Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνταγή αποτυχίας

Με τους φόρους, προκοπή δεν θα δούμε. Το αντίθετο. Θα βυθιστούμε βαθύτερα στην ύφεση και θα παρατείνουμε τον φαύλο κύκλο της κρίσης στην οικονομία. Πάταξη της φοροδιαφυγής και περιορισμός των δαπανών είναι το ζητούμενο…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Για μια χώρα η οποία βρίσκεται επί τόσα χρόνια σε κατάσταση ύφεσης και υπερφορολόγησης, η πλέον ασφαλής οδός αποτυχίας είναι η επιβολή ακόμη περισσότερων φόρων.

Ιδίως όταν η αύξηση αυτή δεν αφορά μόνο στους συντελεστές άμεσης φορολόγησης -και τις έκτακτες εισφορές κάθε είδους που τη συνοδεύουν- αλλά και στην έμμεση φορολογία, πλήττοντας ευθέως την οικονομική δραστηριότητα.

Πρόκειται, δε, για την πλέον άδικη μορφή φορολόγησης, καθώς επιβάλλεται με ακριβώς τον ίδιο τρόπο σε όλα τα «πορτοφόλια», ανεξαρτήτως μεγέθους.

Είναι απολύτως αδιανόητο σε μια χώρα στην οποία ο ένας στους δύο φορολογουμένους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και έχει ήδη λυγίσει από την υπερφορολόγηση, να επιλέγεται και πάλι η «εύκολη λύση» της αύξησης άμεσων και έμμεσων φόρων, αντί της πάταξης της φοροδιαφυγής και του περιορισμού των δαπανών του προϋπολογισμού.

Η κραυγή αγωνίας που ύψωσε χθες μια σειρά παραγωγικών φορέων, αντιδρώντας στις σχεδιαζόμενες φορολογικές αυξήσεις (ΕΦΚ και τέλη) στους κλάδους των ξενοδοχείων, των υγρών καυσίμων, της κινητής τηλεφωνίας, της συνδρομητικής τηλεόρασης, του αυτοκινήτου κ.α., αποτυπώνει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τις δυσοίωνες προβλέψεις τους για την οικονομική δραστηριότητα.

Η «ιστορική» εμπειρία ως προς αυτό, εξάλλου, είναι πλούσια και καταδεικνύει ότι οποιαδήποτε αύξηση της φορολογίας πλήττει άμεσα την αγοραστική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, βαθαίνει την ύφεση και αποτελεί τεράστιο αντικίνητρο στην επενδυτική δραστηριότητα.

Επιπρόσθετα, όπως επεσήμανε χθες ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδος, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, «… θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα τα προσδοκώμενα έσοδα να μην επιτευχθούν και πιθανότατα να είναι χαμηλότερα από τα υφιστάμενα, αναγκάζοντας σε βάθος χρόνου την επιβολή περαιτέρω μέτρων…».

Όμως αυτά είναι πράγματα γνωστά και δεδομένα και αποτυπώθηκαν με τον πλέον σαφή τρόπο στα στοιχεία που εξέδωσε για τα φορολογικά έσοδα του 2015 η ΓΓΔΕ, βάσει των οποίων, παρά τη «φοροκαταιγίδα» του προηγούμενου έτους, τα συνολικά έσοδα ήσαν μειωμένα κατά 1,38% συγκριτικά με το 2014.

Σημειώνονται, δε, με επίκεντρο κλάδους που θεωρούνται ως οι πλέον δραστήριοι, όπως ο τουριστικός, όπου σχεδιάζεται η επιβολή του λεγόμενου «ειδικού τέλους διανυκτέρευσης», ενώ ακόμη οργιάζει η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή μέσω και των χιλιάδων παράνομων καταλυμάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως ορθά τόνισε χθες ο Ανδρέας Ανδρεάδης.

«Το ΥΠΟΙΚ να φορολογήσει τα παράνομα καταλύματα και να επιβάλει υποχρεωτική χρήση καρτών ως υποσχέθηκε. Να ξεχάσει νέα υπερφορολόγηση τουρισμού», σημείωσε χθες, σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Ειδικά στον τουριστικό κλάδο, στον οποίο οι έλεγχοι που πραγματοποιεί κάθε καλοκαίρι ο ΣΔΟΕ έχουν καταδείξει την έκταση του φαινομένου της φοροδιαφυγής, η επιβολή επιπρόσθετων φορολογικών βαρών, δίχως την προηγούμενη πάταξη της παρανομίας, αποτελεί -αν μη τι άλλο- μέτρο κενό περιεχομένου.

Βρίσκεται, δε, σε ευθεία αντίθεση με τις κατά καιρούς εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου περί εντατικοποίησης της προσπάθειας αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, από την οποία θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό και η επιτυχία -ή μη- της υλοποιούμενης οικονομικής πολιτικής και άρα του κυβερνητικού έργου συνολικά.

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Η καθημερινότητα είναι αυτή η οποία κρίνει οποιαδήποτε κυβέρνηση και όσο η καθημερινότητα αυτή γίνεται δυσκολότερη για τον πολίτη εξαιτίας της αύξησης των φόρων και της μείωσης της αγοραστικής του ικανότητας, ουδείς ωφελείται…

Ακόμη και οι «πελάτες» του συστήματος…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v