Τα "τρικ" του κ. Ρέππα και η δικαιοσύνη

Ακόμη και σε αυτή τη ζοφερή περίοδο, ορισμένοι πολιτικοί επιμένουν να προκαλούν την κοινή γνώμη, προσβάλλοντας τους θεσμούς. Ο κ. Ρέππας, οι άγονες γραμμές, τα "τρικ" και η ευθύνη των υπουργών.

Τα τρικ του κ. Ρέππα και η δικαιοσύνη
Μόλις προχθές η Δικαιοσύνη έστειλε στη Βουλή τον φάκελο με την ανακριτική έρευνα για την υπόθεση των άγονων γραμμών. Πρόκειται για μια υπόθεση που βγήκε στη δημοσιότητα από τον πρόεδρο της MIG κ. Ανδρέα Βγενόπουλο, οι καταγγελίες του οποίου προκάλεσαν αυτεπάγγελτα την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Η ουσία των καταγγελιών του κ. Βγενόπουλου είναι ότι, ενώ η Ολυμπιακή είχε καταθέσει προσφορά για 15 άγονες γραμμές, χωρίς κανένα τίμημα, τελικά τις ίδιες αυτές γραμμές τις πήραν άλλες εταιρίες έναντι τιμήματος που επιβάρυνε το Δημόσιο με κόστος 2,2 εκατ. ευρώ.

Ποσό που, για να δώσουμε και μία άλλη διάσταση, καθώς έχουμε πάθει σχετική "ανοσία" στους ξερούς αριθμούς, ισοδυναμεί με τις μειώσεις στις συντάξεις μερικών χιλιάδων συνταξιούχων.

Ταυτόχρονα, ο κ. Βγενόπουλος κατήγγειλε ότι δεν υπήρχαν στον διαγωνισμό καθόλου ποιοτικά κριτήρια, γεγονός που επιβραβεύει την ανάληψη του έργου από παλαιά και ρυπογόνα αεροσκάφη, αλλά και το ότι επιτράπηκε η συμμετοχή σε εταιρίες χωρίς αεροσκάφη, με την προοπτική να τα νοικιάσουν από τρίτους!

Ο κ. Βγενόπουλος είχε στραφεί τότε κατά του αρμόδιου υφυπουργού κ. Νίκου Σηφουνάκη, ωστόσο η "μπάλα" της δικαστικής έρευνας έφτασε τελικά στον προϊστάμενο υπουργό κ. Δ. Ρέππα, που υπέγραψε τη σχετική απόφαση κατακύρωσης του διαγωνισμού.

Κι όχι άδικα, βεβαίως. Όχι μόνο είναι ο προϊστάμενος υπουργός, αλλά τότε έσπευσε και να καλύψει τον υφυπουργό του πλήρως, παρότι την ίδια ώρα έστελνε την υπόθεση στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λ. Ρακιντζή.

Αυτός ο φαινομενικός "διχασμός" λόγων και έργων (από τη μία καλύπτω πλήρως και… προκαταβολικά τον υφυπουργό μου κι από την άλλη στέλνω την υπόθεση για έρευνα) ήταν απλώς το πρώτο από τα επικοινωνιακά "τρικ" του κ. Ρέππα, σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

"Τρικ" διότι, όπως αποδείχτηκε, ο κ. Ρακιντζής ήταν εξαρχής… αναρμόδιος να εξετάσει την υπόθεση.

Αυτό δεν εμπόδισε όμως τον κ. Ρέππα να περάσει στο επόμενο επικοινωνιακό "τρικ".

Λαμβάνοντας μια επιστολή από τον κ. Ρακιντζή, έσπευσε να την παρουσιάσει ως "πόρισμα" που δεν απέδιδε καμία ευθύνη, οπότε τόσο ο ίδιος όσο και ο υφυπουργός του έσπευσαν να δηλώσουν ότι ήρθε η ώρα να ζητήσει… συγγνώμη ο κ. Βγενόπουλος.

