Με τα λόγια… δεν έρχεται ανάπτυξη!

Ο «πατριωτισμός» και η τόνωση της ψυχολογίας δεν αρκούν από μόνα τους για να φέρουν την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει άμεσα, πολυμέτωπα και -αυτήν τη φορά- αποτελεσματικά.

Με τα λόγια… δεν έρχεται ανάπτυξη!
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε επικαλεστεί πέρυσι τον πατριωτισμό των Ελλήνων τραπεζιτών ώστε εκείνοι να αποδεχτούν την πρόταση της επαναγοράς των κρατικών ομολόγων κοντά στο 30% της ονομαστικής τους αξίας.

Όσο και αν στη συνέχεια ζητήθηκε από τους τραπεζίτες «λιγότερος πατριωτισμός» (ανέβηκε κάπως το τίμημα, δόθηκε και το τυράκι της αναβαλλόμενης φορολογίας), η ουσία είναι πως οι μέτοχοι των τραπεζών μάλλον ζημιωμένοι, παρά ωφελημένοι βγήκαν από αυτήν τη συγκεκριμένη κίνηση. Έτσι τουλάχιστον αξιολόγησε το όλο θέμα η χρηματιστηριακή αγορά.

Το θέμα της... φιλοπατρίας των Ελλήνων επιχειρηματιών τέθηκε επίσης και από τον πρόεδρο του Marfin Investment Group Ανδρέα Βγενόπουλο. Συγκεκριμένα, ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε τότε μεταξύ πολλών άλλων ότι:

Πρώτον, η MIG δεν σκέφτεται να μεταφέρει τη φορολογική της έδρα από την Ελλάδα, γιατί δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο. Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως η αλλαγή φορολογικής έδρας θα ωφελούσε τον όμιλο. Άλλωστε, χιλιάδες ελληνικές εταιρείες (μικρές και μεγάλες) έχουν ήδη μετακομίσει στο εξωτερικό, ό,τι αυτό σημαίνει για την εγχώρια οικονομία.

Δεύτερον, η MIG συνεχίζει και θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί ελληνικό γάλα στα γιαούρτια που παράγει, σε αντίθεση με ανταγωνιστική εταιρεία που χρησιμοποιεί εισαγόμενο. Σημείωσε, ωστόσο, πως αν η θυγατρική του oμίλου, η Vivartia, επέλεγε το ξένο γάλα θα εμφάνιζε καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα.

Και επίσης πως στα δρομολόγια της Αδριατικής η θυγατρική του oμίλου Attica έχει σηκωμένη την ελληνική σημαία στα καράβια της, σε αντίθεση με ανταγωνιστική εταιρεία, που έχει την ιταλική. Συμφώνησε, όμως, πως το κόστος της ελληνικής σημαίας είναι μεγαλύτερο από αυτό της ιταλικής.

Γενικότερα αναφερόμενοι, πολύ καλό είναι οι Έλληνες επιχειρηματίες να δρουν με κριτήριο τη φιλοπατρία. Όμως, δεν είναι εύλογο κάποιος να προσδοκά πως η οικονομία μας θα μπορούσε να αναπτυχθεί μόνο με τη φιλοπατρία, ούτε μόνο με την προσπάθεια εμπέδωσης θετικής ψυχολογίας στην αγορά. Θα πρέπει λοιπόν η κυβέρνηση να πασχίσει να δημιουργήσει τις συνθήκες έτσι ώστε οι επιχειρηματίες να κατανοήσουν οι ίδιοι πως έχουν συμφέρον να επιλέξουν Ελλάδα.

Με άλλα λόγια, θα πρέπει οι πολυεθνικές επιχειρήσεις να βλέπουν μόνες τους πως τις συμφέρει να μεταφέρουν μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγικής τους δραστηριότητας στην Ελλάδα και να μη χρειάζεται να τους παρακινεί σχετικά ο πρωθυπουργός της χώρας σε σχετικές συναντήσεις, τις οποίες μάλιστα ο ίδιος προκάλεσε.

Η κυβέρνηση λοιπόν θα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα, σε πολλά μέτωπα, και αυτήν τη φορά αποτελεσματικά, προκειμένου μέσα από δραστικές παρεμβάσεις να καταστήσει τις συνθήκες επένδυσης στην Ελλάδα πιο γρήγορες, πιο εύκολες και πιο αποδοτικές.

Ενδεικτική είναι η άποψη προέδρου εισηγμένης που περιέγραφε τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει και τον αγώνα που δίνει για να επιχειρεί με κέρδη: «Ο πελάτης θα μπορεί να στείλει την παραγγελία του στη Γερμανία και μέσα σε δύο ημέρες να παραλάβει το εμπόρευμα. Χωρίς μεγαλύτερο μεταφορικό κόστος (βλέπε πανάκριβο κόστος μεταφορών σε σχέση με το εξωτερικό), χωρίς να πληρώνει τεράστιες εργοδοτικές εισφορές όπως εμείς, χωρίς να καταβάλει χαράτσια» χωρίς να επιβαρύνεται με έκτακτες εισφορές, χωρίς να έχει αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία τη δικιά μας»…

Ακόμη χειρότερα όμως εξελίσσονται τα πράγματα για τους Έλληνες εξαγωγείς, που όχι μόνο χρεώνονται με τριπλάσια επιτόκια, όχι μόνο καταβάλλουν υπερδιπλάσιες εργοδοτικές εισφορές, αλλά επιπλέον καλούνται και να πληρώνουν κατακόρυφα αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Απλά η κυβέρνηση φαίνεται επί του παρόντος πως προτάσσει τον στόχο του θετικού πρωτογενούς πλεονάσματος και των ιδιωτικοποιήσεων, έστω και σε βάρος του παραγωγικού ιστού της χώρας, βυθίζοντας ακόμη περισσότερο την πραγματική οικονομία σε ύφεση και υπονομεύοντας τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας.


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v