Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μην κάνεις τον… «Κινέζο»

Η «νάρκη» που έσκασε χθες στην υπόθεση Cosco - ΟΛΠ δεν αφορά μόνο το «άλλα λέμε, άλλα συμφωνούμε, άλλα ψηφίζουμε», όπως υποστηρίζει η ΝΔ. Κυριότερα, αφορά στη δημιουργία κλίματος προσέλκυσης επενδύσεων.

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν υπάρχει ένα μήνυμα που εξέπεμψε χθες η κυβέρνηση προς το απανταχού επενδυτικό κοινό, μέσω των χειρισμών της στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, αυτό -δίχως άλλο- ήταν: μείνετε μακριά από την Ελλάδα. Είμαστε αναξιόπιστοι.

Στη χειρότερη περίπτωση, η υπόθεση αυτή αφορά, όπως καταγγέλλει η Cosco, υπαναχώρηση επί δεσμεύσεων, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει έως και σε ναυάγιο μία εκ των κυριοτέρων ιδιωτικοποιήσεων των τελευταίων ετών αλλά και σε ρήξη τις έως τώρα καλές σχέσεις της χώρας μας με τον κινεζικό κολοσσό Cosco.

Όπως τονίζει στην επιστολή της: «Το κατατεθέν σχέδιο νόμου δεν είναι μόνο διαφορετικό αλλά και εντελώς αντίθετο, αφενός, με βασικούς όρους της συμφωνίας, αφετέρου, με τα δεδομένα επί των οποίων βασίστηκε η οικονομική προσφορά της εταιρείας μας για την εξαγορά της ΟΛΠ ΑΕ».

Στην καλύτερη περίπτωση, δε, όλη αυτή η υπόθεση καταδεικνύει τις παθογένειες που εμπεριέχει η προσπάθεια προώθησης ιδιωτικοποιήσεων.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το μήνυμα προς όσους διανοούνται να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα είναι ένα: ξεχάστε το.

Μόνο εάν η υπόθεση αυτή ιδωθεί ως μια χαμηλού επιπέδου ιλαροτραγωδία είναι δυνατόν να αποφύγει κανείς τη βαρύτητα των δυνητικών συνεπειών που μπορεί να έχει στην προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και στην περαιτέρω «τύχη» του κρίσιμου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Αποτελεί, δε, αναπόσπαστο τμήμα αυτής της ιλαροτραγωδίας, το γεγονός ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έρχεται στην επιφάνεια τις παραμονές της επίσκεψης του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στην Κίνα, όπου θα μεταβεί προς άγραν… επενδύσεων.

Δεδομένου ότι η σχετική σύμβαση με την Cosco έχει υπογραφεί από τις αρχές Απριλίου, αποτελεί δείγμα σαφούς προχειρότητας το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την κύρωσή της κατατίθεται στη Βουλή -και μάλιστα με τη μορφή του κατεπείγοντος- μόλις δύο ημέρες πριν από αυτό το ταξίδι του πρωθυπουργού.

Πέραν αυτής καθ’ εαυτής της καταγγελίας από την πλευρά του επενδυτή για ύπαρξη καίριων παρεμβάσεων στο κείμενο με το οποίο θα κυρωθεί με νόμο η σύμβαση για την πώληση του ΟΛΠ, οι οποίες αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της σύμβασης -όπως καταγγέλλει η Cosco- που υπέγραψε με την ελληνική πλευρά, το είδος και η μορφή των παρεμβάσεων αυτών μαρτυρούν πολλά.

Πρώτον, απαλείφονται προβλέψεις «που αφορούν στον πυρήνα της εμπορικής δραστηριότητας της ιδιωτικής πλέον ΟΛΠ Α.Ε., όπως ακριβώς συμβαίνει σε κάθε άλλη ιδιωτική επιχείρηση στην Ελλάδα», και -επί της ουσίας- παρατείνουν την κρατική χροιά της επιχείρησης.

Δεύτερον, απαλείφεται η ασφαλιστική δικλίδα των 90 ημερών, στη διάρκεια των οποίων θα εκδίδονταν οι απαιτούμενες εγκρίσεις και άδειες αναφορικά με την πραγματοποίηση -υποχρεωτικών μάλιστα- επενδύσεων, οι οποίες πλέον οδηγούνται στην άβυσσο της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Όπως τονίζει η Cosco στην επιστολή της, «η μη ύπαρξή της δεν θα άλλαζε απλά το προσφερόμενο από την εταιρία μας οικονομικό αντάλλαγμα, αλλά θα έθετε εν αμφιβολία ακόμη και την υποβολή οικονομικής προσφοράς καθώς οι συνέπειες για τον ΟΛΠ, σε περίπτωση μη έγκαιρης εκτέλεσης των υποχρεωτικών επενδύσεων, είναι ανυπολόγιστες»…

Πέραν αυτών των παρεμβάσεων, βεβαίως, υπάρχει και σειρά άλλων, οι οποίες καταδεικνύουν την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να υπαναχωρήσει σε όσα μόλις πρόσφατα συμφώνησε με την Cosco, μετά πολλών τυμπανοκρουσιών.

Αποτελεί, δε, κάτι το οποίο εκφεύγει ακόμη και από το πλαίσιο μιας ιλαροτραγωδίας, η πιθανότητα κάποιοι να πίστευψαν ότι οι αλλαγές αυτές θα περνούσαν απαρατήρητες ή εντέλει δίχως αντιδράσεις εκ μέρους της κινεζικής πλευράς. Και αυτό ανεξάρτητα από το εάν οι ευθύνες βαρύνουν το υπουργείο Ναυτιλίας ή αυτούς που ανέλαβαν να συντάξουν το νομοσχέδιο. 

Την ώρα που η ελληνική οικονομία έχει τόση ανάγκη από επενδύσεις, ενέργειες όπως αυτή κυριολεκτικά την διασύρουν ενώπιον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας αλλά και κάθε καλοπροαίρετου τρίτου, καθιστώντας έτσι ακόμη δυσχερέστερη την ανάκαμψή της.

Ακόμη κι αν η κυβέρνηση προχωρήσει την ύστατη ώρα σε διορθώσεις επί του νομοσχεδίου για την κύρωση της σύμβασης, το οποίο ήδη συζητείται στη Βουλή, η ζημία θα έχει γίνει…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v