Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κότα με τα χρυσά αυγά

Όχι μόνον αφήνουν ανεξέλεγκτη την παρανομία στον τουρισμό, αλλά επιβαρύνουν με πρόσθετα φορολογικά βάρη όσους λειτουργούν νομίμως. Αν προσθέσουμε, δε, και τις επιπτώσεις από την προσφυγική - μεταναστευτική κρίση, τότε… κινδυνεύει η κότα.

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν υπάρχει ένας τομέας οικονομικής δραστηριότητας, ο οποίος όχι μόνον αντιστέκεται στην κρίση αλλά έχει αναχθεί σε πραγματική «ατμομηχανή» της οικονομίας στη διάρκεια των τελευταίων ετών, αυτός δίχως αμφιβολία είναι ο τουρισμός.

Το 2015, εν μέσω κρίσης, αβεβαιότητας και κεφαλαιακών περιορισμών, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 6% ή 801 εκατ. ευρώ, στα 14,2 δισ. ευρώ, και οδήγησαν σε διεύρυνση του πλεονάσματος ταξιδιωτικού ισοζυγίου στα 12,17 δισ. ευρώ, έναντι 11,32 δισ. ευρώ το 2014.

Οι τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 7,1% για το σύνολο του έτους και μάλιστα εμφανίστηκαν ιδιαίτερα τονωμένες όχι μόνον την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά ακόμη και τη χειμερινή, με χαρακτηριστικότερο μήνα τον Δεκέμβριο, οπότε οδήγησαν σε αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 12,2%, ήτοι το διπλάσιο του αντίστοιχου ποσοστού για το σύνολο του έτους.

Με λίγα λόγια, ο τουρισμός όχι μόνον «πάει καλά», όπως λέει ο λαός μας, αλλά δείχνει την απαραίτητη δυναμική ώστε να πάει ακόμη καλύτερα, υπό το φως της ευρύτερης αστάθειας που αντιμετωπίζει σειρά κρατών στη λεκάνη της Μεσογείου, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης.

Παρά ταύτα, ο τομέας του τουρισμού δεν συνεισφέρει όσα όφειλε να συνεισφέρει στα δημόσια ταμεία -τουλάχιστον βάσει των νόμιμων υποχρεώσεών του-, εάν κρίνουμε από τα στοιχεία ελέγχων που διενεργεί ο ΣΔΟΕ και η ΓΓΔΕ κατά την καλοκαιρινή περίοδο στα νησιά και σε άλλα τουριστικά θέρετρα, βάσει των οποίων η παραβατικότητα κυμαίνεται από 20% έως και 60%, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Χαρακτηριστικά,  ενώ ο μέσος όρος της πλέον «κλασικής» παράβασης, που είναι η μη έκδοση αποδείξεων, κυμαίνεται στο 20% για όλη τη χώρα, στην Κρήτη έφθασε το 60% πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Αυτή, όμως, είναι η μισή αλήθεια. Διότι αφορά σε θεσμοθετημένες επιχειρήσεις εστίασης, καταλυμάτων ή ενοικίασης οχημάτων, οι οποίες αν και λειτουργούν νόμιμα, ένα μέρος της δραστηριότητάς τους παραμένει «μαύρο».

Η άλλη μισή αλήθεια, η οποία δεν είναι πλήρως καταγεγραμμένη, αφορά στα παράνομα τουριστικά καταλύματα, τα οποία σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε πέρυσι τον Οκτώβριο η Grant Τhornton, στοίχισαν στην ελληνική οικονομία για ένα και μόνον έτος, περί τις 15.000 θέσεις εργασίας και στέρησαν τον κρατικό κορβανά από έσοδα 353 εκατ. ευρώ.

Σε αυτόν τον τομέα, λοιπόν, από τον οποίο τα δημόσια έσοδα θα μπορούσαν να ενισχυθούν σημαντικά, εάν το κράτος έκανε καλά τη δουλειά του και πάτασσε την παρανομία, τώρα φέρεται ως επικείμενη η επιβολή ενός πρόσθετου φορολογικού βάρους, με τη μορφή του «τέλους διανυκτέρευσης», το οποίο φυσικά μειώνει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Όπως ορθά επισημαίνει, σε επιστολή που απηύθυνε χθες προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο πρόεδρος του αρμόδιου κλαδικού φορέα ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, «το συγκεκριμένο "τέλος" κινείται στη σφαίρα του παραλόγου και αν προστεθεί στο σύνολο των φοροεισπρακτικών μέτρων που έχουν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα στον τομέα του τουρισμού, θα σημαίνει αυτόματα την καταστροφή του».

Εάν προσμετρηθούν, δε, και οι επιπτώσεις που αναμένεται να υπάρξουν στον τουριστικό κλάδο από την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση η οποία εξελίσσεται στη χώρα μας και ιδιαίτερα στα ανατολικά νησιά της, τότε το μέγεθος αυτής της «καταστροφής», όπως τη χαρακτηρίζει ο κ. Ανδρεάδης, ίσως γίνει καλύτερα αντιληπτό…

Αν όμως η Πολιτεία όχι μόνον δεν φροντίζει για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής σε έναν από τους πλέον προσοδοφόρους τομείς της οικονομίας αλλά επιβάλει και επιπρόσθετα φορολογικά μέτρα σε όσες επιχειρήσεις -κατά τεκμήριο- εργάζονται νομίμως, τότε ποιο θα είναι το μέλλον της τελευταίας «χρυσοτόκου όρνιθας» που απέμεινε σε αυτόν τον τόπο;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v