Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το νέο δίπολο, το μνημόνιο και τα αυτονόητα!

Εν όψει εκλογών οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας τέμνονται πλέον οριζόντια με βασικό άξονα το μνημόνιο. Όμως από τον διάλογο έχει παραλειφθεί κάθε κουβέντα για όσα ρυθμίζουν τη ζωή μας, είτε με ευρώ είτε με δραχμή.

Το νέο δίπολο, το μνημόνιο και τα αυτονόητα!
Πάμε, λοιπόν, και πάλι στην κάλπη με κυρίαρχο δίλημμα τον νέο μύθο της χώρας: το μνημόνιο.

Γύρω του στήνεται και το νέο προεκλογικό σκηνικό. Με εντονότερα διλήμματα, περισσότερη ένταση και ουκ ολίγον πάθος.

Με άξονα το μνημόνιο τέμνονται πια οριζόντια και οι πολιτικές δυνάμεις.

Οι μεν (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θέλουν επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με ολίγη… Δηλαδή, προτάσσουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ, αξιώνοντας επαναδιαπραγμάτευση που δεν θα θέσει εν αμφιβόλω το παραπάνω όριο.

Οι δε (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛΛ) προτάσσουν τη ριζική επαναδιαπραγμάτευση ακόμη και με μονομερείς ενέργειες, δηλώνοντας ότι η παραμονή της χώρας στο ευρώ δεν θα τεθεί σε κίνδυνο.

Πάνω στο δίλημμα στήνονται και οι προεκλογικές στρατηγικές.

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκουν να αναδειχθούν σε επικεφαλής δύο παρατάξεων, απορροφώντας άκρα και κέντρο σε ένα νέο δίπολο.

Μόνο που όλα αυτά στήνονται γύρω από ένα ψευτοδίλημμα: το μνημόνιο

Και για να εξηγούμαστε, άλλο είναι τι πρέπει να γίνει παγκοσμίως ή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης κι άλλο τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να μαζέψει τα του οίκου της.

Απ' ό,τι έχουμε καταλάβει, ελάχιστοι πολιτικοί στην Ελλάδα διαφωνούν στην πράξη με το ότι απαιτείται στροφή της ευρωζώνης από τη γερμανική συνταγή λιτότητας στην ανάπτυξη.

Κάποια κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το διακηρύσσουν, ζητώντας να κοπεί χρήμα από την ΕΚΤ και να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη, άλλα, όπως η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, το λένε πιο συγκαλυμμένα.

Στον αντίποδα, από τον δημόσιο διάλογο έχει παραλειφθεί κάθε κουβέντα για τα… αυτονόητα. Για όσα ρυθμίζουν τη ζωή μας, είτε με ευρώ είτε με δραχμή.

Κι όμως, πρόκειται για όλα αυτά που κρατούν δέσμια τη χώρα, διατηρούν μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και... εμποδίζουν την άσκηση πολιτικής.

Πώς, για παράδειγμα, θα ενισχύσεις τις αδύνατες κοινωνικές ομάδες είτε με απευθείας επιδόματα, είτε με φοροαπαλλαγές, είτε με επιστροφή φόρου για τα καύσιμα αν δεν έχεις πλήρη εικόνα εισοδημάτων και περιουσιολογίου;

Θυμηθείτε ότι το επίδομα αλληλεγγύης, που μοίρασε η κυβέρνηση Παπανδρέου, κατέληξε στις τσέπες πολλών δεινοπαθούντων μεγαλοδικηγόρων, μεγαλοϊατρών και εισοδηματιών.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου έκανε το πρώτο βήμα. Ήρε το τραπεζικό απόρρητο και τα στοιχεία καταθέσεων και δαπανών μέσω πιστωτικών καρτών είναι πια στη διάθεση των εφοριών.

Θα προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω τα κόμματα εξουσίας; Θα εισάγουν, ως τεκμήριο, τις δαπάνες πιστωτικών καρτών και θα συνυπολογίσουν τις καταθέσεις για να αποκτήσει επιτέλους πλήρη εικόνα η εφορία ποιος βγάζει τι και να παταχθεί η φοροδιαφυγή;

Δυόμισι χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συστήματα πλήρους ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων, κεντρικών προμηθειών αναλώσιμων υλικών και στοιχειώδους μηχανοργάνωσης στα νοσοκομεία.

