"Ναι στην ενίσχυση, αλλά με ανταλλάγματα"

Τη ριζική αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου ενίσχυσης των τραπεζών ζητά ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, ο οποίος λέει "ναι" στην ενίσχυση των τραπεζών, αλλά με εύλογα ανταλλάγματα.

Ναι στην ενίσχυση, αλλά με ανταλλάγματα
Τη ριζική αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου ενίσχυσης των τραπεζών ζητά ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, ο οποίος λέει "ναι" στην ενίσχυση των τραπεζών, αλλά με εύλογα ανταλλάγματα.

Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ τονίζει πως εάν δεν αναθεωρηθεί το σχέδιο το οικονομικό επιτελείο θα καταλήξει να προσφέρει "ένα ακόμη μεγάλο δώρο από τα πολλά που έχει δώσει μέχρι τώρα στους μεγαλοτραπεζίτες, με αμφίβολα (αν όχι αρνητικά) αποτελέσματα για το κοινωνικό σύνολο και τα δημόσια έσοδα αντί ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

Ο κ. Μωραϊτάκης κάνει λόγο για "λανθασμένη διαδικασία" όσον αφορά στο σχέδιο για την υποστήριξη του τραπεζικού συστήματος, καθώς καταρτίστηκε χωρίς να έχουν ακουστεί σφαιρικές απόψεις και προσφέρει προνομιακούς όρους για τους μεγάλους τραπεζίτες και τους μεγάλους μετόχους τους.

Ο κ. Μωραϊτάκης τονίζει ότι το σχέδιο που έχει προταθεί από την κυβέρνηση "παρουσιάζει σοβαρές ατέλειες που είναι επιτακτική ανάγκη να διορθωθούν", αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής:

"Το οικονομικό επιτελείο επιτρέπει στις τράπεζες να υποβάλουν αιτήσεις για ενίσχυση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2009. Τι εξυπηρετεί, άραγε, αυτή η παράλογη καθυστέρηση, αν όχι καιροσκοπική αναμονή; Το σχέδιο θα έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί χθες και όχι να καθυστερεί!

Το οικονομικό επιτελείο επιτρέπει στις τράπεζες να αντλούν κεφάλαια από το Δημόσιο και ταυτόχρονα να διανέμουν αρκετά γενναιόδωρα μερίσματα στους μετόχους τους (μέχρι 35% των κερδών), κάτι που απαγορεύεται αυστηρά σε άλλες χώρες (όπως η Γερμανία). Οι τράπεζες που θα ενισχυθούν από το Δημόσιο με κεφάλαια δεν μπορεί να πληρώνουν μερίσματα με έξοδα των φορολογουμένων!

Το ελληνικό σχέδιο επιτρέπει στις τράπεζες να μεταφέρουν στο Δημόσιο στοιχεία του ενεργητικού τους (στεγαστικά δάνεια και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων), λαμβάνοντας σε αντάλλαγμα κρατικά ομόλογα, αλλά δεν έχει προβλεφθεί κάποια ασφαλιστική δικλίδα για να μη ζημιωθεί το Δημόσιο. Στη Γερμανία, αντίθετα, προβλέπεται ότι οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να επαναγοράσουν τα στοιχεία ενεργητικού σε 36 μήνες το αργότερο και σε τιμή τουλάχιστον ίση με την τιμή που θα πρόσφεραν στο Δημόσιο. Ας γίνει το ίδιο και στην Ελλάδα!

Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει γενναιόδωρη χρηματοδότηση των τραπεζών, χωρίς να επιβάλλει σοβαρές και σαφείς δεσμεύσεις στις τράπεζες για να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη θα περάσουν με δίκαιο τρόπο στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, ούτε ότι οι τράπεζες δεν θα ανταγωνίζονται με φθηνό κρατικό χρήμα εταιρίες "γειτονικών αγορών" (χρηματιστηριακές, εταιρίες ακινήτων κ.ά.) που δεν έχουν πρόσβαση σε προνομιακή χρηματοδότηση. Το Δημόσιο έχει σήμερα τον πρώτο λόγο έναντι των τραπεζών και οι όροι και οι υποχρεώσεις που θα επιβάλει πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηροί, όπως έγινε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει παροχή κεφαλαίων 5 δισ. ευρώ από το Δημόσιο, χωρίς καν να ζητείται από τους μετόχους των τραπεζών η δική τους συμβολή στις αναγκαίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Οι ιδιώτες μεγαλομέτοχοι μπορούν και πρέπει να συνεισφέρουν πρώτοι, πριν εγκριθεί οποιαδήποτε συμμετοχή του Δημοσίου σε αυξήσεις κεφαλαίου! Το Δημόσιο να εγγυάται τα αδιάθετα και να ενεργεί ως επενδυτής".


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v