Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο εφιάλτης του Ευκλείδη

Όταν η κυβέρνηση δεν παίρνει λεφτά, ουδείς παίρνει. Αντίθετα, η χώρα βυθίζεται ακόμη περισσότερο στην αβεβαιότητα και πιθανότατα στην ύφεση. Όσο, δε, για τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις του Δημοσίου... Αφήστε.

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όταν ο φίλτατος Ευκλείδης Τσακαλώτος προειδοποιούσε, στις αρχές Φεβρουαρίου, ότι «καήκαμε, αν η αξιολόγηση πάει να ολοκληρωθεί Μάιο-Ιούνιο» δεν είχε στο μυαλό του μόνον τις επικείμενες ωριμάνσεις σημαντικών χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της χώρας και το απευκταίο ενδεχόμενο αθέτησής τους.

Κυριότερα, εκτιμάται ότι αναφερόταν στην παράταση του καθεστώτος αβεβαιότητας το οποίο ταλανίζει την ελληνική οικονομία και στο γεγονός ότι το σύνολο των μελετών που προβλέπουν ανάκαμψή της κατά το Β' εξάμηνο του έτους, θέτουν ως ρητή προϋπόθεση για αυτό την προηγούμενη επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όσο η παρούσα αξιολόγηση των δεσμεύσεών μας έναντι εταίρων και λοιπών δανειστών δεν ολοκληρώνεται, ουδείς βάζει λεφτά στην οικονομία, της κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένης.

Οι οφειλές της κυβέρνησης προς τρίτους, της τάξης των 6,5 δισ. ευρώ πάνε πίσω, τα χρέη των προμηθευτών του δημοσίου προς τους δικούς τους προμηθευτές πάνε πίσω και βεβαίως ουδείς τολμά να επενδύσει στην οικονομία, εξαιτίας ακριβώς αυτής της –επιπρόσθετης- αβεβαιότητας για την περαιτέρω πορεία της.

Ανεξάρτητα των αιτίων αλλά και του παρασκηνίου που συνόδευσε την αποχώρηση των εκπροσώπων του «κουαρτέτου», (πάλαι ποτέ τρόικας), από το κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο στο οποίο είχαν καταλύσει τις τελευταίες δυο εβδομάδες, το τελικό αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής μόνον αρνητικό μπορεί να είναι για την πορεία της οικονομίας και της χώρας.

Το πολυπόθητο «θετικό σοκ» που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία παραμένει άφαντο και το «μαρτύριο της σταγόνας» συνεχίζεται, βυθίζοντας τη χώρα ακόμη περισσότερο στην αβεβαιότητα και πιθανότατα την ύφεση.

Ενδεχόμενο που αν επαληθευτεί θα σημάνει ανατροπή των προβλέψεων του προϋπολογισμού ως προς την ανάπτυξη αλλά και τα προσδοκώμενα έσοδα εμμέσων φόρων και θα ενισχύσει σημαντικά την πιθανότητα λήψης και νέων μέτρων σε μια ήδη χειμαζόμενη από την ύφεση και την υπερφορολόγηση οικονομία, επαναλαμβάνοντας έτσι το αντίστοιχο περυσινό «σενάριο», της διαπραγμάτευσης με τους «Θεσμούς».

Η «ζώνη κινδύνου για την ελληνική οικονομία» για την οποία προειδοποιούσε, προ εικοσαημέρου, ο επίσης φίλτατος κ.Θ.Φέσσας, πρόεδρος του ΣΕΒ, σε περίπτωση περαιτέρω καθυστέρησης της αξιολόγησης, βρίσκεται ήδη μπροστά μας.

Ταυτόχρονα, αυτή η καθυστέρηση αντικατοπτρίζεται και στο πολιτικό σκηνικό, καθώς η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα σηματοδοτούσε την έναρξη διεργασιών ανασχηματισμού ή και διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ιδίως υπό το φως των προσφάτων εξελίξεων περί τον κ.Μουζάλα.

Υπό το πρίσμα αυτό, η επικείμενη έναρξη της θερινής και πλέον προσοδοφόρου περιόδου για την ελληνική οικονομία βρίσκει τη χώρα μας στο επίκεντρο μιας τερατωδών διαστάσεων προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, οι πραγματικές επιπτώσεις της οποίας επί της τουριστικής κίνησης παραμένουν ακόμη άγνωστες αλλά και με ανοικτά όλα τα μέτωπα που αφορούν την οικονομία, από το επίπεδο ρευστότητάς της έως την δυνατότητα κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Τον «λογαριασμό» αυτής της αβεβαιότητας, δε, θα κληθούν να επωμιστούν για ακόμη μια φορά –αυτό τουλάχιστον είναι βέβαιον- οι συνεπείς φορολογούμενοι και ειδικότερα όσοι συγκαταλέγονται στο περίφημο 3% των φορολογουμένων, οι οποίοι συνεισφέρουν το 42% των φορολογικών εσόδων φυσικών προσώπων στη χώρα μας.

Μόνη ελπίδα για την αποφυγή του ενδεχομένου αυτού, η επανέναρξη των συνομιλιών της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, στις 2 Απριλίου, που προανήγγειλε χθες ο φίλτατος Γερούν Ντάϊσελμπλουμ και βεβαίως η ευόδωση των μεταξύ τους διαβουλεύσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Διαφορετικά «καήκαμε», που λέει και ο Ευκλείδης...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v