Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μωραϊτάκης: Αξιοποιήστε τη δημόσια περιουσία

Η αγορά θέλει τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς τονώνουν την οικονομία και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Η κόντρα με την τρόικα και το διά ταύτα. Γιατί έχει αποτύχει το μοντέλο του κράτους-"manager". Γράφει ο Αλ. Μωραϊτάκης.

  • του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη (*)
Μωραϊτάκης: Αξιοποιήστε τη δημόσια περιουσία
Η συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της τρόικας εξόργισε την κυβέρνηση και δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί σύγχυση στις αγορές αναφορικά με το μέλλον των αποκρατικοποιήσεων.

Είναι ολοφάνερο πως το πρόγραμμα ύψους 7 δισ. ευρώ που προβλεπόταν για φέτος είναι πολύ μικρό και η δυναμική του χρέους χρειάζεται δραστικότερα μέτρα προκειμένου να ανακοπεί.

Αν δεν γίνει αυτό, αν δεν τιθασεύσουμε το χρέος, τότε ο ελληνικός λαός με συνεχιζόμενες θυσίες θα καταβάλλει κεφάλαια προκειμένου να πληρώνονται οι τόκοι και τα κεφάλαια αυτά θα τα στερείται η ανάπτυξη. Οι αγορές το γνωρίζουν αυτό και είναι και αυτός ένας από τους λόγους που τα spreads παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Η τρόικα στη συνέντευξή της δεν μίλησε για εκποίηση, ούτε για ξεπούλημα. Την απόφαση θα τη λάβει η κυβέρνηση και αν γίνουν σωστοί χειρισμοί και σε βάθος χρόνου, που έτσι κι αλλιώς προβλέπεται από το πρόγραμμα, το ελληνικό δημόσιο μπορεί να αντλήσει κεφάλαια περισσότερα και από τη σημερινή αξία των περιουσιακών στοιχείων. Μπορεί να αξιοποιηθεί περιουσία που σήμερα παραμένει αναξιοποίητη ζημιώνοντας τη χώρα.

Η πώληση περιουσιακών στοιχείων δεν αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την οικονομία. Μελέτες της Τράπεζας Πειραιώς και του ΙΣΤΑΜΕ είχαν αναδείξει την ανάγκη αποκρατικοποιήσεων.

Η κτηματική εταιρία του Δημοσίου ανέφερε ότι η ακίνητη περιουσία του είναι 273 δισ. ευρώ. Αν γίνει σωστά η αξιοποίηση (πώληση ή ενοικίαση ή παραχώρηση για κάποια χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση) θα φέρει ανάπτυξη, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα τονωθεί η οικονομία, ενώ θα μειωθούν και τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, αφού οι νέες θέσεις που θα δημιουργηθούν θα φέρουν έσοδα.

Φαίνεται, πάντως, πως η διαφωνία της κυβέρνησης ήταν για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε στον ελληνικό λαό η συμφωνία σχετικά με αποκρατικοποιήσεις-"μαμούθ" και όχι για το ύψος των αποκρατικοποιήσεων. Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων έκαναν λόγο για ξεπούλημα, για πώληση της Ελλάδας κ.ά.

Έτσι, η κυβέρνηση έσπευσε να τα μαζέψει, εξαπολύοντας επίθεση στους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ήθελε προφανώς να προωθήσει το νέο πρόγραμμα με έναν τρόπο που δεν θα προκαλούσε τα παραπάνω σχόλια. Που δεν θα έκανε δηλαδή ζημιά στο προφίλ της. Ίσως η κυβέρνηση λόγω της κατάστασης της οικονομίας δεν θα πρέπει να δίνει και τόση σημασία στα πρωτοσέλιδα.

Όπως και να έχει, η ουσία παραμένει ίδια. Πρέπει και έχει αποφασιστεί να γίνει χωρίς καθυστέρηση η άντληση κεφαλαίων ύψους 50 δισ. ευρώ μέσω αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας. Να καταστρωθεί ένα λεπτομερέστατο σχέδιο και να προχωρήσει αμέσως.