Στην πράξη, όμως, αυτό που έστειλε ο κ. Ρακιντζής ήταν ένα … "μη πόρισμα", κατά δική του μάλιστα δήλωση!

Ο ίδιος με όσα είπε δημοσίως έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι αρμόδιος να εξετάσει πολιτικές ευθύνες (καθότι αυτό είναι αρμοδιότητα της Βουλής) ούτε όμως και την… ουσία του διαγωνισμού, επί της οποίας μάλιστα παρέπεμψε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

"Μηδέν εις το πηλίκο", λοιπόν, από την ενέργεια του κ. Ρέππα, για κακή τύχη του οποίου στην υπόθεση ενεπλάκη αυτεπάγγελτα η ελληνική δικαιοσύνη. Και έπειτα από κάποιους μήνες η Δικαιοσύνη κατέληξε να στείλει την υπόθεση στη Βουλή, αφού ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε με υπουργική απόφαση και ευθύνη του κ. Ρέππα.

Εντούτοις, ο ίδιος προχθές κατέφυγε σε ένα ακόμη επικοινωνιακό "τρικ", για να διασκεδάσει την αίσθηση της κοινής γνώμης, "τρικ" όμως σαφώς πολύ βαρύτερο από τα προηγούμενα.

Διότι με τις προχθεσινές δηλώσεις του αμφισβητεί τις ενέργειες της (ανεξάρτητης, θυμίζουμε) Δικαιοσύνης και κάνει λόγο για προσπάθεια να προκληθεί… "σύγχυση" και "δημιουργία εντυπώσεων", προφανέστατα από τους… δικαστικούς λειτουργούς που χειρίστηκαν την υπόθεση!

Ενώ δηλαδή η Δικαιοσύνη, έχοντας σκοντάψει στην υπογραφή της απόφασης από υπουργό (τον κ. Ρέππα) στέλνει τη δικογραφία στη Βουλή "αμελλητί", προκειμένου να γίνει η πολιτική αλλά και ποινική έρευνα απόδοσης ευθυνών (με βάση τον περιβόητο πλέον νόμο "περί ευθύνης υπουργών"), ο κ. Ρέππας αμφισβητεί τώρα την ίδια τη νομική διαδικασία, διότι έπρεπε, λέει, πρώτα να καταλήξει η Δικαιοσύνη αν υπάρχουν ευθύνες υπουργού και… μετά να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή, η οποία και θα… ξανααποφάσιζε, αφού αυτό τελικά ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Όλα αυτά συμβαίνουν, θυμίζουμε, με φόντο τη διαπιστωμένη οργή της ελληνικής κοινωνίας, που στρέφεται πλέον ανοιχτά εναντίον μερίδας του πολιτικού συστήματος και δείχνει να αποστρέφεται τη σημερινή όψη πληθώρας πολιτικών.

Κατά τον κ. Ρέππα, όλα αυτά μάλλον δεν έχουν σημασία. Κατά τον κ. Ρέππα, άλλωστε, είναι επίσης προφανές ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που πετάχτηκαν από το παράθυρο 2,2 εκατ. ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων (μέσω "νομικών ερμηνειών" για τον διαγωνισμό), σε μια περίοδο όπου το κράτος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του χωρίς ξένη βοήθεια.

Το ερώτημα όμως πλέον δεν είναι τι θα κάνει, τι θα πει ή τι πιστεύει ο κ. Ρέππας - και ο υφιστάμενός του κ. Σηφουνάκης. Άλλωστε, τα επικοινωνιακά "τρικ" από κάποια στιγμή και μετά χάνουν τη σημασία τους.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι συνάδελφοί τους βουλευτές και υπουργοί τώρα που η υπόθεση, είτε αυτό αρέσει στον κ. Ρέππα είτε όχι, ήρθε στη Βουλή.

Κι αυτό θα περιμένει να δει η κοινή γνώμη.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v