Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Σε μια ημέρα δίχως πολλή κίνηση, η απόσταση από το Σύνταγμα έως τη Θηβών είναι περίπου… ένα τσιγάρο δρόμος.
Είναι η απόσταση μεταξύ της θέσης όπου βρίσκονται σήμερα τα κτίρια του υπουργείου Οικονομικών πέριξ της πλ. Συντάγματος, στο πολύβουο και εμπορικό ιστορικό κέντρο και του σχεδιαζόμενου τόπου μετεγκατάστασής τους, στο ανακαινισμένο κτίριο της Κεράνης, επί της Λεωφ. Θηβών.
Πρόκειται, δε, για μια απόσταση την οποία αρνούνται πεισματικά να διανύσουν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του συγκεκριμένου υπουργείου, αλλά και ο ΓΓΔΕ, κ. Γ. Πιτσιλής, οι οποίοι επικαλούνται μια σειρά από λόγους κατά της μετεγκατάστασής τους, σε μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογός τους.
Εάν έκαναν τον κόπο να διανύσουν αυτή την απόσταση, ωστόσο, το ελληνικό Δημόσιο θα γλίτωνε από τουλάχιστον 2,784 εκατ. ευρώ που καταβάλλει ετησίως ως ενοίκιο για τα κτίρια της Πλατείας Συντάγματος, ενώ θα «έπιαναν τόπο» και τα 2,65 εκατ. ευρώ που επίσης καταβάλλει… δίχως όμως αντίκρισμα για το κτίριο της Κεράνης, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο έως τώρα.
Πρόκειται για μια ιστορία απίστευτης τρέλας και σπατάλης του χρήματος του Έλληνα φορολογούμενου εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και της νοοτροπίας που χαρακτηρίζει έναν σημαντικό αριθμό εξ όσων το… υπηρετούν.
Από το 2014, οπότε το κτίριο της Κεράνης μεταβιβάστηκε στην Εθνική Πανγαία, βάσει σύμβασης πώλησης και επαναμίσθωσης (sale and lease back), το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει μηνιαίο μίσθωμα ύψους 221.000 ευρώ, για ένα υπερσύγχρονο κτίριο γραφείων με δυνατότητα στέγασης 2.300 υπαλλήλων, αλλά και με γυμναστήριο, βρεφονηπιακό σταθμό, βιβλιοθήκη, αίθουσα συγκεντρώσεων και πάρκινγκ 506 αυτοκινήτων, το οποίο όμως διατηρεί παντελώς κενό.
Αντίθετα, στην καρδιά της Αθήνας και του ιστορικού κέντρου, νοικιάζει συνολικά επτά κτίρια γραφείων για τη στέγαση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και 1.027 υπαλλήλων του, καταβάλλοντας συνολικό μηνιαίο μίσθωμα 232.000 ευρώ.
Από τη μεταστέγαση αυτών των υπαλλήλων καθώς και των υπαλλήλων άλλων δημόσιων υπηρεσιών στο κτίριο της Κεράνης, το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να εξοικονομήσει όχι μόνον τις 232.000 που καταβάλλει σήμερα αλλά και σειρά άλλων μισθωμάτων που δίδονται για την ενοικίαση των άλλων υπηρεσιών οι οποίες θα μπορούσαν επίσης να μεταστεγαστούν σε αυτό, ενώ θα μπορούσαν να «πιάσουν τόπο» και οι 221.000 ευρώ που δίνει σήμερα... τζάμπα για το κτίριο της Κεράνης.
Παράλληλα, θα γλίτωνε από το κόστος 24ωρης φύλαξης του κτιρίου από άνδρες της ΕΛΑΣ, το κόστος ασφάλισης, τους λογαριασμούς και τα πάγια των ΔΕΚΟ, που επίσης καταβάλλει κ.ά.
Οι εργαζόμενοι όμως... δεν θέλουν, ενώ ο ΓΓΔΕ κ. Γ. Πιτσιλής τάσσεται… στο πλευρό τους.
Πέραν της συγκέντρωσης που πραγματοποίησαν πρόσφατα σε ένδειξη αντίδρασης μπροστά από το κτίριο, εξέδωσαν ανακοίνωση λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι η υπόθεση της εξοικονόμησης χρημάτων είναι αστεία, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για την υπόθεση του “sale & lease back” και μια σειρά από άλλα επιχειρήματα που προβάλλουν εναντίον της μετεγκατάστασής τους.
Ο δε κ. Πιτσιλής τάσσεται στο πλευρό τους λέγοντας ότι οι υπάλληλοι δεν είναι εμπορεύματα να τους μετακινούμε…
Αν ψάχνουμε, λοιπόν, για τα αίτια της σημερινής μας κατάντιας, δεν χρειάζεται να πάμε μακριά. Αρκεί μια βόλτα μέχρι την πλατεία Συντάγματος.
Την ίδια ώρα που η υπερφορολόγηση κυριολεκτικά μαστίζει κάθε συνεπή φορολογούμενο ή επιχείρηση, οι δημόσιοι υπάλληλοι -και μάλιστα του υπουργείου Οικονομικών- αρνούνται να κάνουν… ένα τσιγάρο δρόμο, ώστε να γλιτώσει σημαντικά ποσά ετησίως ο κρατικός κορβανάς.
Ο δε άνθρωπος που είναι αρμόδιος για να μας… τα παίρνει, είναι στο πλευρό τους.
Ας μην ψάξουμε παραπάνω για τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχουν σήμερα λεφτά για ανάπτυξη. Ως εδώ αρκεί για να εξηγηθούν… πολλά.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.