποφέρει ακόμη η χώρα μας.

Ο πόλεμος κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής οδηγεί, δίχως άλλο, σε δάφνες και λάφυρα, τα οποία κάλλιστα μπορούν να διοχετευτούν προς τους ασθενέστερους, όπως θέλει το κυβερνητικό αφήγημα.

Αυτό που προσδοκά, όμως, να ακούσει η αγορά αφορά στο πώς θα βγει από τη σημερινή της κατάντια.

Από το έως τώρα δείγμα γραφής, δε, είναι αναγκασμένη να κρατήσει… μικρό καλάθι. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v