Με φρεγάτες η έξοδος από την κρίση;

Ότι θα υπήρχαν "ανταλλάγματα" έναντι της στήριξης που μας προσφέρουν οι κοινοτικοί εταίροι μας ήταν μάλλον αναμενόμενο. Ότι αυτά θα ανακοινώνονταν πριν καν "κλείσει" η σχετική συμφωνία στήριξης μάλλον εξέπληξε.

Με φρεγάτες η έξοδος από την κρίση;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ότι θα υπήρχαν "ανταλλάγματα" έναντι της όποιας βοήθειας ή στήριξης μας έδιναν οι κοινοτικοί "εταίροι" μας ήταν λίγο - πολύ αναμενόμενο.

Ότι αυτά ή τουλάχιστον ένα τμήμα τους θα ανακοινώνονταν πριν καλά-καλά "κλείσει" η συμφωνία γι' αυτήν τη στήριξη δεν το περιμέναμε.

Αφελείς; Ίσως.

Όμως, οι εμφανώς βεβιασμένες ανακοινώσεις στις οποίες προχώρησε χθες ο υφυπουργός Άμυνας, κ. Πάνος Μπεγλίτης, σχετικά με την προμήθεια έξι γαλλικών φρεγατών Fremm στην οποία θα προχωρήσει η Ελλάδα, με συμφωνία που θα κλείσει πιθανότατα εντός του έτους, κατέρριψαν κάθε προσπάθεια τήρησης των προσχημάτων.

Την ίδια ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου συναντούσε στα Ηλύσια Πεδία τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί, ο υφυπουργός Άμυνας της χώρας μας επιβεβαίωνε την ύπαρξη διαπραγματεύσεων για την προμήθεια στρατιωτικού υλικού, υπολογιζόμενης αξίας 2,5 δισ. ευρώ, από τη Γαλλία.

Οι συνειρμοί, ακόμη και στον πιο καλοπροαίρετο, είναι προφανείς.

Όλα αυτά δε ενώ η Ελλάδα προωθεί ένα οδυνηρό για τους πολίτες της Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο προβλέπει αιματηρές θυσίες και μείωση της αγοραστικής ικανότητας των Ελλήνων, ώστε η χώρα να εξέλθει από τα παρόντα δημοσιονομικά της προβλήματα.

Ο ισχυρισμός δε του κ. Μπεγλίτη, ότι το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια και υλοποίηση του αντίστοιχου που είχε ξεκινήσει προ έτους περίπου η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ., σχοινοβατεί με τη σοβαρότητα.

Σε ποιους άλλους τομείς της δημόσιας λειτουργίας επικαλέστηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την ανάγκη συνέχισης της "κρατικής πολιτικής", ώστε να το πράξει και στην περίπτωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων;

Αν μη τι άλλο, οι παρούσες πρωτοφανείς συνθήκες δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης θα δικαιολογούσαν μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Πρόσφατη είναι εξάλλου και η σκληρή κριτική του ευρωβουλευτή κ. Ντανιέλ Κον Μπεντίτ προς την Κομισιόν, αναφορικά με τις εξοπλιστικές δαπάνες της χώρας μας, που αντιστοιχούν σε σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ της.

Όπως αναφέρει στο σχετικό τηλεγράφημά του και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, μολονότι υπάρχει ιστορική αντιπαλότητα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και το ύψος των στρατιωτικών προμηθειών είναι παραδοσιακά υψηλό, η είδηση ότι η Ελλάδα προχωρά σε μείζονος σημασίας εξοπλισμούς, ενώ η "κρίση του χρέους" της βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αν μη τι άλλο ξενίζει…

Σημειώνει δε καταληκτικά το πρακτορείο ότι αν και ο προϋπολογισμός προβλέπει αμυντικές δαπάνες ύψους 2 δισ. ευρώ έναντι 2,2 δισ. ευρώ το 2009, το συνολικό τίμημα της προμήθειας των φρεγατών ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v