"Φυγή προς τα εμπρός"; Δεν νομίζω, Γιώργο!

Προϊόν αδυναμίας και συμβιβασμών ή μήπως "μακιαβελικός" χειρισμός της επόμενης μέρας; Όπως και να είναι, δυστυχώς, ο ανασχηματισμός δεν δίνει εχέγγυα για την επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων.

Φυγή προς τα εμπρός; Δεν νομίζω, Γιώργο!
Με "ταχυδακτυλουργό" τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και με την αρωγή των "σωματοφυλάκων" της τρόικας, η νέα κυβέρνηση καλείται θεωρητικά να πετύχει τέσσερεις διαφορετικούς και, δυστυχώς, μάλλον αντικρουόμενους στόχους:

-Να περάσει από τη Βουλή και στη συνέχεια να εφαρμόσει το μεσοπρόθεσμο.

-Να αυξήσει την αξιοπιστία απέναντι στην τρόικα (Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ).

-Να κατευνάσει την "Πλατεία" και γενικώς την "αγανακτισμένη" κοινή γνώμη.

-Να εκτονώσει τις εντάσεις μέσα στο ίδιο το κυβερνών κόμμα.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον θα τους πετύχει.

Σαφέστατα προϊόν εσωκομματικών ισορροπιών, με προεξάρχουσα πλέον μορφή τον θεωρούμενο και "διάδοχο" Ευάγγελο Βενιζέλο, η νέα κυβέρνηση παρέλειψε κάποιους "κηπουρούς" (Μπιρμπίλη, Δρούτσας) και ενέταξε κάποιους αντιρρησίες, όπως ο κ. Κουκουλόπουλος. Η προσωρινή -έστω- εκτόνωση της ρήξης, λοιπόν, που απείλησε με ανταρσία τον κ. Παπανδρέου, προφανώς επιτεύχθηκε.

Με βάση τις ως τώρα αντιδράσεις των βουλευτών, η κυβέρνηση αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα περάσει τον κάβο της ψήφου εμπιστοσύνης, την ερχόμενη Τρίτη, και εκτός απροόπτου μάλλον θα επιτύχει και την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, παρότι υπάρχουν ήδη "απαιτητικές" φωνές περί αλλαγών και τροποποιήσεων ανάμεσα στους βουλευτές.

Το δεύτερο ερώτημα είναι κατά πόσον θα κατευνάσει την "Πλατεία". Δεδομένου ότι οι αγανακτισμένοι πολίτες δεν τα είχαν προσωπικά με κάποιον υπουργό, πλην ίσως του κ. Θ. Πάγκαλου (ο οποίος παρέμεινε στην κυβέρνηση για να μην είναι εντελώς ανεξέλεγκτος, αλλά με αρμοδιότητες τις οποίες πλέον θα αναζητά επί ματαίω και ο ίδιος), η εναλλαγή των προσώπων μεταξύ υπουργείων ουδόλως μπορεί να κατευνάσει.

Δυστυχώς για τον κ. Παπανδρέου και την κυβέρνησή του, το πρόβλημα της πλατείας αφορά στις αδικίες, στην ατιμωρησία, στη διαπλοκή και σε άλλα συναφή φαινόμενα της ελληνικής πολιτικής, συν βεβαίως τα πλήγματα της πολιτικής του μνημονίου. Οπότε, το "άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς" δεν φτάνει.

Σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη των ξένων, η νέα κυβέρνηση σίγουρα κερδίζει κάποιους πόντους. Οι υπουργοί που είχαν αντιταχθεί πιο ηχηρά στα νέα μνημονιακά μέτρα έμειναν εκτός. Και βεβαίως, η τοποθέτηση του κ. Παπακωνσταντίνου ως υπεύθυνου υπουργού σε θέματα Ενέργειας και… ΔΕΗ θα γίνει ευμενώς αποδεκτή.

Εντούτοις, ο πιο σημαντικός, υποτίθεται, στόχος της κυβέρνησης, δηλαδή η εφαρμογή των νέων μέτρων που περιλαμβάνει το μνημόνιο ΙΙ, δεν δείχνει να εξυπηρετείται ιδιαίτερα.

Τα τρία μεγάλα μέτωπα (περιορισμός του κράτους, αύξηση των φορολογικών εσόδων - αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές) απαιτούν ρηξικέλευθες πολιτικές, ικανότητες και γνώση του αντικειμένου.

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δέχτηκε την εποπτεία του οικονομικού τομέα και την "ηλεκτρική καρέκλα" του υπουργού Οικονομικών, παρά τους ενδοιασμούς του, από πατριωτικό καθήκον. Ή από υπερβάλλουσα φιλοδοξία, αντιτείνουν οι άσπονδοι φίλοι του, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ίσως έσπευσε να πέσει στην παγίδα της φθοράς και της "συμμετοχής" που του έστησε ο αρχηγός του.

Σε κάθε περίπτωση, οι περιορισμένες γνώσεις του σε οικονομικά θέματα και η έλλειψη πείρας στο αντικείμενο δημιουργούν ζωηρές αμφιβολίες για το αν θα καταφέρει να εκπληρώσει με τον επιθυμητό από όλους τρόπο το "πατριωτικό καθήκον", παρά την αδιαμφισβήτητη ευφυΐα του.

Όσο για τους υπόλοιπους που άλλαξαν μεταξύ τους θέσεις σε καυτά υπουργεία, θα πρέπει να δεχτούμε ότι έως τώρα δεν έβαζαν τα δυνατά τους, για να πιστέψουμε ότι με μια μετάθεση από το ένα υπουργείο στο άλλο θα φέρουν πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.

Με άλλα λόγια, μέσω του ανασχηματισμού η κυβέρνηση μπορεί "να ξέφυγε από τη στιγμή", αλλά σίγουρα δεν "έφυγε προς τα μπρος" σε ό,τι αφορά την επίλυση των προβλημάτων της χώρας...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v