Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Την ίδια ώρα που θα μπορούσε να υποστηριχθεί -τουλάχιστον με κάποιο βαθμό ακρίβειας - ότι η «πρωτο-δεύτερη φορά Αριστερά» κυβέρνηση της χώρας υλοποιεί μια καθαρόαιμη νεοφιλελεύθερη πολιτική, μέσω της δημιουργίας του «υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων», η παραδοσιακή υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων, ΝΔ, δηλώνει ότι θα το καταψηφίσει.
Αντίστοιχα, αν και η ΝΔ επίσης δηλώνει -δικαίως αυτή τη φορά- ότι τάσσεται κατά των αυξήσεων της φορολογίας και υπέρ της μείωσης των κρατικών δαπανών, ταυτόχρονα καθιστά σαφές ότι θα καταψηφίσει τον περίφημο «κόφτη», ο οποίος όμως αφορά εξ ολοκλήρου… σε δαπάνες.
Το δε «κερασάκι στην τούρτα» των οξύμωρων που διαδραματίζονται εσχάτως στο Κοινοβούλιο είναι το «όχι» της ΝΔ στην άρση της προστασίας της «πρώτης κατοικίας», μολονότι δίχως τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το τραπεζικό σύστημα θα παραμείνει όμηρός τους και άρα αδύναμο να προχωρήσει στις τόσο απαραίτητες για την ανάπτυξη της χώρας χορηγήσεις νέων δανείων.
Με άλλα λόγια, μετά από έξι χρόνια μνημονιακών παλινωδιών και απουσίας προώθησης δομικών μεταρρυθμίσεων, εξαιτίας του πολιτικού κόστους που εκτιμάται ότι τις συνοδεύουν, ο λαϊκισμός παίρνει ξανά «κεφάλι» στη Βουλή, όπου οι ρόλοι μεταξύ υπέρμαχων και πολέμιων των μεταρρυθμίσεων αντιστρέφονται ευθέως.
Σε όλα αυτά, δε, απαστράπτουσα θέση έχει το περίπου «όχι σε όλα» του ΠΑΣΟΚ, που έχει ημι-διατυπωθεί έως τώρα και μέλλει να επισφραγιστεί αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς και η γενικότερη απουσία θέσης εκ μέρους του «Ποταμιού».
Μολονότι η συνολική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης συνιστά την επιτομή της «κωλοτούμπας» επί όσων υποστήριζε προ των εκλογών του Ιανουαρίου πέρυσι (έχοντας βέβαια αναβαπτιστεί από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου) σε ό,τι αφορά ασφαλιστικό, ΕΝΦΙΑ κ.λπ., τουλάχιστον κάνει πράξη αυτό που σειρά προηγούμενων κυβερνήσεων δεν τόλμησε: τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Η δημιουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων εκτιμάται -διότι τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο σε αυτή τη χώρα- ότι μπορεί να οδηγήσει στην υλοποίηση της περίφημης «απελευθέρωσης της οικονομίας από τον ασφυκτικό κρατικό εναγκαλισμό» στον οποίον υποβάλλεται όλα αυτά τα χρόνια.
Μιας πολιτικής, με άλλα λόγια, της οποίας δηλώνουν υπέρμαχες κυβερνήσεις της ΝΔ από την εποχή που ο Στ. Μάνος κρατούσε τα ηνία του οικονομικού επιτελείου, αλλά ουδέποτε πραγματικά κατόρθωσαν να υλοποιήσουν.
Σε αυτή την πολιτική δηλώνει αντίθετη σήμερα, επί της ουσίας, η ΝΔ, μολονότι λέει «ναι» σε αποκρατικοποιήσεις που ήδη προωθούνται, όπως αυτή που αφορά στη μεταβίβαση των 14άρων περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport, που ούτως ή άλλως προώθησε και η ίδια επί διακυβέρνησης Σαμαρά…
Έτσι, όμως, φίλτατοι, το μόνο που επιβεβαιώνεται είναι ότι κυρίαρχος παραμένει ο λαϊκισμός σε αυτή τη χώρα και όχι η συνέπεια απόψεων και πολιτικών.
Την ίδια ώρα που ο τόπος βρίσκεται αντιμέτωπος με τα επίχειρα των παλινωδιών του πρώτου επταμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της πολύμηνης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης από την παρούσα κυβέρνηση αλλά και της φοροκαταιγίδας που την ακολούθησε, το μόνο σημείο στο οποίο θα μπορούσε να βρεθεί κοινός τόπος με την αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις, πέφτει θύμα πολιτικών σκοπιμοτήτων και λαϊκισμού.
Αν όμως έχουν έτσι όντως τα πράγματα, τότε ποια είναι η υποθήκη που εγγράφει ο φίλτατος κ. Κ. Μητσοτάκης στα ηνία της ΝΔ;
Σε τι διαφορετικό έχουν να προσδοκούν όσοι εκτιμούν ότι πρεσβεύει ένα «μεταρρυθμιστικό πνεύμα»;
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.