Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα λόγια είναι… περιττά!

Αυτή η χώρα, κάποια στιγμή, πρέπει να περάσει από τα λόγια και τις υποσχέσεις, στα έργα. «Οι αυταπάτες» μάς οδήγησαν από το ένα μνημόνιο στο άλλο και το τέλος τους οφείλει να ανοίξει τον δρόμο στον ρεαλισμό και στα έργα. Ώστε να ανασάνουμε… όλοι.

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η «Κομισιόν» το λέει (αλλά ποιος την… ακούει), ο ΟΟΣΑ το ξαναείπε χθες, όπως και σειρά διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων, με πλέον πρόσφατη τη UBS.

Εντέλει πρόκειται για ζήτημα -της ιδιαίτερα υποτιμημένης- κοινής λογικής.

Όσο πιο γρήγορα κατορθώσει η χώρα να υπερβεί τον σκόπελο της αξιολόγησης, ώστε να εξασφαλίσει την περίφημη «δόση», τόσο πλησιέστερα θα βρεθεί σε ενδεχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας της.

Όσο πιο γρήγορα προωθήσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί -και που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία-, τόσο ταχύτερα θα εξέλθει της ύφεσης.

Τι δεν είναι αντιληπτό από όλα αυτά;

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής εκ μέρους των «θεσμών» και η εξασφάλιση της «υποδόσης» των 7,5 δισ. ευρώ δεν θα σημάνει μόνο τη δυνατότητα αποπληρωμής των επικείμενων υποχρεώσεων της Ελλάδας προς τους δανειστές της, αλλά θα δώσει και τη δυνατότητα εξόφλησης σημαντικού μέρους των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Μια διαδικασία, η οποία εκτιμάται ότι θα προσφέρει «ανάσα ζωής» σε χιλιάδες επιχειρήσεις και θα τονώσει σημαντικά τη ρευστότητα στην οικονομία, τόσο άμεσα μέσω της παρούσης «υποδόσης», όσο και σε εύρος 12μήνου, οπότε θα έχει εξοφληθεί το σύνολο των υποχρεώσεων του Δημοσίου, όπως υποσχέθηκε πρόσφατα ο φίλτατος κ. Γ. Σταθάκης.

Ακόμη, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει στον φίλτατο κ. Μ. Ντράγκι -ενδεχομένως και σήμερα- να επαναφέρει το waiver επί των ελληνικών ομολόγων, να μειώσει το «κούρεμα» (haircut) επί της αποτίμησής τους και να οδηγήσει έτσι τις ελληνικές τράπεζες από τον ακριβό -πλην πολύτιμο ELA- σε φθηνότερους τρόπους εξασφάλισης κονδυλίων και -άρα- μεγαλύτερη δυνατότητα παροχής ρευστότητας προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τέλος, η ταχεία θεσμοθέτηση και έναρξη υλοποίησης του νέου αναπτυξιακού νόμου, που αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα ο φίλτατος υπουργός της Οικονομίας, θα προσφέρει ένα μείγμα φοροαπαλλαγών και φοροελαφρύνσεων σε σειρά τομέων της ελληνικής οικονομίας, επίσης οδηγώντας σε ταχύτερη επανεκκίνησή της.

Για να γίνουν, όμως, όλα αυτά δεν χρειάζονται λόγια, αλλά έργα.

Χρειάζεται αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα στην προώθηση μιας σειράς αναγκαίων αλλαγών στη δομή της οικονομίας, η οποία θα μας οδηγήσει από την ύφεση στην ανάπτυξη.

Έτσι, λοιπόν, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο, έως και «θεάρεστο», εάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθούσε να μεταφέρει το μήνυμα αυτό προς την κυβέρνησή του, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Να τους πει, με άλλα λόγια, ότι ο καιρός της «αυταπάτης» όχι μόνον παρήλθε, αλλά ότι το μόνο που πλέον πρέπει να διανύσει η κυβέρνησή του -προσφέροντας έτσι ύψιστη υπηρεσία προς τη χώρα- είναι η απόσταση από τα λόγια… έως την πράξη.

Η ελληνική οικονομία -και στην εκτίμηση αυτή καταλήγει σχεδόν το σύνολο των αναλύσεων σειράς Οίκων και διεθνών οργανισμών- μπορεί να ανακάμψει, και μάλιστα δίκην ελατηρίου κατά το πρώτο διάστημα, εξαιτίας της σωρευμένης ύφεσης που έχει υποστεί, στον βαθμό που ανακτηθεί τουλάχιστον ένα μέρος της ρευστότητάς της και συνάμα προωθηθούν οι αναγκαίες για τη μεταρρύθμισή της πολιτικές.

Παρά την υπερφορολόγηση, παρά την παρατεταμένη ύφεση, παρά τα κάθε είδους δεινά που έχουν υποστεί στη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι ελληνικές επιχειρήσεις που κατόρθωσαν να επιβιώσουν, όχι μόνον έγιναν περισσότερο ανθεκτικές αλλά μπορούν πλέον να εμφανίσουν και αξιόλογες επιδόσεις.

Αρκεί όσοι κρατούν τα ηνία της χώρας να τους το… επιτρέψουν.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v