Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Ο προαναγγελθείς ανασχηματισμός της κυβέρνησης, είτε αφορά στην πολιτική της διεύρυνση, είτε στην ανάληψη θέσεων από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, οφείλει να πραγματοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν.
Η χώρα εμφανίζεται να οδηγείται στο τέλος μιας καχεκτικής περιόδου και η διακυβέρνησή της πρέπει να εναποτεθεί σε ένα νέο και ικανό σχήμα, μακριά από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις, το οποίο θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα παράθυρα ευκαιρίας που διανοίγονται.
Δίχως αμφιβολία, όπως η εμπειρία των τελευταίων μηνών έχει καταδείξει, ορισμένες εκ των επιλογών του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα σε κυβερνητικούς τομείς καίριας σημασίας δεν έχουν αποδώσει τα «συμπεφωνημένα», ή εν τέλει τα αναμενόμενα και πρέπει να αντικατασταθούν, ενδεχομένως από τεχνοκράτες ή εμπειρότερους πολιτικούς.
Όλη αυτή η διαδικασία, δε, δεν είναι δυνατόν να σύρεται, υπό το φως των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά οφείλει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν και πάντως το αργότερο εντός του Ιουνίου, όταν το κυβερνών κόμμα θα έχει ολοκληρώσει τις επικείμενες εσωκομματικές του διεργασίες.
Αποτελεί, δε, ένδειξη αναγνώρισης της ανάγκης ανανέωσης της κυβερνητικής σύνθεσης, η πρόσφατη δήλωση της κας Όλγας Γεροβασίλη, ότι σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν και πρόσωπα πέραν του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν μπορώ να αποκλείσω, σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό, το κυβερνητικό σχήμα να έχει ανθρώπους στα υπουργεία πέραν των γνωστών του ΣΥΡΙΖΑ», είπε η κυρία Γεροβασίλη στη διάρκεια συνέντευξής της στον Alpha και συμπλήρωσε: «Οποτε ο πρωθυπουργός κρίνει ότι θα περάσει ανασχηματισμό, φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν και πρόσωπα που δεν θα είναι του στενού πολιτικού περιβάλλοντος. Κάτι τέτοιο είναι και υγιές».
Πρόκειται για μια τοποθέτηση η οποία, δίχως αμφιβολία, άπτεται και του γεγονότος ότι η παρούσα κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει πρόσωπα, κατά τεκμήριο, με περιορισμένη εμπειρία, που είναι περισσότερο εθισμένα στην άσκηση αντιπολίτευσης και λιγότερο εξοικειωμένα με τις ανάγκες της διακυβέρνησης.
Γεγονός το οποίο αποτυπώνεται συχνά και στη διγλωσσία που παρατηρείται μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης αναφορικά με συγκεκριμένα ζητήματα του κυβερνητικού έργου.
Ευλόγως, η διαδικασία του ανασχηματισμού θα προσφέρει στην κυβέρνηση και τη δυνατότητα πολιτικών «ανοιγμάτων», υπό το φως της οριακής πλειοψηφίας των 153 εδρών που διαθέτει στη Βουλή, αν και η κα Γεροβασίλη χαρακτήρισε ως μάλλον αμφίβολο το ενδεχόμενο αυτό.
Όπως χαρακτηριστικά είπε στη διάρκεια της ίδιας ραδιοφωνικής συνέντευξης, «να δούμε αν υπάρχουν άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα. Εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχουν».
Σε οποιαδήποτε των περιπτώσεων, το υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα, τουλάχιστον σε ορισμένα εκ των τμημάτων του, εμφανίζεται να έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του και η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής αναμένεται ότι θα προσφέρει την ευκαιρία ενός ανασχηματισμού.
Το μείζον στην υπόθεση αυτή είναι η συγκεκριμένη ευκαιρία να αξιοποιηθεί κατά τον προσήκοντα τρόπο, με την επιλογή προσώπων που θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν το ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στο οποίο είναι δεσμευμένη η κυβέρνηση και να οδηγήσουν τη χώρα εκτός κρίσης μια ώρα αρχύτερα.
Οι δεσμεύσεις, όπως και οι ανάγκες, είναι δεδομένες και το διακύβευμα υψηλό. Ο τόπος βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλαπλές κρίσεις ταυτοχρόνως, οι οποίες εμφανίζονται να υπερβαίνουν τις δυνατότητες του παρόντος κυβερνητικού σχήματος.
Ας επιλεγούν, εντέλει, πρόσωπα που θα μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προσφέρουν ουσιαστικό έργο στον τόπο.
Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σπάσουν κι άλλα εσωκομματικά… αυγά.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.