Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το στοίχημα του Κυριάκου στη ΔΕΘ

Η υπόσχεση ότι δεν θα δώσει «υποσχέσεις» -όσο εύηχη κι αν είναι- δεν αρκεί. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι ένα πειστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Μπορεί να το προσφέρει; Η ΔΕΘ ίσως μας λύσει την απορία…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αν και παραδοσιακά το κυρίαρχο γεγονός της ΔΕΘ είναι η ομιλία του εκάστοτε πρωθυπουργού, εν προκειμένω του Αλέξη Τσίπρα, εφέτος το βήμα αυτό θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θα του προσφέρει, δηλαδή, την ευκαιρία -πέραν της κριτικής προς την κυβέρνηση- να ξεδιπλώσει τα  σχέδιά του για την οικονομία και τον τόπο.

Κατά πόσον θα την αξιοποιήσει, μέλλει να επαληθευτεί.

Αυτό που είναι βέβαιον, όμως, είναι ότι δίχως συγκεκριμένες και αναλυτικές δεσμεύσεις ως προς τις προθέσεις του, αποδυναμώνεται τόσο η κριτική του έναντι της κυβέρνησης, όσο και η ίδια του η πορεία προς την εξουσία.

Εάν η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης επικεντρωθεί για ακόμη μία φορά στο διαβόητο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και στις λοιπές μηδέποτε υλοποιηθείσες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει χάσει μία λαμπρή ευκαιρία.

Μία ευκαιρία να μορφώσει την κοινή γνώμη ως προς τις προθέσεις του για την οικονομία και τον τόπο και -κυριότερα- ως προς την εναλλακτική πρότασή του για την πορεία της χώρας στη μετά το μνημόνιο εποχή.

Όπως όλοι καλά γνωρίζουμε -παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες της κυβέρνησης-, τα δεινά της χώρας δεν θα τελειώσουν με την εκπνοή του παρόντος, τρίτου κατά σειρά, μνημονίου.

Η πορεία προς την ανάκτηση της οικονομικής αυτοδυναμίας της δεν διέρχεται μόνον διαμέσου των διεθνών αγορών, τη θύρα των οποίων ευελπιστεί να κρούσει η κυβέρνηση το επόμενο καλοκαίρι, αλλά μέσω της ανάκτησης της ικανότητάς της να παράγει υπηρεσίες και προϊόντα που θα αναγράφουν «Ελλάδα» στην ούγια.

Ουδείς, όμως, έχει περιγράψει έως σήμερα τον δρόμο προς αυτόν τον στόχο.

Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα πεπραγμένα της οποίας αναμένεται να παρουσιάσει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, εμφανίζεται να έχει περιοριστεί είτε σε ατέρμονες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε καθυστέρηση ακόμη και την πρώτη αξιολόγηση, είτε σε κινήσεις πολιτικού και επικοινωνιακού χαρακτήρα για την εδραίωσή της στην εξουσία.

Ως αποτέλεσμα, όραμα και προοπτική ανάπτυξης, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι δύσκολο να διαφανεί.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι σε θέση να το προσφέρει, ή θα επικεντρώσει τη ρητορική του στην -καθ' όλα απαραίτητη κατά τα λοιπά- εφαρμογή των ήδη συμφωνημένων με τους θεσμούς μεταρρυθμίσεων;

Αυτό είναι το πραγματικό στοίχημά του στη ΔΕΘ.

Όσο κι αν επιχειρείται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διασκεδαστούν οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις της, η ύπαρξή τους αποτελεί ένα «βαρίδι» για τον κ. Μητσοτάκη και ένα σκίαστρο των όποιων αλλαγών σημαίνει για τη Νέα Δημοκρατία η ανάληψη της ηγεσίας της από τον ίδιο.

Κάτι που κατέστη ιδιαίτερα σαφές και με την υπόθεση Γεωργίου - ΕΛΣΤΑΤ.

Εάν, όμως, ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι σε θέση να δώσει ένα σαφές στίγμα ως προς την πορεία και την κατεύθυνση του κόμματός του, τότε προς τι η διεκδίκηση της εξουσίας στη χώρα;

Τα πάντα έχουν μία αρχή και ένα τέλος.

Για τον κ. Μητσοτάκη και την όποια πορεία του προς τη διακυβέρνηση της χώρας, η αρχή μπορεί κάλλιστα να είναι η εφετινή ΔΕΘ.

Η υπόσχεση ότι δεν θα δώσει «υποσχέσεις» δεν αρκεί.

Αυτό που έχει ανάγκη αυτός ο -ταλαιπωρημένος από τα ψέματα- τόπος είναι ένα σαφές και πειστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Μπορεί να το προσφέρει ο φίλτατος Κυριάκος;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v