Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άλλοι για Κίνα τράβηξαν και άλλοι… μας τα «μασούσαν»

Ο πρωθυπουργός έχει πάρει τον άνθρωπο «αλά μπρατσέτα», εις άγραν επενδύσεων στην Κίνα, και στην Αθήνα κορυφαίοι υπουργοί του τον θεωρούν περίπου... ως «ανάθεμα». Τι μήνυμα καλούνται να εισπράξουν, όμως, έτσι, όσοι σκέφτονται να επενδύσουν στη χώρα μας;

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μόνον ως «θέατρο του παραλόγου» είναι δυνατόν να ερμηνευτεί η χθεσινή διγλωσσία της κυβέρνησης, αναφορικά με ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων, αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ.

Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, συνοδευόμενος από σειρά κορυφαίων υπουργών του, τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλα και δεκάδες Ελληνες επιχειρηματίες, καταβάλλοντας σαφείς προσπάθειες για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας αλλά και κινεζική συμμετοχή σε διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων, άλλα στελέχη της κυβέρνησής του αμφισβητούν ευθέως τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ, λέγοντας ότι ενδιαφέρεται μόνο για να… πουλήσει!

Στη διάρκεια της ίδιας ημέρας, ο μεν υπουργός Μεταφορών Χ. Σπίρτζης, αναφερόμενος στο ΤΑΙΠΕΔ στη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ, δήλωνε ότι «δεν διαφυλάσσει το δημόσιο συμφέρον, δεν το νοιάζει πόσο θα πουλήσει τη δημόσια περιουσία, το μόνο που το νοιάζει είναι να πουλήσει», ο δε κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος δεν ήθελε καν να προσκληθεί το ΤΑΙΠΕΔ στη Βουλή, ώστε να παράσχει την τεχνογνωσία του σχετικά με την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Είναι πρόκληση να το καλέσουμε. Έχω έντονη αντίρρηση. Δεν έχει καμία σχέση με την περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα ζητήσω από όλη την Επιτροπή να μην το μπλέξουμε στην περιουσία τους. Αυτό θα ήθελαν οι δανειστές. Η περιουσία των ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι των στελεχών της και όχι των δανειστών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

Ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι ο κ. Καμμένος θεωρεί ως ανάθεμα το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΤΑΙΠΕΔ στην υπόθεση της αξιοποίησης της περιουσίας των Ταμείων των Ε.Δ., το γεγονός ότι δεν θέλει καν την παρουσία του ως συμβούλου-τεχνοκράτη σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή μαρτυρά πολλά για τον βαθμό εμπιστοσύνης που τρέφει προς αυτό…

Η εικόνα αυτή δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά.

Εντελώς πρόσφατη είναι η κοινοβουλευτική «περιπέτεια» για την κύρωση της σύμβασης με την Cosco, αναφορικά με την πώληση του 67% του ΟΛΠ, η οποία αποδόθηκε ευρέως στον υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, ενώ νωρίτερα, τόσο ο κ. Σπίρτζης, όσο και ο κ. Π. Σκουρλέτης είχαν καταφερθεί εναντίον του ΤΑΙΠΕΔ και του ρόλου του στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Εάν όμως όλα αυτά δεν συνιστούν «θέατρο του παραλόγου», τότε τι συνιστούν;

Χαίρει ή όχι της πρωθυπουργικής εμπιστοσύνης ο κ. Πιτσιόρλας και εάν ναι, τότε προς τι η πρωθυπουργική σιωπή έναντι των δηλώσεων κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησής του σχετικά με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και τον ρόλο που διαδραματίζει το Ταμείο;

Υπό το φως της εικόνας αυτής, ποιο είναι το μήνυμα που απευθύνει η κυβέρνηση προς οποιονδήποτε διανοείται να τοποθετήσει τα χρήματά του στην Ελλάδα, σχετικά με τη βούληση και αποφασιστικότητά της να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις;

Αντίστοιχα, ποιο είναι το μήνυμα που καλούνται να «εισπράξουν» οι εταίροι και δανειστές μας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά ενδεχομένως και τη «μετεξέλιξή του», το περίφημο Υπερ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων;

Άλλα λέει ο πρωθυπουργός και άλλα οι υπουργοί του;

Εάν, όμως, έχουν όντως έτσι τα πράγματα, τότε μάλλον… στραβά αρμενίζουμε.

Από όλη αυτή την ιστορία, το μόνο που αναδεικνύεται είναι ένα έλλειμμα αξιοπιστίας και μια σαφής διγλωσσία αναφορικά με το μείζον ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων και -κατά προέκταση- των ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Έτσι, όμως, δεν θα πάμε μακριά…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v