Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών σχετικά με το προσφυγικό - μεταναστευτικό, την οποία ζητούν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα έχει νόημα μόνο στον βαθμό που θα οδηγήσει σε μια ξεκάθαρη και βιώσιμη πρόταση προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας για το ζήτημα αυτό.
Μια πρόταση η οποία θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα συνολικά -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- και δεν θα καταστήσει την Ελλάδα τόπο εγκλωβισμού χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων.
Στο προσφυγικό μονοπάτι, οι ευρωπαϊκές αξίες χάνονται και το ευρωπαϊκό δημιούργημα εγκαταλείπεται.
Η ταχύτατη υπαναχώρηση κρατών-μελών, με πρωταγωνίστρια την Αυστρία, σε μονομερή μέτρα και εθνικές πολιτικές, αποτελούν τον ασφαλέστερο δρόμο για τη σταδιακή, πλην ταχεία, αποδόμηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Μια σθεναρή στάση, διακομματικής στήριξης, εκ μέρους της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ίσως κατορθώσει να αφυπνίσει όσους κρατούν σήμερα τα ηνία της Ευρώπης ως προς το πραγματικό διακύβευμα της παρούσας κρίσης, το οποίο εκτός από βαθύτατα ανθρωπιστικό, αφορά στις πλέον θεμελιώδεις αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η Ευρώπη.
Εάν δεν υπάρχει αλληλεγγύη προς τον αδύναμο, τι σημασία έχει η «κοινή αγορά»;
Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να προσφέρει καταφύγιο στον κατατρεγμένο από απολυταρχικά ή μαστιζόμενα από συρράξεις καθεστώτα, τότε τι σημασία έχουν οι διακηρύξεις περί δημοκρατικών ελευθεριών ή ακόμη και περί ελεύθερης αγοράς;
Η παρούσα προσφυγική - μεταναστευτική κρίση, ευλόγως, μας υπερβαίνει και οι μονομερείς ενέργειες εκ μέρους κρατών-μελών των 28 αναφορικά με την «αντιμετώπισή» της απαξιώνουν την ίδια την Ε.Ε. και είναι εθνικά επιζήμιες για την Ελλάδα.
Εάν για αυτή την κρίση οι αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται συλλογικά, από τα Συμβούλια Κορυφής των 28, δεν τηρούνται από επιμέρους μέλη, τότε πρέπει να υπάρχουν συνέπειες.
Υπό το πρίσμα αυτό, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα και σαφώς όσο νωρίτερα γίνεται πριν την επόμενη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις αρχές Μαρτίου και να έχει ως αποτέλεσμα μια σαφή και αταλάντευτη στάση εκ μέρους της Ελλάδας, τόσο επί του προσφυγικού όσο και σε ό,τι αφορά στη λειτουργία και στην διαδικασία λήψης αποφάσεων εκ μέρους της ίδιας της Ε.Ε.
Η υπαγωγή μας σε καθεστώς οικονομικής επιτροπείας στη διάρκεια των τελευταίων έξη ετών, εξαιτίας λαθών και αμαρτιών του παρελθόντος για τις οποίες φέρουμε ακέραιη την ευθύνη, δεν αίρει ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματά της χώρας στο πλαίσιο της Ε.Ε.
Η Ελλάδα οφείλει να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της παρούσας προσφυγικής μεταναστευτικής κρίσης κατά τρόπο που να συνάδει με τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ε.Ε. και ασφαλώς συντεταγμένα ως προς τα κεκτημένα της κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Είναι εντελώς ανώφελο να προσποιούμεθα ότι το ευρωπαϊκό δημιούργημα συνιστά ένα βήμα προόδου έναντι του αυτόνομων εθνικών πολιτικών, όταν οι αρχές επί των οποίων αυτό εδράζεται ποδοπατιούνται τόσο βάναυσα σε στιγμές κρίσης, όπως η παρούσα.
Εάν μέτρο για την ισχύ ενός οικοδομήματος αποτελεί η αντοχή του σε καταπόνηση, τότε είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δείξει τα όριά της.
Εάν δεν υπάρξουν άμεσες κινήσεις αποκατάστασης, η οδός της κατάρρευσης στέκει ορθάνοιχτη και θα συμπαρασύρει πολλά περισσότερα από όσα ήδη χάνονται στο προσφυγικό μονοπάτι…
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.