Χρηματιστηριακή διαφάνεια δύο ταχυτήτων

Στο Χ.Α. φαίνεται ότι υπάρχουν εισηγμένες δύο ταχυτήτων. Κρατικές και μη. Αυτό μαρτυρά ο τρόπος με τον οποίο οι αρμόδιες αρχές τις αντιμετωπίζουν. Η υπόθεση εξελίσσεται και με αφορμή την υπόθεση ΑΤΕ- ΤΤ.

Χρηματιστηριακή διαφάνεια δύο ταχυτήτων
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η χθεσινή βουτιά στις τιμές των ΑΤΕ (-14,83%) και Τ.Τ. (-8,30%), μετά τη διάψευση του ενδεχομένου συγχώνευσής τους από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γιώργο Πεταλωτή, έφερε ευθέως στην επιφάνεια τον διττό τρόπο με τον οποίο οι χρηματιστηριακές αρχές της χώρας διαχωρίζουν τις εισηγμένες εταιρίες σε κρατικού ενδιαφέροντος ή μη.

Υπήρχε περίπτωση, παραδείγματος χάριν, για μία μη κρατική εισηγμένη τα αρμόδια τμήματα του Χ.Α. να μην απευθύνουν έγγραφο ερώτημα προς τη διοίκησή της σχετικά με το ενδεχόμενο συγχώνευσης της εταιρίας με άλλη εισηγμένη, όταν ο Τύπος "έβριθε" από σχετικά δημοσιεύματα;

Υπήρχε περίπτωση οι ίδιες Αρχές να παραμείνουν βουβές όταν το ράλι στις τιμές των μετοχών των δύο εμπλεκόμενων τραπεζών ξεπερνούσε κάθε προσδοκία, καταρρίπτοντας τις αποδόσεις τόσο του Γενικού Δείκτη όσο και του "βαρύ" FTSE -20 ή του τραπεζικού FTSE;

Η επίκληση της απουσίας σχετικών δημοσιευμάτων, έως χθες, που προέταξαν αρμόδιοι κύκλοι του Χ.Α. σε ερωτήματά μας, αιτιολογώντας την αδράνειά τους, ασφαλώς δεν πείθει.

Τόσο το Euro2day.gr, μέσω του καλού συναδέλφου κ. Μ. Γελαντάλι (από τις 28/9) όσο και η εφημερίδα "Το Βήμα" από τις 8/10 παρέθεταν αναλυτικά ρεπορτάζ σχετικά με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, όπως αυτοί αποτυπώνονταν με αντίστοιχες "διαρροές" του ΠΑΣΟΚ.

Προεκλογικά ή μετεκλογικά.

Αντίστοιχα, δεν πρέπει να θεωρηθεί επαρκής και η επίκληση της απροθυμίας των αρμόδιων Αρχών να θέσουν ερωτήματα προς τις διοικήσεις των δύο τραπεζών σχετικά με τη φρενήρη πορεία των τιμών των μετοχών των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων.

Για την περίπτωση της ΑΤΕ το ράλι οδήγησε τη μετοχή της από το 1,59 ευρώ στις 5 Οκτωβρίου στα 2,36 ευρώ στις 12 του μηνός και αντίστοιχα για το Τ.Τ. από τα 4,63 ευρώ στα 5,78 ευρώ για το ίδιο διάστημα.

Τι ακριβώς περίμεναν οι αρμόδιοι του Χ.Α.; Να... διπλώσουν πρώτα οι τιμές των δύο μετοχών πριν ρωτήσουν τις διοικήσεις τους "περί τίνος πρόκειται";

Ακόμη, δεν ευσταθεί το επιχείρημα των ιδίων κύκλων του Χ.Α. ότι "αρμόδιος" να ερωτηθεί για το ενδεχόμενο συγχώνευσης ήταν ο βασικός μέτοχος, ήτοι η κυβέρνηση, που ελέγχει το 77,312% της ΑΤΕ και το 34,43% του Τ.Τ. (με τα επίσης κρατικά ΕΛΤΑ να κρατούν ακόμη 9,9% των μετοχών) και όχι οι διοικήσεις των δύο τραπεζών.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, μη κρατικής εισηγμένης, ποιος ερωτάται; Η διοίκηση ή οι βασικοί μέτοχοι να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν το ενδεχόμενο σημαντικής εταιρικής μεταβολής, όπως για παράδειγμα η συγχώνευση μιας τράπεζας με μία άλλη;

Ίσως όμως το "κακό" να μην ξεκινά από εκεί.

Η χρησιμοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών ως εισπρακτικού μηχανισμού εκ μέρους της εκάστοτε κυβέρνησης, "γαλάζιας" ή "πράσινης", με την εισαγωγή ΔΕΚΟ και τραπεζών κρατικού ενδιαφέροντος, έχει εκ των πραγμάτων εγκλωβίσει τις κατά καιρούς διοικήσεις του Χ.Α. σε μια νοοτροπία δύο μέτρων και δύο σταθμών.

"Αγορά" όμως, κύριοι, και δη "οργανωμένη και αποτελεσματική αγορά", έτσι δεν νοείται.

Έως ότου γίνει αυτό αντιληπτό, η Σοφοκλέους θα παραμένει κάτι άλλο…
Όχι όμως διαφανής και αποτελεσματική αγορά…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v