Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Η υπερψήφιση της διάταξης για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό, χθες, με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, διασώζει –ή τουλάχιστον βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση - τη θέση και τον ρόλο της χώρας μας στον λεγόμενο «προηγμένο κόσμο».
Στην κοινότητα των κρατών, δηλαδή, οι οποίες έχουν υπερβεί τους διαχωρισμούς στη βάση του χρώματος, της φυλής, της θρησκείας και βεβαίως των ιδεών και όπου τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και οι μειονότητες, προστατεύονται.
Οτιδήποτε λιγότερο, πολύ απλά, δεν θα ήταν αρκετό. Θα συνιστούσε οπισθοδρόμηση σε μαύρες εποχές.
Προκαλεί, δε, αλγεινή εντύπωση ότι ένα τμήμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αυτό του κόμματος των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» -με την λαμπρή εξαίρεση του Κ. Ζουράρι- καταψήφισε την διάταξη αυτή, μέσω της οποίας, εντέλει, η πρωτεύουσα της χώρας αποκτά ακόμη έναν χώρο θρησκευτικής λατρείας.
Αντίστοιχα, απαντά σε εύλογα ερωτήματα σχετικά με την σύνθεση και την ποιότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, το γεγονός ότι το μόνο άλλο κόμμα που καταψήφισε την διάταξη αυτή ήταν η Χρυσή Αυγή…
Το γεγονός και μόνον ότι εν μέσω της σημαντικότερης προσφυγικής κρίσης που έχει γνωρίσει η Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία αφορά κατά κύριο λόγο ανθρώπους με μουσουλμανικό θρήσκευμα, η Αθήνα δεν διαθέτει έναν επίσημο χώρο λατρείας της πίστης αυτής, συνιστά ένα προφανές έλλειμμα το οποίο οποιαδήποτε στοιχειωδώς δημοκρατική κυβέρνηση όφειλε να καλύψει.
Οποιαδήποτε κυβέρνηση με επίγνωση της θεμελιώδους σημασίας που έχει η ανεξιθρησκία και ο σεβασμός της όποιας θρησκευτικής πίστης ή της απουσίας της.
Στοιχεία όπως αυτά είναι που διαφοροποιούν τα προηγμένα κράτη και τις κοινωνίες που τα απαρτίζουν, από την οπισθοδρόμηση και τον σκοταδισμό.
Η υπόθεση αυτή προφανώς άπτεται ζητημάτων που όφειλαν καν να μην υφίστανται σήμερα στη χώρα μας. Των αυτονόητων εκείνων θεμάτων που άρχισαν να βρίσκουν τη λύση τους στην Δύση με τον Διαφωτισμό και για τα οποία –κατά τα φαινόμενα- εμείς ακόμη ερίζουμε.
Οι 230 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΚΚΕ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, οι οποίοι υπερψήφισαν χθες την συγκεκριμένη διάταξη κυριολεκτικά έπραξαν χθες το αυτονόητο.
Το στοιχείο εκείνο, δηλαδή, που είναι αυταπόδεικτα ορθό και για το οποίο όφειλαν να μην υπάρχουν αμφιβολίες, ενστάσεις ή έριδες.
Παρόλα αυτά, ενστάσεις υπήρχαν και εκφράστηκαν από το πλέον οπισθοδρομικό και ακραίο τμήμα του κοινοβουλίου.
Είτε οι δυνάμεις αυτές αντικατοπτρίζουν ένα τμήμα της κοινωνίας μας, είτε όχι, παρέλειψαν να προσμετρήσουν, πρώτον, ότι ούτως ή άλλως η θρησκευτική πίστη θα βρει τρόπο έκφρασης και δεύτερον, ότι εάν τούτο δεν γίνει «θεσμοθετημένα», θα γίνει… στα κρυφά.
Διότι άτυπα τεμένη προφανώς ήδη υπάρχουν στην Αθήνα ενώ νόμιμες άδειες έχουν δοθεί σε ακόμη τέσσερα τζαμιά ανά την Επικράτεια, ένα εκ των οποίων στην Θήβα.
Εντέλει, όπως και ο υπουργός Παιδείας Ν.Φίλης εύστοχα αναρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στην Βουλή, «όσοι δυσπιστούν για την κατασκευή του τεμένους και είναι υπέρ της θρησκευτικής ελευθερίας, να σκεφτούν τι είναι καλύτερο, ένα άτυπο τζαμί ή ένα τζαμί με ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ;».
Όπως πολύ σωστά επεσήμανε, ο κ.Φίλης, θα συνιστούσε «ντροπή για τη χώρα και κίνδυνο για την ασφάλειά της» η ύπαρξη άτυπων τζαμιών.
Πόσο μυαλό, άραγε, χρειάζεται ώστε να το αντιληφθούν αυτό οι φίλτατοι των ΑΝΕΛ και της ΧΑ;
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.