Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για επενδύσεις, πρέπει να πείσεις

Τι πουλάμε και πόσο πραγματικά αποφασισμένοι είμαστε να το πουλήσουμε; Κατά τα φαινόμενα, οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δεν είναι ξεκάθαρες προς ένα τμήμα του διεθνούς επενδυτικού κοινού. Γιατί, άραγε;

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η εξασφάλιση επενδύσεων απαιτεί ασφάλεια, σταθερότητα και προοπτική κέρδους.

Τι από όλα αυτά προσφέρει σήμερα η Ελλάδα;

Κατά πόσον υπάρχει νομισματική σταθερότητα, ευμενές περιβάλλον για το επιχειρείν και προοπτική απόδοσης επί των επενδυόμενων κεφαλαίων;

Ακόμη και εάν υποθέσουμε ότι η απάντηση είναι θετική για το σύνολο αυτών των ερωτημάτων, πόσο κατανοητό είναι το γεγονός αυτό από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα; Κατά πόσον γνωρίζουν οι όποιοι δυνητικοί επενδυτές τα τυχόν συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας έναντι άλλων;

Το έλλειμμα επικοινωνίας του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, στο οποίο αναφέρθηκε χθες στο πλαίσιο συνάντησής του με εκπροσώπους του διεθνούς και ελληνικού Τύπου ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος της χρηματοοικονομικής κοινότητας του City, Lord Mayor of London, Jeffrey Evans, απαντά ευθέως στο παραπάνω ερώτημα.

«Υπάρχει έδαφος για καλύτερη επικοινωνία των αναπτυξιακών σχεδίων της κυβέρνησης, δεδομένου ότι υπάρχουν επενδυτικά σχέδια, αλλά τα οποία -εκτιμώ- δεν έχουν γίνει ευρύτερα κατανοητά, ιδιαίτερα από τη βιομηχανία και το διεθνές επενδυτικό κοινό», είπε προς περιορισμένο κοινό δημοσιογράφων και αναλυτών, αναφορικά με τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με σειρά υπουργών και τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων 2016.

Με άκρως διπλωματικό τρόπο, δε, απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήματα κατά πόσον αυτό το έλλειμμα επικοινωνίας αντικατοπτρίζει και ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης εκ μέρους της επενδυτικής κοινότητας, περιοριζόμενος στην επισήμανση, «η καλή επικοινωνία μπορεί να προωθήσει την εξασφάλιση εμπιστοσύνης».

«Θα ήταν χρήσιμο, στην κατεύθυνση προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα, εάν το επενδυτικό κοινό είχε μια σαφή ιδέα των σχεδίων που είναι έτοιμα να προωθηθούν, κατά τρόπο ταχύ», πρόσθεσε, περιγράφοντας με αντίστοιχα διπλωματικό τρόπο τα προβλήματα καθυστερήσεων και υλοποίησης που αντιμετωπίζουν όσοι τολμούν να επενδύσουν τα χρήματά τους στον τόπο μας.

Με άλλα λόγια, ένας άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται -κατά τρόπο θεσμικό- στην καρδιά ενός από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα της υφηλίου, του City, επέλεξε να δημοσιοποιήσει -προφανώς εκπροσωπώντας τουλάχιστον ένα τμήμα του διεθνούς επενδυτικού κεφαλαίου- ένα απλό μήνυμα: Αν θέλετε πραγματικά να πουλήσετε κάτι και γενικά αν θέλετε τα χρήματά μας, πρέπει να μας το πείτε κατά τρόπο σαφή και να είστε αποφασισμένοι να πράξετε τα δέοντα.

Πρώτον, τι είναι αυτό που πουλάτε και δεύτερον, πόσο αποφασισμένοι είστε να το πουλήσετε;

Δίχως αμφιβολία, η επικείμενη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου κατά σειρά μνημονίου που διανύει η χώρα μας της εξασφαλίζει τουλάχιστον μια πρόσκαιρη χρηματοδοτική ανάσα.

Διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις, αλλά και ότι το Δημόσιο θα μπορέσει να αποπληρώσει ένα τμήμα όσων χρωστά προς τον ιδιωτικό τομέα της χώρας μας.

Η έξοδος από την κρίση, ωστόσο, απαιτεί πολλά περισσότερα.

Απαιτεί τη δυνατότητα παροχής νομισματικής ασφάλειας, ενός σταθερού επιχειρηματικού και φορολογικού περιβάλλοντος και κυριότερα απαιτεί την εμπέδωση του πλαισίου αυτού από όσους διερωτώνται κατά πόσον η Ελλάδα αποτελεί έναν αξιόλογο επενδυτικό προορισμό.

Εάν, δε, οι ανησυχίες που μετέφερε χθες ο φίλτατος Lord Mayor of London, Jeffrey Evans, είναι ενδεικτικές όσων τρέφει η χρηματοοικονομική κοινότητα του City αναφορικά με την Ελλάδα, τότε το έργο με το οποίο είναι αντιμέτωπη η παρούσα κυβέρνηση είναι εύλογο και σαφές.

Οφείλει να πείσει. 

Όσο ταχύτερα, δε, τόσο καλύτερα!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v