Η MIG και η επανίδρυση του κράτους!

Κάποιος φαινόταν πως είχε επιβαρύνει τον ασφαλιστικό του φορέα με 49 πατερίτσες. Ε, δεν έγινε και τίποτα. Μπορεί το πρόβλημά του να μην ήταν ορθοπεδικό αλλά ψυχιατρικό και να τις έσπαγε. Γράφει ο Πάτροκλος Κουδούνης.

  • του Πάτροκλου Κουδούνη
Η MIG και η επανίδρυση του κράτους!
Ένα περίεργο σύστημα που το ονομάζει "ΦΩΣ" εμπνεύστηκαν ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος και οι συνεργάτες του, που στόχο έχει την πλήρη διαφάνεια στις διαδικασίες προμηθειών του δημοσίου τομέα.

Οι ανήκουστες αυτές προτάσεις έχουν δημιουργήσει χιονοστιβάδα εξελίξεων με απρόβλεπτη συνέχεια. Κατ’ αρχάς, αυτή τη στιγμή, φωτογραφικά πορτρέτα του κ. Βγενόπουλου στολίζουν τα κέντρα των στόχων όπου πετάνε βελάκια οι περισσότεροι προμηθευτές του Δημοσίου κατά τον ελεύθερο χρόνο τους.

Δεύτερον, οι πρωτοφανείς "φαντασιώσεις" της MIG, παρότι σερβίρονται με έναν τρόπο σίγουρα comme il faut, δεν παύουν να εμπεριέχουν λανθάνουσες επικρίσεις και προσβολές για τις ισχύουσες διαδικασίες προμηθειών του Δημοσίου!

Δεν μπορείτε να μας προσβάλλετε, αγαπητέ! Δεν μπορείτε να υπονοείτε ότι υπάρχει σκοτάδι όταν το κράτος βγαίνει για ψώνια. Αν συνέβαινε κάτι τόσο αποτρόπαιο, θα το είχαμε καταλάβει. Αν τώρα το έχουμε καταλάβει και δεν μιλάμε, σημαίνει ότι μας βολεύει. In any case δηλαδή, οι προτάσεις σας δεν μπορούν να βρουν ευήκοα ώτα. Είτε γιατί δεν είναι ευήκοα, είτε γιατί δεν υπάρχουν ώτα.

Κι αυτή η τρέλα πάλι με τη δωρεάν διανομή λογισμικού για την παρακολούθηση της κατανάλωσης των φαρμάκων τι είναι; Συμφωνώ ότι τα έξοδα είναι ελαφρώς αυξημένα, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να πετάμε υπονοούμενα για φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακοποιούς.

Έγιναν, λέει, κάποιοι ενδεικτικοί έλεγχοι από το υπουργείο Απασχόλησης και βρέθηκε κάποιος κύριος ο οποίος φαινόταν πως είχε επιβαρύνει τον ασφαλιστικό του φορέα με 49 πατερίτσες. Ε, καλά, δεν έγινε και τίποτα. Μπορεί το πρόβλημά του να μην ήταν ορθοπεδικό αλλά απλώς ψυχιατρικό και να τις έσπαγε!

Τέτοιες συμπτώσεις δεν αποδεικνύουν τίποτα. Η κ. Πετραλιά, που έχει ήδη ενημερωθεί για την ύπαρξη τέτοιου λογισμικού, ελέγχει απόλυτα την κατάσταση. Μπορεί το ΙΚΑ να πηγαίνει για 4,4 δισ. έλλειμμα φέτος και για 800 εκατ. ο ΟΓΑ, αλλά είμαι σίγουρος ότι η ακούραστη και γοητευτική υπουργός θα καταφέρει να κλείσει και αυτές τις τρύπες... Άλλωστε, όπως είχε γράψει και ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ (1564 - 1616), "οι γυναίκες μπορούν να είναι εύθυμες αλλά και έντιμες"!

Αφήνω για λίγο την ειρωνεία και λέω ότι κατά την κρίση μου οι προτάσεις Βγενόπουλου είναι απόλυτα σωστές γιατί βασίζονται σε κάτι εξαιρετικά σπάνιο: στην κοινή λογική! Παρ' όλα αυτά, εκτιμώ ότι οι γελοίοι κρατικοί μηχανισμοί δεν θα επιτρέψουν ποτέ στην κοινή λογική να εισχωρήσει στα δικά τους γρανάζια.