Στην ανυπαρξία των παραπάνω δομών στήθηκε ένα, απίστευτων διαστάσεων, όργιο διαφθοράς, υπερτιμολογήσεων, υπερσυνταγογράφησης, χρήσης δημόσιας περιουσίας για ιδιωτικό όφελος.

Πρόκειται για πολιτικό και κοινωνικό παρασιτισμό που ΠΡΕΠΕΙ να ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ αφού τον πληρώνουμε όλοι. Αν είχαμε κόψει 4 δισ. ευρώ δαπάνες υγείας και όχι 2 δισ. ευρώ, τότε οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων θα ήταν σημαντικά μικρότερες ή και θα είχαν αποφευχθεί.

Μια μόνο ματιά σε αυτά που αποκαλύφθηκαν τους τελευταίους μήνες είναι ικανή να δείξει το μέγεθος της διαφθοράς και της σαπίλας στους διαλυμένους αρμούς της δημόσιας διοίκησης, των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, στα νοσοκομεία, στους δήμους, στις πολεοδομίες και αλλού.

Με μια απλή απογραφή δικαιούχων συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων διαπιστώθηκαν χιλιάδες «μαϊμού» συντάξεις και επιδόματα που επιβάρυναν το κράτος με 850 εκατ. ευρώ ετησίως.

Φανταστείτε να γίνει και κανονικός έλεγχος των δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων…

Μια απλή επίσκεψη του ΣΔΟΕ στην Αργολίδα και στη Βοιωτία έφερε στο φως δεκάδες αγρότες με καταθέσεις που ξεπερνούσαν και τα 3 εκατ. ευρώ.

Φανταστείτε να γίνει έλεγχος στις επιδοτήσεις των τελευταίων ετών, στο αν και κατά πόσον αντιστοιχούν στα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν ή στα τιμολόγια των πωλήσεων.

Ένα στοιχειώδες ανασκούμπωμα του ΙΚΑ αποκάλυψε δεκάδες μικρά και μεγάλα σκάνδαλα, με κορυφαίο αυτό που είχε ως εγκεφάλους δύο κυριούλες της διπλανής πόρτας και ζημία μερικές δεκάδες εκατ. ευρώ.

Δύο καταγγελίες επιχειρηματιών στάθηκαν αρκετές για να τεθούν σε διαθεσιμότητα ολόκληρες διευθύνσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, να ελεγχθούν πόθεν έσχες υπαλλήλων και να βγουν... λαβράκια.

Όλοι αναρωτιούνται γιατί οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων στην Ελλάδα είναι ακριβότερες από αυτές σε χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Ούτε το κίνημα της πατάτας στάθηκε αρκετό για να ζητήσει έστω ένα κόμμα την άμεση επανεξέταση όλων των αδειών λαϊκής αγοράς, ή ακόμη περισσότερο την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των αγροτών.

Όλοι υποψιάζονται ότι για τις ακριβότερες τιμές, σε σχέση με τη δυτική Ευρώπη, στα ράφια των super markets ευθύνονται οι τριγωνικές συναλλαγές, στις οποίες επιδίδονται πολυεθνικές και εγχώριες επιχειρήσεις, κανένα κόμμα όμως δεν έχει συγκεκριμένο και σαφές σχέδιο για το πώς θα εξαλείψει τη φοροαποφυγή.

Οι περισσότεροι πολιτικοί αναγνωρίζουν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους ότι πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Κανείς δεν το προτάσσει.

Ο κατάλογος είναι μακρύς. Και δυστυχώς αφορά ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ, που αρνούμασταν να κάνουμε επί χρόνια.

Γιατί δεν τα κάνουμε;

Απλά επειδή προϋποθέτουν συγκρούσεις με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, άρα αλλαγή του τρόπου δόμησης, αντίληψης και νοοτροπίας των κομμάτων.

Το πληρώσαμε ήδη ακριβά για μία 30ετία. Ο κίνδυνος είναι να συνεχίσουμε να το πληρώνουμε, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα και κάνοντας το χατίρι όσων συντεχνιών αντιστέκονται.

Ακόμη και τώρα που λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν...


* *Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v