Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επί ξύλου κρεμάμενοι…

Αμεσες και σοβαρές πρωτοβουλίες απαιτούνται για να αποτραπούν τα χειρότερα. Προσφυγικό, αξιολόγηση και τουρκικές προκλήσεις, συνθέτουν εφιαλτικά σενάρια. Ο πολιτικός κόσμος και κυρίως η κυβέρνηση οφείλουν να δράσουν άμεσα.

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σε μέτρα και καταστάσεις μη ευχερώς αναστρέψιμες οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια η Ελλάδα, υπό το φως της παρούσας προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης αλλά και του αδιεξόδου προ του οποίου βρίσκεται η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και άρα η αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Εντός 48 ωρών οι συμφωνίες της χώρας τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ κατέρρευσαν -εκ των πραγμάτων-, με τα βόρεια σύνορα της χώρας να είναι ήδη κλειστά και την Τουρκία να αρνείται -στην πράξη- την επανεισδοχή των προσφυγικών ροών.

Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα καθίσταται τόπος εγκλωβισμού ενός ολοένα αυξανόμενου αριθμού προσφύγων και μεταναστών και οδηγείται ταχύτατα προς μια ανθρωπιστική κρίση τεραστίων διαστάσεων, εν μέσω της οικονομικής που ήδη αντιμετωπίζει.

Πρόκειται για εξελίξεις οι οποίες συμβαίνουν -αν όχι με τη συναίνεση- τουλάχιστον με την ανοχή των Ευρωπαίων εταίρων μας και φυσικά της Κομισιόν, η οποία νίπτει τα χείρας της έναντι της σαφώς μονομερούς ενέργειας της Αυστρίας να συγκαλέσει στη Βιέννη διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για το προσφυγικό, δίχως να απευθύνει αντίστοιχη πρόσκληση στην Ελλάδα, μολονότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα την αφορούν άμεσα.

Όλα τούτα, δε, σημειώνονται ενώ ο διάλογος της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους τμήματος του αγροτικού κόσμου για το ασφαλιστικό παραμένει μέχρι στιγμής άκαρπος, εν αναμονή των περαιτέρω αποφάσεων που θα λάβουν οι κατά τόπους συνελεύσεις των αγροτών, αν και ήδη έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται σφοδρές αντιδράσεις στις 25 προτάσεις της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού τους καθεστώτος.

Υπό το πρίσμα αυτό, ωστόσο, καθυστερεί και η διαδικασία ολοκλήρωσης της παρούσας αξιολόγησης του μνημονίου από τους εταίρους και δανειστές της χώρας, δεδομένου ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της, με ανοικτό πλέον το ενδεχόμενο προβλημάτων στην ομαλή χρηματοδότηση της χώρας.

Σε περίπτωση που η αξιολόγηση «πάει να ολοκληρωθεί Μάιο-Ιούνιο», τότε όντως «καήκαμε», όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος γνωρίζει τόσο τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, όσο και τις ωριμάνσεις των χρηματοοικονομικών της υποχρεώσεων, αμέσως μετά την περίοδο αυτή…

Εν μέσω όλων αυτών, η σύγκληση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία απεδέχθη χθες ο πρωθυπουργός, πριν ή μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις αρχές Μαρτίου, συνιστά, αν όχι ομολογία ήττας, τουλάχιστον «κενό γράμμα», υπό το φως των καταιγιστικών εξελίξεων.

Εάν υπήρχε μια στιγμή κατά την οποία τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση όφειλαν να επιδείξουν ένα αρραγές εθνικό μέτωπο για την αντιμετώπιση των περιστάσεων, είναι η παρούσα.

Θεμελιώδεις συνθήκες τις οποίες έχει προσυπογράψει η χώρα μας, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, ακυρώνονται έμπρακτα ενώ ανοικτό εμφανίζεται το ενδεχόμενο νέων εθνικών περιπετειών υπό το φως των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.

Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία εγκυμονεί τερατώδεις κινδύνους για τη χώρα και επιτάσσει άμεσες κινήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης και μάλιστα κάθετου χαρακτήρα.

Η πρωτοβουλία ανήκει σαφώς στον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και στην κυβέρνησή του και πρέπει να στραφεί σαφώς τόσο προς την ΕΕ όσο και προς το ΝΑΤΟ, απαιτώντας την τήρηση των συμφωνιών που έχουν ήδη υπάρξει.

Οτιδήποτε λιγότερο, πολύ απλά δεν αρκεί, υπό τις παρούσες περιστάσεις.  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v