Για παράδειγμα, σας αναφέρω το εξής: Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει πολύς ντόρος για το καθεστώς υπό το οποίο εργάζονται οι καθαριστές, οι φύλακες κ.ά. που προσλαμβάνονται από ιδιωτικές εταιρίες προκειμένου να προσφέρουν υπηρεσίες σε οργανισμούς του Δημοσίου.

Όλοι φυσικά προκηρύσσουν διαγωνισμό για να επιλέξουν τον εργολάβο, ελάχιστοι όμως υπολογίζουν το εργολαβικό κέρδος όταν συντάσσουν τον προϋπολογισμό κάθε έργου. Αυτό που απλώς κάνουν, είτε γιατί είναι καθυστερημένοι είτε γιατί τους βολεύει, είναι να πολλαπλασιάζουν το ελάχιστο κόστος εργασίας που προβλέπει η οικεία συλλογική σύμβαση με τις ώρες εργασίας ανά έτος.

Έτσι αγνοούνται όλα τα διοικητικά έξοδα και το εργολαβικό κόστος. Είναι εύλογο λοιπόν να αναρωτιέται κανείς: γιατί όλες αυτές οι μικρές εταιρίες καθαρισμού και φύλαξης να κυνηγάνε με πάθος τους δημόσιους διαγωνισμούς αφού είναι προφανές ότι όταν είναι νόμιμοι στις πληρωμές τους εργάζονται με ζημία;

Δυστυχώς το κράτος μας είναι ο μεγάλος ηθικός αυτουργός. Το ίδιο το κράτος μάς σπρώχνει στην παρανομία. Είναι το κράτος που για παράδειγμα εισπράττει μετρητά από τον συνεπή φορολογούμενο και 24 άτοκες δόσεις από τον ασυνεπή φοροφυγά έπειτα από διακανονισμό.

Μία επανίδρυση φυσικά και θα βοηθούσε. Κάποτε μάλιστα είχε εκλεγεί κι ένας πρωθυπουργός με αυτό το σύνθημα: την επανίδρυση του κράτους! Μετά οι άνθρωποι έμπλεξαν, είχαν δουλειά, δεν προλαβαίνανε, που λέει κι ο Τζιμάκος.

Κι επειδή δεν φταίει για όλα το κράτος, αφιερώνω αυτό το υστερόγραφο και στα δικά μας λάθη: Πριν από τρία χρόνια μια οικογένεια δισεκατομμυριούχων αποφασίζει να αγοράσει τον "Ελεύθερο Τύπο" λίγο πριν κλείσει, επενδύοντας εκατομμύρια. Σήμερα, έχοντας χάσει 100 από αυτά, αποφασίζει να βάλει λουκέτο στην επιχείρηση.

Μερικές δεκάδες λεπτά μετά την ανακοίνωση η ΕΣΗΕΑ αποφασίζει να κηρύξει γενική απεργία σε όλα τα ΜΜΕ. Τότε ο επιχειρηματίας που έχει ήδη χάσει 100 εκατομμύρια, έντρομος -γιατί λόγω απεργίας του κλείνουν την εφημερίδα που μόλις ο ίδιος είχε κλείσει- ετοιμάζεται να πάρει πίσω την απόφασή του.

Ένας σύμβουλός του όμως τον προλαβαίνει, και αφού του προσφέρει ένα ποτήρι νερό για να ηρεμήσει, του εξηγεί τα εξής: Πρώτον, ότι κάθε μέρα απεργίας του γλιτώνει περίπου 100.000 ευρώ.

Δεύτερον, ότι οι υπόλοιποι εκδότες γλιτώνουν και αυτοί χρήματα -αφού οι περισσότεροι μπαίνουν μέσα-, ενώ ταυτόχρονα χαίρονται για την απόφασή του, καθώς ένας πόλος ανταγωνισμού εξαφανίζεται. Άρα αποκλείεται να τον πιέσουν να αλλάξει γνώμη λόγω απεργίας.

Τρίτον, ότι ασχέτως των παραπάνω, η επιλογή του είναι σωστή αφού κλείνει μια βαθιά πληγή οικονομικής αιμορραγίας.

Πείτε μου τώρα εσείς γιατί έγινε η απεργία, ποιον βόλεψε και τι αποτέλεσμα είχε σε σχέση με τη γενεσιουργό αφορμή της.

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v