Προσωπικά διαφωνώ με όσους μιλούν για ξεπούλημα. Αν υποθέσουμε ότι θα αντλήσει 50 δισ. ευρώ, τότε, επειδή τα χρήματα αυτά πάνε απευθείας στη μείωση του χρέους, η σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί κατά περίπου 20%.

Αν παράλληλα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι στην επιμήκυνση των δανείων με μείωση επιτοκίου και στην επαναγορά χρέους, η ανάγκη σε κεφάλαια για πληρωμή τόκων θα μειωθεί δραστικά. Το έλλειμμα θα μπορέσει να περιοριστεί ευκολότερα και θα μείνουν κεφάλαια που μπορούν να κατευθυνθούν είτε στην ανάπτυξη είτε σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Αναφορικά με τις τιμές, όπως φάνηκε την Παρασκευή από την πορεία συγκεκριμένων μετοχών στο Χ.Α., η αγορά επικροτεί την απόφαση και οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν υψηλότερες τιμές από τις τρέχουσες για αγορά μετοχών.

Όλοι γνωρίζουν πως οι τρέχουσες τιμές των κρατικών εισηγμένων εταιριών είναι χαμηλές. Το κράτος, για παράδειγμα, είχε πουλήσει ποσοστό του ΟΤΕ σε πολλαπλάσια επίπεδα. Τότε κάποιοι έλεγαν για "ξεπούλημα των ασημικών". Σήμερα αποδεικνύεται πως ήταν πολύ έξυπνη κίνηση.

Βεβαια έπρεπε, νομικά και ηθικά, να γίνει στην ίδια τιμή δημόσια πρόταση για όλους τους μετόχους του ΟΤΕ. Κανείς δεν προτείνει, για παράδειγμα, σήμερα να πουληθεί ποσοστό της ΔΕΗ στα 12 ευρώ. Όσοι ασχολούνται με την αγορά ξέρουν πως το κράτος μπορεί να εισπράξει περισσότερα, αν διαχειριστεί σωστά τις συμμετοχές του.

Όσοι σήμερα αντιδρούν θα πρέπει να σκεφτούν τι συμφέρει περισσότερο τους πολίτες. Να συνεχίσει το κράτος να κάνει τον manager, ή να μειωθούν οι business του κράτους και να ασχοληθεί με αυτά που πραγματικά οφείλει να κάνει;

Μέχρι σήμερα είχαμε κρατικές επιχειρήσεις που οι βουλευτές τις χρησιμοποιούσαν και για ψηφοθηρικούς λόγους. Για παράδειγμα ο ΟΠΑΠ. Το κράτος κατέχει εταιρία τζόγου η οποία εδώ και πολλά χρόνια είναι χορηγός δεκάδων ομάδων. Καμία επιχείρηση στον κόσμο δεν έχει γίνει χορηγός σε τόσο πολλές ομάδες. Στην Ελλάδα γίνεται γιατί και οι βουλευτές πιέζουν για χρηματοδότηση ομάδων των εκλογικών τους περιφερειών.

Μέχρι σήμερα το κράτος ρευστοποιούσε την περιουσία του για να καλύψει μισθούς και γενικότερα να χρηματοδοτήσει τη σπατάλη του. Σήμερα ξέρουμε πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει το κράτος να ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, με τη μείωση της γραφειοκρατίας, με την υγεία, την παιδεία, την ασφάλεια και με τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού για επενδύσεις.

Το κράτος ως manager έχει αποτύχει. Η προώθηση προγράμματος για αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ είναι στη σωστή κατεύθυνση και το θέλουν και οι αγορές. Στο χέρι της κυβέρνησης είναι να γίνουν με διάφανο τρόπο και σε τιμές που δεν θα προκαλέσουν.

* Ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ και της Nuntius AXEΠΕΥ και μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ.

** Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v